Miten selvitä kohteessa vähemmällä rahalla?
Kohteessa pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon kävellen. Sen lisäksi, että säästän siinä rahaa, näen myös paljon sellaisia paikkoja, jotka varmasti muuten jäisivät näkemättä.
Rokotukset
Luonnossa patikoiminen on edullista, varsinkin jos riittävä varustus jo löytyy ennestään.
17 Comments
Samat keinot itselläkin käytössä halpojen matkojen etsinnässä! Mulla on joitain tuttuja, jotka on vienyt säästämisen uudelle tasolle, säästämällä just matkavakuutuksesta, mutta sitä en ikinä tekisi, koska koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Ja matkavakuutuksen hinta on suht alhainen turvallisuuden tunteen luojaksi.
Joo, matkavakuutuksesta ei kannata tinkiä, varsinkaan jos matkustaa yhtään kauemmaksi tai Euroopan Unionin ulkopuolelle. Saattaa tulla kallis lasku, jos joutuu lääkäriin siellä, eikä ole vakuutusta. Sen jälkeen ei matkustella pitkään aikaan minnekään, kun joutuu maksamaan niitä sairaalamaksuja.
Me ei juuri lennetä muualle kuin Krakovaan mutta sinne ei halvalla oikein täältä pääse. Nyt tosin halpalentoyhtiö alkaa lentää maaliskuussa suoraan Krakovaan ja hinta tippui 300€…Voit kuvitella, että ollaan katsottu milloin sinne mentäisiin.
Me yleensä nipistetään sitten hotellista, esimerkiksi ollaan B&B hostelleissa mieluummin kuin kalliissa hotellissa.
Muistaakseni itse maksoin joskus Krakovan lennoista jotain melkein 400 euroa, joten 300 euroa on jo iso alennus. Se on kuitenkin niin lyhyt matka, että halpalentoyhtiölläkin sen helposti lentää. Minäkään en hirveästi halua panostaa hotelliin, kun siellä ei kuitenkaan ole tarkoitus viettää aikaa.
Jos lentodiilit (facebookissa) ei ole vielä tuttu, kannattaa se laittaa seurantaan. Välillä sieltä löytää huippuhalpoja tarjouksia, me ostettiin lennot Gdanskiin 20e meno-paluu per henkilö. Muutoin samat säästökeinot käytössä kuin sinullakin: liikutaan julkisilla tai kävellen, yleensä käydään vain päivällisellä ravintolassa ja lounaalla napostellaan jotain katukojuista tai sitten jos majoitukseen kuuluu iso aamupala, lounas jää usein välistä.
Myös ajoissa varaamalla voi säästää, usein halvimmat lentohinnat löytyy 6-4kk ennen matkaa, jonka jälkeen hinnat kallistuu. Sama pätee myös esim pitkän matkan junalippuihin.
Lentodiilit on kyllä seurannassa, mutta siellä usein lennot ovat juuri jollekin tietylle ajalle, jolle on vaikeampi saada vapaata tai säästettyä rahaa, sillä kalliimpien lentojen kohdalla matkustuspäivä on usein aika pian. Pyrin itsekin varaamaan lennot mahdollisimman hyvissä ajoin, mutta liian aikaisinkin varatessa niiden hinnat ovat korkeammat.
Maabongareina, joilla on jo yli 100 maata käytynä, matkustamme melko suunnitelmallisesti, eli lentotarjousten perässä tulee lähdettyä tosi harvoin, paitsi jos olemme ”välipalamatkana” jonkun Euroopan kaupunkiloman tarpeessa. Senioreina emme myöskään tapaa ottaa kovin huonoja lentoaikoja ja maksamme suorasta lennosta, paitsi joskus tosi pitkiä matkoja on kyllä hyvä pätkiä jo siksikin, ettei tarvitse istua koneessa liian pitkään yhteen menoon.
Kohteissa aktiviteettien osalta tapaamme usein ajatella, että kun olemme tänne asti tulleet ja siitä maksaneet vaikka 1000 rahaa per nuppi, niin ei kannata sitten enää jättää väliin jotain retkeä, joka kuitenkin maksaa vaikka vaan 100 rahaa, sillä jos asia myöhemmin kuitenkin alkaisi kaduttamaan, niin uusinnalle tulisikin sitten jo hintaa 1100 rahaa 🙂
Mutta kyllä me silti tapaamme aina vähän tsekata niin lentojen kuin hotellien hintoja ja valita edullisimmat omilla kriteereillämme, eli emme esimerkiksi lähes koskaan valitse 5 tähden hotellia, sillä olemme todenneet, että viihdymme hyvin jo 4 tähden hotelleissa ja sen yli menevä ylenpalttinen huomio vaikka henkilökunnan taholta ei kokemustamme paranna vaan saattaa jopa huonontaa sitä!
