Vinkit budjettimatkailuun – miten matkustaa edullisemmin?

28.1.2018 17 Comments

 

Budjettimatkailijana joudun valitsemaan kohteita hinnan perusteella. Voi kuinka haluaisinkaan matkustaa, joka puolelle maailmaa, mutta lennot vaan maksavat toiselle puolelle maapalloa jo saman verran kuin minulla on nyt opiskelijana rahaa kuukaudessa käytössä kaikkeen. Lentojen päälle tulee vielä paljon muitakin kustannuksia riippuen, minne olen matkalla. Harva meistä muutenkaan ilman rahan miettimistä pysty matkustamaan. Näissä vinkeissä on varmasti jo tuttuja vinkkejä, mutta toivon, että jollekin pystyn jakamaan jonkin uuden vinkin.

Miten minä sitten etsin edullisia matkoja? Ensimmäisenä aina haen Skyscannerin kautta lentojen yleistä hintatasoa. Hintoja tarkastellessa arvion matkustusaikaa ja vaihtojen määrää. Suoria lentoja en vaadi. Esimerkiksi nyt jouluna Prahaan matkustaessa minulla oli yksi vaihto molemmissa suunnissa. Lisäksi molemmissa lennoissa oli kohtuullisen pitkä vaihtoaika. Vaihtoajan usein käytän hyväkseni tehden töitä tai opiskellen. Kolmantena lentojen edullisuuteen vaikuttavat lähtö- ja saapumisajat. Usein lähdöt ovat todella aikaisin aamulla ja takaisin tullaan yön tunteina, niinä aikoina, kun monet muut eivät halua matkustaa. Näiden pohjalta arvioin mitkä lennot varaan, sillä aina en välttämättä kuitenkaan varaa niitä ihan halvimpia, jos niissä lentoaika yhteen suuntaan on 20 tuntia ja 5 euroa enemmän maksamalla saan lennot 10 tuntiin.

 
DSCF1750
 

En koskaan jätä lentojen arviointia ainoastaan Skyscannerin varaan, ellen sitten löydä todella halpoja lentoja. Kun olen löytänyt Skyskannerin kautta kohteeseen lentävät lentoyhtiöt, haen vielä esim. Momondon ja Vertaa.fi:n kautta samoja lentoja. Monesti niissä on samat hinnat, eroa saattaa olla muutamia euroja, mutta välillä niiden kautta on löytynyt jo selvästi edullisempia lentoja. Sen jälkeen vielä tarkastan lentoyhtiöiden omat sivut.

 

Seuraan tietysti myös tarjouksia. Monesti teen tiettyjä matkasuunnitelmia kohteista, jonne haluaisin matkustaa, mutta lopulta ne harvoin onnistuvat, sillä matkustan paljon tarjousten mukaan. Usein matkatoimistojen valmismatkat ovat kalliimpia, kuin jos itse hankkisi lennot ja hotellin, mutta poikkeuksiakin on, varsinkin jos matkatoimistoilla on hyviä tarjouksia. En ollut suunnitellut Madeiran matkaa ollenkaan, mutta Matkamessuilla Aurinkomatkoilla oli kaikki matkat 100 euron alennuksella. Suoraan en tuonkaan perusteella varannut matkaa matkatoimiston kautta, vaan selvitin mitä tulisi maksamaan, jos varaisin itse lennot ja hotellin. Lopulta laskin, että säästän noin 200 euroa valitsemalla matkatoimiston matkan kuin hankkimalla lennot ja muut jutut itse. Eli itse hankittuna matkalle olisi tullut kolmasosa lisää hintaa.

 

Miten selvitä kohteessa vähemmällä rahalla?

 

Kohteessa pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon kävellen. Sen lisäksi, että säästän siinä rahaa, näen myös paljon sellaisia paikkoja, jotka varmasti muuten jäisivät näkemättä.

 

Lisäksi arvion mitä kaikki muu tulee maksamaan. Majoitun lähes poikkeuksetta hostelleissa, joissa käytössä keittiö. Harvemmin niissä rupean kunnon aterioita valmistamaan, mutta aamu- ja iltapalat on helppo tehdä itse, ja siinä säästää jo jonkin verran rahaa. Lisäksi valitsen ruokapaikoikseni edullisempia ravintoloita, paitsi joka matkalla haluan kerran syödä, jossain hienossa ravintolassa. Valitsemalla tavallisempia paikallisia ravintoloita, pääsen lähemmäksi paikallisten ihmisten elämää, sillä eihän sielläkään suurimmalla osalla ole mahdollisuutta syödä joka ilta hienossa ravintolassa.

