Vappu lähimetsässä + Inkivääripikasiman ohje

Voihan korona, minkä teit! Vappu onkin tänä vuonna #virtuaalivappu, mutta onneksi se ei tarkoita, että koko vappu pitäisi istua nenä kiinni ruudussa. Lähimetsien polut ja muut lähiluontokohteet ovat samalla tavalla käytettävissä kuin muinakin päivinä tänä aikana.

Kävin eilen itse etsimässä Uutelasta parhaimman vappuretken eväspaikan, ja löysin kallion päältä yhtä aikaa sekä avaran että kovimmalta tuulelta suojassa olevan kohdan, josta avautui upeat maisemat joka suuntaan. En tiedä mistä johtui, mutta vesi oli turkoosi ja tuntui kuin olisi ollut toisella puolella maapalloa, tai ainakin Eurooppaa. Ehkä turkoosin veden tarkoituksena oli muistuttaa, että täälläkin voi kokea uutta ja upeaa, vaikka maailma tällä hetkellä odottaakin parempia aikoja.

 
vappu_luonto_2
 

Niiden elämyksien tilalle, joita aiemmin etsin maailmalta, löydän merkityksellisiä hetkiä ja tilanteita ihan tästä arjesta (en tiedä voiko tätä hetkeä kutsua arjeksi, kun kaikki mistä normaalisti arki on koostunut, on poissa) hetkestä. Hetkiä hetkestä… Merkityksellisimpiin hetkiin on kuulunut aina ihmisiä, ruokaa tai vapautta. Parhaimpiin hetkiin kaikkia noita kolmea.

 

Vappuretken asianmukaiset eväät

 

Retkeilyyn olennaisena kuuluu tietysti eväät ja vapputunnelmaan pääsee helpommin pakkaamalla retkelle mukaan oikeanlaiset eväät, eli simaa, munkkeja ja tippaleipiä.

 

Kun olin lapsi, meillä oli aina itsetehdyt simat, joiden rusinoita rakastin vielä simaakin enemmän. Kävin aina salaa napsimassa niitä simapulloista. Kaikki kyllä tiesivät, että minne ne rusinat olivat kadonneet simoista, ja tarvittaessa niitä rusinoita aina lisättiin edellisten ”kadottua”. Nyt aikuisena haaveilen, että saisin ajoissa simat laitettua tekeytymään, mutta toistaiseksi se on jäänyt vain haaveeksi.

 

Joudunkin omaa saamattomuuttani tyytymään joko pikasimaan tai kaupan simoihin. Molemmista onneksi löytyy hyviäkin vaihtoehtoja. Kaupan simoista suosikkini on Wanhan Porvoon Fabriikin kotisima. Sen maku vastaa eniten kotisiman makua, eikä siinä ole sitä teollista sivumakua, joka monessa kaupan simassa on. Inkivääri-sitruunakombuchassa on myös hyvin samanlainen makumaailma kuin simassa, varsinkin jos simaa maustaa inkiväärillä. Pikasima on myös helppo tehdä itse, eikä se vie kuin muutaman tunnin aikaa. Inkivääri-sitruunakombuchasta inspiroituneena tein inkivääripikasimaa, ja siitä tuli oikein hyvää, paljon parempaa kuin kaupan lisäaineilta ja halvalta sokerilta maistuvat valmissimat.

 
vappu_luonto_7
 

Inkivääripikasima

 

3 sitruunaa

2,5 dl fariinisokeria

n. 2cmx2cm pala inkivääriä

1 l vettä

1 L maustamaton kivennäisvettä

 

Pese sitruunat hyvin ja ota kuorimaveitsellä sitruunoiden kuoret talteen. Kuori inkivääri ja pilko pala muutamaan osaan. Lisää kattilaan vesi, sitruunankuoren palaset, muutama sitruunarinkula, fariinisokeri ja inkiväärit. Keitä niin, että sokeri on kokonaan sulanut ja anna jäähtyä. Siivilöi liemi ja lisää kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua.

 
vappu_luonto_1
 

Sima vaatii tietysti rinnalleen arvoisensa syötävän. Parhaimmat olisi tietysti itsetehdyt munkit, jotka olisivat vielä lämpimiä, mutta eivät niin lämpimiä, että päällä oleva sokeri sulaisi. Tällä kertaa pitää tyytyä kuitenkin toiseksi parhaimpiin vaihtoehtoihin. Niinpä ostin jo viime viikolla valmiiksi ison laatikon Pätkis-munkkeja (OMG, että ne ovat hyviä, olisin voinut syödä koko laatikon kerralla), jotta niitä riittäisi vappuunkin asti. Onhan niitä vielä muutama eilen jäljellä, mutta vappuretkeä varten täytyy käydä täydentämässä munkkivarastoja. Mietin jopa, että jos ottaisi retkikeittimen mukaan ja paistaisi munkit luonnossa itse, mutta totesin, että turvallisuussyistä on parempi ottaa mukaan valmiit munkit kuin vallata yleinen tulipaikka tai metsäpalovaroituksen aikana kokkailla kuuman rasvan kanssa.

