Syömässä Madeiralla – Minne kannattaa mennä?

18.10.2018 13 Comments

 

Madeiran matkasta on jo kerennyt tovi kulua, mutta näin Viini ja ruoka-messujen alla onkin hyvä palata sen reissun makumuistoihin. Yleensähän pyrin matkoilla erityisesti tutustumaan paikallisiin ruokiin, mutta tällä reissulla päätin syödä juuri sitä mitä mieli teki. Lautaselle valikoitui siis paljon kaikille tuttuja annoksia, mutta muutamia paikallisiakin ruokia tietysti tuli maistettua.

Hotellini sijaitsi Funchalissa Lidon alueella, ja sille alueelle myös ruokailuni painottui. Alueelta löytyi ravintoloita joka lähtöön ja jokaiselle kukkarolle. Se mikä yllätti, oli ruuan hinta ruokakaupoissa. Kasvikset esimerkiksi olivat aika lailla samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Marjat puolestaan olivat huomattavasti kalliimpia kuin, jos olisi ostanut niitä elokuussa täällä ruokakaupasta. Juustot ja liha puolestaan oli paljon edullisempaa siellä.

 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela13
 

Aamupalan tein joka aamu itse. Heräämistä ei tarvinnut aikatauluttaa sen mukaan miten aamiainen olisi ollut tarjolla, vaan sain helposti kasattua aamupalan huoneistohotellin pikkukeittiössä. Ainoastaan ”aamu”kahvin kävin hakemassa ulkoa, sillä huoneessa ei ollut kunnon kahvinkeitintä. Hotellin aamiainen olisi maksanut kahdeksan euroa, joten säästin myös hieman tekemällä itse aamupalan.

 

Coffee & Bakery Botique Lido

 

Kahvin kävin yleensä hakemassa pienestä Coffee & Bakery Botique Lido -kahvilasta. Kahvila itsessään oli viihtyisä niin sisältä kuin ulkoa. Kahvilan edestä kulki pieni autotie, jonka toiselta puolelta löytyi ulkoterassi, jossa pystyi nauttimaan kahvit auringon paisteessa. Kahvilan ilmainen wifi toimi erinomaisesti, joten kun tarvitsin nettiä, suuntasin tänne.Estrada Monumental 296

 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela7
Madeira_restaurant_annukka_vuorela6
Madeira_restaurant_annukka_vuorela5
 

Qasbah

 

Loman ensimmäisen myöhäisen lounaan kävin nauttimassa aivan meren rannalla sijaitsevassa Qasbah -ravintolassa. Maisemat olivat upeat, eikä paahtava aurinkokaan haitannut, sillä mereltä puhalsi kevyt tuulen vire. Ainoastaan lounasseurani hieman hirvitti alkuun, sillä en ollut tottunut siihen, että jaloissa vilistää kymmeniä gekkoja, jotka kiipeilivät myös tuoleille. Onneksi sentään ruokapöydälle eivät tulleet. Näitä gekkoja kyllä oli joka paikassa, ja ne taisivat olla vähän niin kuin meidän itikat kesällä.

 

Pitkän lennon jälkeen olin nälkäinen ja valitsin listalta pastan, sillä ajattelin siitä tulevani kylläiseksi. Nälkä taisi olla aika kova, sillä pastasta jäi vielä vähän nälkä. Musta äyriäispasta oli kyllä hyvää, vaikka ehkä hieman vahvempia makuja olisin kaivannut, mutta hinta siitä oli hintatasoon nähden korkea. Tänne toki voisin toistekin tulla jo pelkästään maisemien vuoksi, mutta pastaa en enää listalta valitsisi. Promenade do Lido
 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela4
Madeira_restaurant_annukka_vuorela2
Madeira_restaurant_annukka_vuorela3
 

Qasbah -ravintolan lähellä sijaitsi Lido Beach Club, jossa kävin nauttimassa Club Sandwichin ja mojiton. Kumpikaan niistä ei pettänyt, mutta palvelu oli surkeaa. Tarjoilijaa sai odottaa pitkään, ja pitkällä en tarkoita mitään kymmentä minuuttia, vaan lähemmäksi puolta tuntia. Lisäksi palvelu on tylyä, joten tämä paikka ei päässyt jatkoon.

 

Gelateria Italiana Venezian

 

Samasta rakennuksessa myytiin kuitenkin kenties parhainta italialaistyylistä kirsikkajäätelöä, jota olen koskaan maistanut. Gelateria Italiana Venezian jäätelössä oli juuri oikean verran kirsikkaa, eikä se ollut liian makeaa tai hapanta, ja jäätelön joukossa olevat pienet tummasuklaa hiput toivat rakennetta jäätelöön. Vieläkin surettaa, että viimeisenä päivänä en saanutkaan nautittua tätä jäätelöä, sillä paikka aukesi vasta tunnin myöhemmin kuin netissä oli ilmoitettu. Promenade do Lido

 

Monissa ravintoloissa, jopa niissä hienoimmissa, oli tarjolla turistimenu, joka maksoi paikasta riippuen 10 ja 15 euron väliltä. Siihen sisältyi alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruuan taso vastasi aika lailla kotiruokaa, mutta hintaan nähden laatu oli todella hyvä. Monissa ravintoloissa talo tarjosi alkujuomaksi lasillisen Madeira-viiniä, ja digestiivinä tarjoiltiin Ponchaa, paikallista hunajasta ja rommista valmistettua ”likööriä”. Alkoholi oli edullista, ja oluen saattoi saada edullisemmin kuin esimerkiksi kolan. Paikallisesta rommista tehdyt Mojitot sai nautittua kolmella tai neljällä eurolla, eikä maku kyllä hävinnyt kalliimmasta rommista tehdylle versiolle.