 
034
 

Lentoliput eivät ole ainoat matkan matkakustannukset. Lentokentältä on päästävä kohteeseen ja kohteessakin paikasta toiseen liikkumisesta voi syntyä kustannuksia. Säästän rahaa käyttämällä taksia niin vähän kuin mahdollista. Mikäli lentokentältä kulkee jokin julkinen kulkuneuvo, valitsen sen aina. Vaikka se ei ehkä olisikaan se helpoin vaihtoehto. Kohteessa pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon kävellen. Sen lisäksi, että säästän siinä rahaa, näen myös paljon sellaisia paikkoja, jotka varmasti muuten jäisivät näkemättä. Mikäli kävely ei ole mahdollista, valitsen ensisijaisesti julkisen kulkuneuvon. Taksia käytän vain pakkotilanteissa, jos paikkaan ei pääse julkisilla tai julkisilla liikkuminen ei ole turvallista.

 

Rokotukset

 

Turvallisuuteen liittyy myös rokotukset. Rokotukset ovat taas sellainen, mitä ei kannata skipata. Yleisimmät tarvittavat rokotukset eivät suhteessa maksa paljoa, verrattuna siihen, että saisi jonkin taudin. Esimerkiksi ab-hepatiitti rokotus maksaa yhteensä n. 150€, ja on elinikäinen. Itse säästin jonkin verran kyseisen rokotteen ottamisessa, sillä tuolloin sain työni puolesta b-hepatiitti rokotteen, jolloin ottaessani ab-hepatiittirokotteen, maksoin vain rokotteiden erotuksen itse, jolloin a-hepatiitti rokotus tuli maksamaan minulle n. 20€. Tämäkin mahdollisuus kannattaa pitää mielessä, jos työskentelee sellaisissa tehtävissä joissa tarvitsee rokotussuojaa.

 
DSCF3368
 

Luonnossa patikoiminen on edullista, varsinkin jos riittävä varustus jo löytyy ennestään.

 

Kohdemaasta tai -paikasta arvioin myös mitä aktiviteetit siellä maksavat. Madeira valikoitui kohteeksi mm. sen vuoksi, että siellä yksi merkittävimmistä ”nähtävyyksistä” on luonto. Luonnossa patikoiminen on edullista, varsinkin jos riittävä varustus jo löytyy ennestään. Patikoinnissakin usein valittavissa on eritasoisia reittejä. Helpot polut kulkee lenkkareissa, mutta haastavat reitit jo turvallisuuden vuoksi vaativat varmemmat vaelluskengät. Opiskelijana saan monesta nähtävyydestä alennusta, ja monet paikat hyväksyvät minun suomalaisen opiskelijakortin, sillä siinä on englanniksi myös tiedot. Kansainvälinen opiskelijakorttihan maksaisi lisää.

 

Aktiviteetit voivat myös vaikuttaa lentojen hintaan, sillä jos ne vaativat varusteiden tuomista Suomesta, voi olla fiksumpaa ottaa lentolippu, johon sisältyy ruumaan laitettava matkalaukku, kuin ostaa erikseen ruumaan laitettava matkatavara. Sen vuoksi myös sain huomattavan säästön Madeiran matkassa. Matkatoimiston lentoihin sisältyi ruumaan laitettava matkalaukku, mutta halvimpiin lentoihin ei, ja matkalaukku olisi maksanut 50€ suunta. Aktiviteeteissä kannattaa myös huomioida matkavakuutus, sillä tavalliset matkavakuutuksen eivät sisällä kaikista extremeimpiä lajeja. Se mitkä lajit mikäkin vakuutus sisältää, riippuu vakuutusyhtiöstä. Jos haluaa harrastaa kaikista extremeimpiä lajeja, vakuutuksesta joutuu maksamaan enemmän. Itselläni on suurena haaveena kiivetä Annapurnalle joku päivä. Sinne ei pääse ilman helikopterivakuutusta, joka maksoi viimeksi, kun sitä tarkastelin n. 4000 €.

 
DSCF2401
 

Millaisia keinoja teillä on säästää matkakuluissa?

17 Comments

 • Written by Neea 29.1.2018 at 17:14

  Samat keinot itselläkin käytössä halpojen matkojen etsinnässä! Mulla on joitain tuttuja, jotka on vienyt säästämisen uudelle tasolle, säästämällä just matkavakuutuksesta, mutta sitä en ikinä tekisi, koska koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Ja matkavakuutuksen hinta on suht alhainen turvallisuuden tunteen luojaksi.

