Tammiston luonnonsuojelualue: hetki tammien suojassa

Sanotaan, että parhaimmat asiat tulevat suunnittelematta, ja niin tuli myös Tammiston luonnonsuojelualue eteen matkalla kauppakeskukseen. Olin kulkenut kyllä kyseisen alueen ohi miljoonia kertoja työskennellessäni Flamingossa, joka on muutaman kilometrin päässä Tammiston luonnonsuojelualueesta. Bussin ikkunan läpi alue ei kuitenkaan ollut näyttänyt parhaimpia puoliaan ja oletin sen olevan vain joku ”tavallinen” lähimetsikkö.

Todellisuudessa Tammiston luonnonsuojelualueelta löytyy kappale Suomesta lähes kokonaan kadonneista tammimetsistä. Tammiston luontaisesti syntynyt tammimetsä onkin ainutlaatuinen koko Helsingin seudulla. Metsän pinta-ala on 15,3 hehtaaria, eli noin yhdeksän jalkapallokentän verran. Tuosta pinta-alasta rauhoitettua luonnonsuojelualuetta on 13,5 hehtaaria. Tammistoon perustettiin jo vuonna 1916 yksityinen suojelualue, joka rauhoitettiin vuonna 1946 ja lisää tammimetsikköä sekä pähkinäpensaslehtoa liitettiin suojelualueeseen 2003.

 
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_2
 

Monimuotoinen Tammiston luonnonsuojelualue

 

Tammiston mäen alarinteiden multavassa lehtomaassa pystyi ihastelemaan useita erilaisia ruohoja ja heiniä. Tämä yhteiskunnan pysähdys on myös muistuttanut myös itseäni pysähtymään. Tuskin koskaan ennen olen samalla tavalla kiinnittänyt huomioita siihen kuinka paljon erilaisia ruohoja ja heiniä on olemassa, ja kuinka kauniita ne ovat.

 

Ylempänä rinteillä luonnonsuojelualueen lehto muuttuu kangasmaaksi ja maata ympäröi mustikan varvut. Lapsena parasta mummin ja ukin kanssa tehdyissä metsäretkissä oli istua mustikkamättäiden keskellä ja syödä mustikoita. Oli minulla mukana oma pieni sankokin, sellainen hiekkalaatikkosanko, mutta usein se jäi vajaaksi. Sen sijaan vatsa oli täynnä mustikoita. Tänä kesä on taas aikaa istahtaa mustikkamättäälle vain nauttimaan. Tuolla Tammiston luonnonsuojelualueella muutamissa mustikan varvuissa oli jo marjoja kypsymässä, mutta piirakkaan asti niitä ei vielä olisi ollut. Toivottavasti tästä tulee hyvä mustikkakesä.

 

Kallioiden laelta puolestaan löytyy paahteisia ja puuttomia ketoalueita, joilla elää monia ajoittaiseen kuivuuteen sopeutuneita kasveja. Tammimetsässä kävellessä aurinko pilkahteli vain oksien välistä ja huppari lämmitti alkukesän viileän tuulen puhallusta, mutta kuinka ihanaa olikaan nousta kalliolle ja antaa kesäauringon lämmittää kasvoja, varsinkin kuin tiesi, että seuraavina päivinä aurinkoa ei antaisi parastaan.

 

Kulkiessani polkuja pitkin pystyin haistamaan yhtä aikaa kukintaa aloittelevien kielojen, tuoreen ruohon kuin havumetsä metsän tuoksut. Kunpa tuoksutkin saisi taltioitua niin kuin maisemat, ja niistä pystyisi nauttimaan talven pimeimpinä hetkinä, kun tuntuu, että kesään on vielä ikuisuus.

 
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_8
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_1
 

Koti monelle pienelle ystävälle

 
Kuinka loppujen lopuksi niin pienelle alueelle keskellä kaupunkia mahtuukin niin paljon pieniä hyönteis- ja eläinystäviä. Kulkiessa lintujen viserrys säesti ympärillä, ja kuinka jokaisen niiden laulu sointuikin yhteen. Tammiston metsä onkin arvokas lintualue, jonka alueella elelee yli 30 lintulajia, muun muassa laulurastas, peippo, uuttukyyhky ja kultarinta. (Linkeistä pääset kuuntelemaan näiden lintujen laulua.)Lintujen visertäessä vieressä kulkevien teiden äänet pääsivät unohtumaan.

 

Aikainen aamukävely tuolla olisi hyvä aloitus päivälle. Silloin vielä liikenteen äänet eivät häiritsisi ja ympäröivä vehreys energisoisi uuteen päivään ja uusiin haasteisiin.