 

O Dragoeiro

 

Etelä-eurooppalaiseen tyyliin ravintoloiden ovilla oli sisäänheittäjiä. Yhtenä iltapäivänä kävelin erään ravintolan ohi, jonka edessä sellainen vähän vanhempi herrasmies alkoi juttelemaan kaikenlaista. Hän oli niin sympaattinen, että päätin palata O Dragoeiro -ravintolaan illalliselle. Täältä valitsin juurikin sellaisen turistimenun. Avokado oli juuri täydellisen kypsä, mutta sen kanssa tarjoiltu salsa oli aivan liian etikkaista. Pääruuan kala oli hyvää, ei mitään ihmeellisiä makuelämyksiä, mutta ei mitään valitettavaakaan. Jälkiruuaksi valitsin hedelmäsalaatin, joka oli tehty tuoreista hedelmistä, kun monessa muussa paikassa hedelmäsalaatti oli purkista. Illallista oli rentouttava nauttia puiden alla, ja palvelu oli erinomaista. Tänne palaan varmasti, vaikka juomat täällä olivatkin hieman hintavampia.Rua Casa Branca 43

 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela12
Madeira_restaurant_annukka_vuorela11
Madeira_restaurant_annukka_vuorela
 

Lareira Portuguesa

 

Toinen ravintola, jossa kävin testaamassa tätä turistimenua, oli aivan hotellin vieressä. Lareira Portuquesa -ravintolan tuora kalatiski teki vaikutuksen. Tiskissä ei ollut ainostaan yhtä tai kahta erilaista kalalajia tarjolla, vaan varmaankin lähemmäs kymmentä erilaista. Kalatiskin vieressä oli iso akvaario, jossa hummerit ja ravut hengailivat. Raaka-aineet siis olivat ainakin tuoreita. Pääruuaksi valitsin lihaa. Annoskoot olivat isot, ja jopa teki hieman pahaa, että lisukkeista puolet ainakin jäi syömättä, koska en vain jaksanut syödä enempää. Ruoka oli erinomaista, varsinkin kun kolmesta ruokalajista maksoin vain 12,5 euroa. Palvelu oli hyvää, mutta siitä paistoi vähän läpi motivaation puute palvella ”halpasyöjiä”. Ala Carte -annokset olivat melko kalliita hintatasoon nähden, joten turistimenu oli hyvä vaihtoehto testata ravintolan tasoa. Jos halvalla saa hyvää, niin sitten voi vain kuvitella mitä saa, jos siitä vielä maksaa hyvin. Estrada Monumental, Travessa Doutor Valente, Nº 7

 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela9
Madeira_restaurant_annukka_vuorela8
 

Myös Fado-ravintoloita oli suhteellisen paljon. Kävinkin yhteen tutustumassa, josta voit lukea enemmän täältä. Fado omalla tavallaan lumoitsi minut ja suosittelen ehdottomasti ainakin edes kerran menemään kuuntelemaan sitä.

 

Käytin myös Subwayn valikoimaa muutamana päivänä, ja Suomeen verrattuna siellä tuoreiden kasvisten valikoima oli huomattavasti parempi. Suomen hintaan verrattuna samalla rahalla sai aterian, eli noin kuudella eurolla.

 

Madeiran matkan makuelämykset olivat pääsääntöisesti enemmän eurooppalaisia kuin portugalilaisia. Jos olisin jaksanut nähdä enemmän vaivaa, olisin varmasti löytänyt enemmän autenttisia portugalilaisia ravintoloita, mutta koska loman tarkoituksena oli vain ottaa rennosti, en jaksanut viettää aikaa etsien ravintoloita.

 
Madeira_restaurant_annukka_vuorela10
 

Seuraavaa matkaa odotellessa, Ruoka ja viini -messuilla pääsen fiilistelemään makuja maailmalta. Messut järjestetään 25.-28.10. Messukeskuksessa, ja sainkin mahdollisuuden arpoa teidän lukijoiden kesken pääsylippuja messuille. Kertomalla tämän postauksen kommentissa missä olet syönyt parhaimman aterian, voit voittaa sinulle ja ystävälle liput messuille. Lippu oikeuttaa yhteen sisäänpääsyyn messuille. Samalla lipulla pääsee myös kirjamessuille. Aikaa osallistua arvontaan on tiistaihin 23.10.2018 klo 22 asti. Liput toimitetaan sähköpostitse, joten tarkistathan, että olet ilmoittanut toimivan sähköpostiosoitteen.