  • Annukka || Ikkunalla 29.1.2018 at 20:22

   Joo, matkavakuutuksesta ei kannata tinkiä, varsinkaan jos matkustaa yhtään kauemmaksi tai Euroopan Unionin ulkopuolelle. Saattaa tulla kallis lasku, jos joutuu lääkäriin siellä, eikä ole vakuutusta. Sen jälkeen ei matkustella pitkään aikaan minnekään, kun joutuu maksamaan niitä sairaalamaksuja.

 • NelliL 30.1.2018 at 07:00

  Me ei juuri lennetä muualle kuin Krakovaan mutta sinne ei halvalla oikein täältä pääse. Nyt tosin halpalentoyhtiö alkaa lentää maaliskuussa suoraan Krakovaan ja hinta tippui 300€…Voit kuvitella, että ollaan katsottu milloin sinne mentäisiin.
  Me yleensä nipistetään sitten hotellista, esimerkiksi ollaan B&B hostelleissa mieluummin kuin kalliissa hotellissa.

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:22

   Muistaakseni itse maksoin joskus Krakovan lennoista jotain melkein 400 euroa, joten 300 euroa on jo iso alennus. Se on kuitenkin niin lyhyt matka, että halpalentoyhtiölläkin sen helposti lentää. Minäkään en hirveästi halua panostaa hotelliin, kun siellä ei kuitenkaan ole tarkoitus viettää aikaa.

 • Sofia / Project Forever 30.1.2018 at 10:48

  Jos lentodiilit (facebookissa) ei ole vielä tuttu, kannattaa se laittaa seurantaan. Välillä sieltä löytää huippuhalpoja tarjouksia, me ostettiin lennot Gdanskiin 20e meno-paluu per henkilö. Muutoin samat säästökeinot käytössä kuin sinullakin: liikutaan julkisilla tai kävellen, yleensä käydään vain päivällisellä ravintolassa ja lounaalla napostellaan jotain katukojuista tai sitten jos majoitukseen kuuluu iso aamupala, lounas jää usein välistä.
  Myös ajoissa varaamalla voi säästää, usein halvimmat lentohinnat löytyy 6-4kk ennen matkaa, jonka jälkeen hinnat kallistuu. Sama pätee myös esim pitkän matkan junalippuihin.

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:25

   Lentodiilit on kyllä seurannassa, mutta siellä usein lennot ovat juuri jollekin tietylle ajalle, jolle on vaikeampi saada vapaata tai säästettyä rahaa, sillä kalliimpien lentojen kohdalla matkustuspäivä on usein aika pian. Pyrin itsekin varaamaan lennot mahdollisimman hyvissä ajoin, mutta liian aikaisinkin varatessa niiden hinnat ovat korkeammat.

 • Pirkko / Meriharakka 31.1.2018 at 14:30

  Maabongareina, joilla on jo yli 100 maata käytynä, matkustamme melko suunnitelmallisesti, eli lentotarjousten perässä tulee lähdettyä tosi harvoin, paitsi jos olemme ”välipalamatkana” jonkun Euroopan kaupunkiloman tarpeessa. Senioreina emme myöskään tapaa ottaa kovin huonoja lentoaikoja ja maksamme suorasta lennosta, paitsi joskus tosi pitkiä matkoja on kyllä hyvä pätkiä jo siksikin, ettei tarvitse istua koneessa liian pitkään yhteen menoon.
  Kohteissa aktiviteettien osalta tapaamme usein ajatella, että kun olemme tänne asti tulleet ja siitä maksaneet vaikka 1000 rahaa per nuppi, niin ei kannata sitten enää jättää väliin jotain retkeä, joka kuitenkin maksaa vaikka vaan 100 rahaa, sillä jos asia myöhemmin kuitenkin alkaisi kaduttamaan, niin uusinnalle tulisikin sitten jo hintaa 1100 rahaa 🙂
  Mutta kyllä me silti tapaamme aina vähän tsekata niin lentojen kuin hotellien hintoja ja valita edullisimmat omilla kriteereillämme, eli emme esimerkiksi lähes koskaan valitse 5 tähden hotellia, sillä olemme todenneet, että viihdymme hyvin jo 4 tähden hotelleissa ja sen yli menevä ylenpalttinen huomio vaikka henkilökunnan taholta ei kokemustamme paranna vaan saattaa jopa huonontaa sitä!