 
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_4
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_5
 

Kenties ensimmäistä kesää viettävä pikkuorava nautti onnellisena kaatuneen tammen päällä herkkujaan. Tammiston luonnonsuojelualueen metsä on turvapaikka monille erikoistuneille hyönteisille ja sienille, jotka ovat tammien vähettyä menettäneet elinmahdollisuuksiaan muualla. Sen vuoksi oli surullista nähdä, ettei jokainen osannut liikkua tuolla kunnioittaen sitä jonkun toisen kotina.

 

Kulkiessa Tammiston luonnonsuojelualueella ei voinut olla tuntematta ja näkemättä, miten luonto on vaatinut aikaa kasvaakseen elinympäristöksi niin eläimille kuin ihmisillekin. Alueen vanhimmat tammet ovat yli 300-vuotiaita ja ne voisivat elää jopa tuhatvuotisiksi, jos niiden elinympäristöä ei tuhota. Katsellessa ympäröiviä puita, ei voinut olla ymmärtämättä, että jos tämä kaikki tuhoutuisi, sen uudelleen kasvamiseen menisi aikaa useiden sukupolvien ajan, jos se edes olisi mahdollista.

 
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_10
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_7
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_6
 

Tämä postaus on toinen osa Helsingin lähiluontokohteet -postaussarjaa. Aikaisemman postauksen
(ja tulevat postaukset) löydät täältä. Postaussarja sisältää luontokohteita, jotka ovat saavutettavissa helposti julkisia käyttäen Helsingin keskustasta AB-vyöhykelipulla.

 

Tammiston luonnonsuojelualueelle pääsee Rautatientorilta busseilla 614 ja 615 (huom! linjoihin saattaa tulla muutoksia, ilmoitetut linjat ovat voimassa postauksen julkaisuhetkellä). Linja 615 on lentokenttäbussi, joten se kannattaa huomioida, mikäli lentoliikenne on normalisoitunut. Aikaa matkaan molemmilla linjoilla menee noin 40 minuuttia.

 

Tammiston luonnonsuojelualue on noin parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä kauppakeskus Jumbosta, josta löytyy useita ravintoloita. Joillekin retkeilijöille oli yllättänyt nälkä, ja he olivat päättäneet tehdä kallioille nuotion, joka ei tietenkään ole sallittua luonnonsuojelualueella. Mikäli kuitenkin omat eväät houkuttelevat enemmän, kalliolla on hyvä nauttia kotona valmistettuja eväitä.

 

Lähdettäessä luonnonsuojelualueelta vastakkaiseen suuntaan kuin Jumbo, löytyy parinkymmenen minuutin kävelymatkan päästä Haltialan tila, jossa on varsinkin perheen pienemmille paljon koettavaa. Alueella järjestetään myös aikuisille suunnattuja tapahtumia.

 
tammiston_luonnonsuojelualue_kesä20_3
 

Löytyykö sinun kodin läheltä luonnonsuojelualueita?
 • Mari/Kodinvaihtaja 7.6.2020 at 13:12

  Ihana kuvaus. Tulee mieleen, että josko jakaisit tämän lähistöllä olevien kaupunginosien face-ryhmissä tms. Tämä olisi niin isolle joukolle helppo saavuttaa!

 • Tuo kuulostaakin kiinnostavalta alueelta. Vaikka havupuisto erityisesti tykkäänkin, niin lehtipuumetsiä on Suomessa tosiaan varsin vähän, puhumattakaan tammipuumetsistä. Täytyykin laittaa paikka mieleen sitä silmällä pitäen, kun tuolla päin seuraavaksi tulee liikuttua.

 • Stacy Siivonen 11.6.2020 at 08:26

  Kävin tuolla joskus ja ehkä ei ollut paras päivä tai jotain, mutta en ollut kovinkaan vaikuttunut luonnonsuojelualueesta, joka kaiken lisäksi oli kovin pieni. Viihdyinkin enemmän läheisellä Ruutinkoskella Haltialan tilan takana.

 • Melissa 15.6.2020 at 03:38

  Ollaan käyty tuolla. Meidän läheltä löytyy Ruutinkoski, suosittelen käymään siellä, jos tykkäät kierrellä noita alueita. Ei ole pitkä matka tuolta Tammiston luonnonsuojelualueelta. Haltialan pelloilta pääsee helposti. Sieltä löytyy myös Niskala Arboretum, jota suosittelen myös, jos tykkää katsella erilaisia kasveja.

 • Sonja 15.6.2020 at 09:02

  En ole tuollaista paikkaa tiennyt olevankaan! Vaikka etelelässä asunkin!

 • hanna 16.6.2020 at 05:35

  Näyttää ihan todella maagiselta paikalta!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

 • tuulanneli 18.6.2020 at 15:55

  Voi hitsi, kun näyttää kauniille paikalle. Se koronasta on ollut hyötyä, että olemme jokainen tutustuneet kotiseutuumme paremmin.

 • ×