Totta, että jos maksaa paljon jostain matkasta, jokin aktiviteetti on pieni kulu siihen verrattuna. Kuitenkin on paljon niitä, joilla ei ole varaa miettiä sitä siltä kannalta. Monella matkat jäisivät tekemättä, jos miettisi, että kerran sinne matkustaa ja maksaa siitä tietyn summan, niin sitten pitää pystyä rahaa siellä kuluttamaan mahdollisiin aktiviteetteihin, vaikka ne olisivat oman varallisuuden ulkopuolella.
Nää on hyviä perusvinkkejä, joita osa ei varmasti tule edes ajatelleeksi. Kun matkustan yksin, mulla menee yleensä todella vähän rahaa sellaiseen ”hutilointiin” vaan budjetoin aika tarkasti mihin rahat menee. Sitten kun mukaan tulee esimerkiksi avopuoliso, ei asiaa tule niin paljon ajateltua ja hänen kanssaan ei oikein voikaan tehdä budjettimatkailua. 😀
hanna
http://www.hannamariav.com
Yksin matkatessa on helpompi säädellä budjettia, kun rahaa ei tarvitse käyttää toisen intresseihin. 😀 Toisen kanssa pitää maksaa sisään sellaisiinkin juttuihin, mitkä eivät ehkä itseään niin kiinnosta.
Lasten kanssa matkaillessa huomaa, että kaikki pienet istahdukset kahvilaan on aika kalliita stoppeja. Yksin matkustaessa pienet kahvilapysähdykset olivat matkailun suola. Nyt yritän jopa välttää niitä.
Kahviloissa kyllä helposti lasten kanssa tulee kuluja, kun annoksia harvemmin on lasten koossa. Onneksi vähän voi säästää sillä, että pullat jakaa lasten kesken. Kokonaista pullaa ei välttämättä kokonaan yksin jaksa syödä.
Samalla kaavalla mennään varsinkin taksinkäytön kohdalla jos olen soolomatkalla. Perheen kanssa reissatessa taas saattaa joku lyhyt matka pisteestä A pisteeseen B olla taksilla samanhintainen, kuin jos ottaisi kaikille bussiliput. Esim. Kreetalla matka Haniasta hotellillemme. Kiitos uusista lennonetsintävinkeistä, mä olen ihan jumittunut vaan kyttäämään Norwegianin tarjouksia! 😀
Suomessakin taksin käyttö saattaa tulla jopa edullisemmaksi usealla henkilöllä, kuin käyttää julkisia. Arlandasta lentokenttäbussi maksaa 120 kruunua, ja taksi halvimmillaan 500 kruunua. Jos taksissa on 4 henkilöä, mielellään maksaa sen 5 kruunua enemmän, että pääsee suoraan hotellille. Lentokenttäbussilta joutuu hankkimaan vielä sisäisen lipun, joka maksaa noin. 4 euroa, joten loppujen lopuksi säästöä ei juurikaan ole.
Oma ykkösvinkkini on myös se, että menee sinne, minne halvimmalla pääsee. Kannattaa seurata Facebookissa etenkin erilaisia lentodiilisivustoja, en tiedä mitä niitä Suomessa on muita kuin Lentodiilit, mutta on varmaan muitakin. Ja etenkin halpojen lentoyhtiöiden sivuja ja odotella tarjouksia. Skyscannerin minne tahansa -toiminto on meillä myös kovassa käytössä 🙂
Myös sesonkien ulkopuolella matkustaessa säästää usein. Lentojen kohdalla mietin myös, tuleeko edulliset lennot oikeasti halvemmiksi, kun ottaa huomioon kohdemaan hintatason vai saisiko muutaman kympin kalliimmilla lennoilla halvempaan kohteeseen matkan. Lentodiilit on myös kovassa kyttäyksessä, sinne ilmestyy välillä todellisia helmiä.
Itse pystyn hyvin matkustamaan sesonkien ulkopuolella ja sillä tavalla säästänkin paljon. Lapsien kanssa se onkin vaikeampaa, kun loma-ajat ovat juuri niitä sesonkiaikoja. Hintaa kannattaakin juuri katsoa kokonaisuutena. Vaikka lennot ovatkin kalliit, edullinen hintataso voi kompensoida sitä tai juuri toisinpäin.