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:30

   Totta, että jos maksaa paljon jostain matkasta, jokin aktiviteetti on pieni kulu siihen verrattuna. Kuitenkin on paljon niitä, joilla ei ole varaa miettiä sitä siltä kannalta. Monella matkat jäisivät tekemättä, jos miettisi, että kerran sinne matkustaa ja maksaa siitä tietyn summan, niin sitten pitää pystyä rahaa siellä kuluttamaan mahdollisiin aktiviteetteihin, vaikka ne olisivat oman varallisuuden ulkopuolella.

 • hanna 31.1.2018 at 14:35

  Nää on hyviä perusvinkkejä, joita osa ei varmasti tule edes ajatelleeksi. Kun matkustan yksin, mulla menee yleensä todella vähän rahaa sellaiseen ”hutilointiin” vaan budjetoin aika tarkasti mihin rahat menee. Sitten kun mukaan tulee esimerkiksi avopuoliso, ei asiaa tule niin paljon ajateltua ja hänen kanssaan ei oikein voikaan tehdä budjettimatkailua. 😀

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:32

   Yksin matkatessa on helpompi säädellä budjettia, kun rahaa ei tarvitse käyttää toisen intresseihin. 😀 Toisen kanssa pitää maksaa sisään sellaisiinkin juttuihin, mitkä eivät ehkä itseään niin kiinnosta.

 • Rosa 2.2.2018 at 17:08

  Lasten kanssa matkaillessa huomaa, että kaikki pienet istahdukset kahvilaan on aika kalliita stoppeja. Yksin matkustaessa pienet kahvilapysähdykset olivat matkailun suola. Nyt yritän jopa välttää niitä.

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:34

   Kahviloissa kyllä helposti lasten kanssa tulee kuluja, kun annoksia harvemmin on lasten koossa. Onneksi vähän voi säästää sillä, että pullat jakaa lasten kesken. Kokonaista pullaa ei välttämättä kokonaan yksin jaksa syödä.

 • Anita / My Tiny Travel Journal 2.2.2018 at 18:27

  Samalla kaavalla mennään varsinkin taksinkäytön kohdalla jos olen soolomatkalla. Perheen kanssa reissatessa taas saattaa joku lyhyt matka pisteestä A pisteeseen B olla taksilla samanhintainen, kuin jos ottaisi kaikille bussiliput. Esim. Kreetalla matka Haniasta hotellillemme. Kiitos uusista lennonetsintävinkeistä, mä olen ihan jumittunut vaan kyttäämään Norwegianin tarjouksia! 😀

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:39

   Suomessakin taksin käyttö saattaa tulla jopa edullisemmaksi usealla henkilöllä, kuin käyttää julkisia. Arlandasta lentokenttäbussi maksaa 120 kruunua, ja taksi halvimmillaan 500 kruunua. Jos taksissa on 4 henkilöä, mielellään maksaa sen 5 kruunua enemmän, että pääsee suoraan hotellille. Lentokenttäbussilta joutuu hankkimaan vielä sisäisen lipun, joka maksaa noin. 4 euroa, joten loppujen lopuksi säästöä ei juurikaan ole.

 • Anna | Muuttolintu.com 3.2.2018 at 03:33

  Oma ykkösvinkkini on myös se, että menee sinne, minne halvimmalla pääsee. Kannattaa seurata Facebookissa etenkin erilaisia lentodiilisivustoja, en tiedä mitä niitä Suomessa on muita kuin Lentodiilit, mutta on varmaan muitakin. Ja etenkin halpojen lentoyhtiöiden sivuja ja odotella tarjouksia. Skyscannerin minne tahansa -toiminto on meillä myös kovassa käytössä 🙂

 • Sannahof // Unelmamaja 3.2.2018 at 23:37

  Myös sesonkien ulkopuolella matkustaessa säästää usein. Lentojen kohdalla mietin myös, tuleeko edulliset lennot oikeasti halvemmiksi, kun ottaa huomioon kohdemaan hintatason vai saisiko muutaman kympin kalliimmilla lennoilla halvempaan kohteeseen matkan. Lentodiilit on myös kovassa kyttäyksessä, sinne ilmestyy välillä todellisia helmiä.

  • Annukka || Ikkunalla 8.2.2018 at 13:43

   Itse pystyn hyvin matkustamaan sesonkien ulkopuolella ja sillä tavalla säästänkin paljon. Lapsien kanssa se onkin vaikeampaa, kun loma-ajat ovat juuri niitä sesonkiaikoja. Hintaa kannattaakin juuri katsoa kokonaisuutena. Vaikka lennot ovatkin kalliit, edullinen hintataso voi kompensoida sitä tai juuri toisinpäin.

  Leave a Reply

  ×