Facebookissa arvon myös lisää lippuja Ruoka ja viini -messuille, joten sielläkin kannattaa käydä osallistumassa arvontaan. Facebookin arvontaan pääset tästä .


 

13 Comments

 • Marjo 18.10.2018 at 21:45

  Näitä ihania ruokakuviasi katsoessa tuli ihan valtava nälkä vaikka olen iltaruoan jo syönyt. Madeiran ruokatarjonta näyttää herkulliselta ja valinnanvaraakin näyttää olevan.
  Fado-ravintolat on hurmaavia paikkoja ja manner-Portugalissa olen käynyt monessakin. Tunnelma on upea!
  Kalaa tulee aina syötyä enemmän etelänmatkoilla kun se paljon tuoreempaa kuin täälä kotimaassa. Toki myös eksoottisemmat lajit ovat myös saatavilla.
  Uskon, että tuo jäätelö on ollut taivaallista – italialaiset osaavat jäätelön tekemisentaidon.
  Toivottavasti törmätään messuilla 🙂

  • Annukka Vuorela 19.10.2018 at 20:06

   Kyllä olisi kiva nähdä pitkästä aikaa! Manner-Portugalissa noita Fado-ravintoloita taitaa olla paljon enemmän. Sopivia lentoja siis odottaessa. Lissabon onkin vielä kokematta.

 • Mira / Blinger Shimmer -blogi 19.10.2018 at 08:17

  Tulee ihan nälkä kun noita kuvia katselee 😀

  • Annukka Vuorela 19.10.2018 at 20:07

   Ruoka on ihana asia.

 • NelliL 19.10.2018 at 08:28

  No nyt on herkullisen näköisiä kuvia 🙂

  • Annukka Vuorela 19.10.2018 at 20:07

   Vielä kun olisin saanut maut jaettua jotenkin tänne.

 • Pirkko / Meriharakka 20.10.2018 at 11:41

  Varmaan ihan hyviä ravintoloita kaikki. Itse kuulumme vaan siihen matkailijatyyppiin, joka päätyy lähimpään kelvollisen näköiseen kahvilaan tai ravintolaan silloin kun on nälkä – jonkun etukäteen selvitetyn ravintolan etsimisen vaivaa emme tapaa nähdä, ellei sitten ole tarkoitus jostain syystä käydä ihan jossain Michelin-tason ravintolassa.
  P.S. Arvontaan en osallistu, olemme matkoilla noiden(kin) messujen aikana.

 • Nelma 21.10.2018 at 12:00

  Bongasin tämän postauksen instagramissa, tuo Madeira iski silmiin! Parhaan aterian ulkomailla söin nimittäin Funchalissa, pienessä fuusioravintolassa nimeltä Boho. Kampasimpukkacarpachio alkuruuaksi siellä oli ?. Marraskuussa lähden herkuttelemaan samaan paikkaan uudestaan ?

 • Pihla 21.10.2018 at 12:01

  Heh pitikö ateria olla siis ulkomailla syöty? 😀 Sanoisin, että parhaimman aterian oon syöny varmasti mummilla <3

 • Sari /matkallalähelletaikauas 21.10.2018 at 21:09

  On hyvännäköistä safkaa ollut tarjolla. Jollain tavoin itse laittamasta aamiaisesta tulee mieleen kun lefkaksen hotellin vieressä oli leipomo. Aamulla hain herkut sieltä.

 • Marianne / STAY FRESH 22.10.2018 at 10:01

  Oi ihanan näköistä! Kiva reissupostaus!

 • Eve, Jetlaggies 22.10.2018 at 15:52

  Ihania herkkuja! Vaikka matkoilla on hauskaa käydä kahviloissa ja ravintoloissa sukeltamassa paikalliseen ruokatarjontaan, mekin olemme jo pitkään tehneet omat aamiaisemme huoneessa/huoneistossa, sikäli mikäli se on ollut mahdollista ja hakeneet vaikka aamiaiscroissantit lähileipomosta. Rakastan pitkiä hitaita aamiaisia ja pienen lapsen kanssa reissatessa aamun kiireettömyys on sen kuin vain korostunut myös reissussa:)

 • Merja / Merjan matkassa 24.10.2018 at 08:36

  Hyvännäköisiä ruokia! Minä en jaksa reissuun lähtiessä etukäteen haarukoida ravintoloita kovin tarkkaan. Menen syömään sinne mikä sattuu olemaan lähimpänä ja näyttää kivalta. Joskus paikan päällä googlettelen olisiko jotain todella spessupaikkaa lähellä, mutta yleensä ne ovat olleet sen verran kaukana ettei viitsi taksilla lähteä monen kilometrin päähän. En siis ole ruokamatkailija 🙂 Madeira lomakohteena houkuttelee kovasti ja siellähän taitaa olla ympäri vuoden ihan mukavat kelit

 • Leave a Reply

  ×