 

3 syytä miksi vappu piknik kotona on hyvä juttu

 

Vaikka tänä vuonna vappupiknikiä ei päästä nauttimaan puistoon, voi piknikin voi kattaa hyvin omalle pihalle, parvekkeelle tai olohuoneen lattialle. Ja heti alkuun keksin ainakin kolme syytä, miksi omalle pihalle, parvekkeelle tai lattialle koottu piknik on parempi kuin puistopiknik.
Ensimmäinen on roskien siivous. Kuinka paljon helpompi onkaan laittaa roskat omaan roskikseen, kuin etsiä puistossa yleistä roskista, joka ei jo pursuisi muiden roskia. Lopulta huomaat, ettei tyhjää roskista löydy ja joudut viemään roskat kotiin asti.
Toinen on turvallisuus, siis että ruoka on turvassa. Ei tarvitse pelätä, että kanssa juhlija on ottanut hieman liikaa vappusimaa ja kompastuu nurmikossa olevaan kuoppaan ja kaatuu kaikkien ruokien päälle. Silloin vappu olisi pilalla.
Ja kolmanneksi huolto on lähellä. Bajamajaan ei tarvitse jonottaa, ja pääsee ihan oikealle wc-pytylle. Juomia ei tarvitse juoda lämpimänä, koska jääkaappi on ihan muutaman askeleen päässä. Ja ruokaakin saa haettua lisää jääkaapista.
 
vappu_luonto_6
 

Jotta lähiluonto ei ruuhkautuisi liikaa vappunakin ja luontoon on hyvä palata myös vapun jälkeen, muistetaanhan pari juttua. Jotta jokaisella olisi turvallista tilaa liikkua, koko päivän retkiä ei kannata suunnitella, ainakaan niihin ruuhkaisimpiin kohteisiin. Pakataan valmiit eväät mukaan, jotta tulipaikoille ei keräänny liikaa ihmisiä kerralla. Valmiiden eväiden kanssa retkeillessä on se hyvä puoli, että saa valita juuri mielensä taukopaikan. Ei jätetä roskia luontoon, jotta seuraavalla kerralla on taas mukava tulla takaisin. Ja vaikka kuinka kiva olisikin tehdä nuotio, jossa paistella vappumakkarat, niin tulenteko on sallittu vaan merkityillä paikoilla.

 

Vapun viettäminen nenä kiinni ruudussa, ei kuulosta kovin mukavalta, mutta kannattaa käydä katsomassa virtuaalivappu.fi:n tarjonta. Itseäni kiinnostaa erilaiset kokkauslivet, koska näyttää hyvin vahvasti siltä, että joudun kokkaushommiin, enkä pääsekään valmiiseen pöytään.

 

Iloista ja munkkien täytteistä vappua!

vappu_luonto_4
 

Vietätkö vappua virtuaalisesti vai suuntaatko myös lähiluontoon?

 

 • Diiskuneiti 30.4.2020 at 05:15

  Vappu on ollut aina yksi mun suosikki juhlista ja jotenkin on ollut vähän alakuloinen fiilis, kun ei voi järjestää isoja partyjä ystävien kanssa. Onneksi on virtuaalivappu ja odotan jo innolla Nakit ja Mutsi lähetystä. Hyviä vinkkejä ja ihanaa vappua sinne 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 5.6.2020 at 07:46

   Vappu on kyllä just sellainen sosiaalinen juhla, eikä virtuaalisesti kyllä päässy lähellekkään sitä tunnelmaa. Toivottavasti seuraava vappu on taas normaali ja saadaan viettää se ystävien seurassa.

 • tuulanneli 1.5.2020 at 16:53

  Meidän vappu oli ihan kotioloissa. Tänään käytiin pelaamassa golfkauden avaus omalla kotkentällä.
  Kierroksen päälle otettiin kunnon päikkärit! Taisi eka kierros ottaa koville vanhalle parille.
  Mukavaa alkanutta toukokuuta Annukka 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 5.6.2020 at 07:47

   Golf-kierros kuulostaa oikein hyvältä tavalta viettää vappua. Ja päikkärit on aina ihan parasta.

 • Marjo 2.5.2020 at 08:02

  Vappu oli tänä vuonna #virtuaalivappu ja ihan kotioloissa vietettiin sitä. Olin todella iloinen, että me
  suomalaiset otimme tosissamme valtiovallan antamat ohjeet eikä isoja kokoontumisia järjestetty. Varmasti
  nuorisolla oli vaikeampaa olla erossa kavereistaan kun teki mieli juhlistaa yhdessä vappua.
  Hyvää ruokaa, simaa ja tippaleipiä siitä koostui meidän vappua.
  Aurinkoista toukokuuta Annukka 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 5.6.2020 at 07:49

   Hyvä ruoka pelastaa aina vähän huonommankin tilanteen. 🤩

 • Johanna K 2.5.2020 at 13:32

  Vähän liian epäterveellistä minun makuuni, mutta varmasti hyvää 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 5.6.2020 at 07:44

   Joo, ei tämä ihan jokapäiväiseksi juomaksi sovi, mutta onneksi vappu on vain kerran vuodessa, joten tuskinpa se terveys siihen kaatuu. 🙂

 • Me suuntasimme lähimaastoon ja niin ikään löysimme paikan, jossa tuntui kuin olisi ollut jossain ihan muualla. Suomen luonto on upea!

  Varsinaisesti noista perinteisistä vappuherkuista ei oikein välitetä, mutta tuosta reseptistä (inkiväärin vuoksi) tuli mieleen meidän usein tekemä chai masala -tee. https://www.matkallamissamilloinkin.com/makuja-maailmalta-chai-masala-tee/

  • Annukka | HappyAnnukka 5.6.2020 at 07:51

   Pitääpä kokeilla joskus tuota teetä. Rakastan itse käyttää garam masalaa mausteena ja siinä on melkein samat mausteet kuin tuossa teessä.

 • Melissa Laitakari 14.7.2020 at 04:11

  Meillä vappuna lähdetään aina retkelle, se on ollut vuosia meidän juttu.

 • ×