Smoothie-reseptit hyvinvointiin

24.9.2018 7 Comments

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

 

Ajattelin tänään jakaa teille kolme smoothie-reseptiä eri tarkoituksiin. Paljon on puhuttu smoothien terveellisyydestä. Onko ne oikeasti hyviä välipaloja vai vain kaloripommeja? On varmaan aika itsestään selvää, että terveellisyyteen vaikuttaa raaka-aineet. Hedelmissä on enemmän sokeria kuin vihanneksissa, mutta näistä luomalla sopivan kombon smoothiesta saa terveellisen välipalan tai kevyen aterian.

Hiilihydraateista pelotellaan joka puolella, lehtien otsikoissa kirjoitetaan miten hiilihydraatit aiheuttavat syöpää ja niiden syömisen lopettamalla joku on laihtunut vain kuukaudessa kymmenen kiloa. Näistä otsikoista tulee niin helposti käsitys, että kaikki hiilihydraatit ovat pahasta, vaikka todellisuudessa monet hiilihydraatit edistävät painonhallintaa kohtuullisesti nautittuna.

 
Smoothie reseptit
 

Viikon jälkeen huomaankin syöneeni joka päivä jotain makeaa.

 

Sokerit ovat niitä ns. pahoja hiilihydraatteja, joita kannattaa vältellä, mutta ei niistäkään tarvitse kokonaan luopua. Toisille sokerit aiheuttavat riippuvuutta paljon helpommin. Itse ainakin huomaan, ettei tarvitse syödä kuin pieni määrä sokeria, esim. pari palaa suklaata, niin iskee hirveä sokerihimo, ja viikon jälkeen huomaankin syöneeni joka päivä jotain makeaa. Sen vuoksi yritän vältellä sokeria viimeiseen asti. Välillä onnistun siinä hyvin, välillä huonommin.

 

Flunssakausi on taas tulossa, tai aika monelle se taitaa olla jo iskenyt, kuten esimerkiksi itselleni. Blogit täyttyvät erilaisista vinkeistä taistella flunssaa vastaan. Kaikki nämä vinkit perustuvat riittävään ja oikeanlaisten ravintoaineiden saantiin. Siihen kun vielä lisätään jokaisen omat makumieltymykset, erilaisille resepteille onkin tarvetta.

 

Energia-smoothie

 

½ appelsiini

½ banaani

100g tyrni-marjoja

30g proteiinijauhoa

½-1 tl kurkumaa

1 dl kauramaitoa

hunajaa/agave-siirappia maun mukaan

 
Smoothie reseptit
 

Tähän smoothieseen suosittelen käyttämään appelsiinia kokonaisena, ei pelkkää mehua, sillä itse hedelmässä on paljon enemmän kuitua kuin pelkässä mehussa. Kannattaa kuitenkin pilkkoa appelsiini melko pieneksi ja antaa hurista hyvän aikaa blenderissä, jottei smoothiessa ole ”klönttejä”. Jos tyrni-marjojen siemenet häiritsevät, voit tehdä marjoista melbaa, eli survoa marjat pienen siivilän läpi. Tuolloin marjojen pitää olla sulaneita, muuten saattaa siivilä mennä rikki.

 

Huomaan, että keho huutaa niitä ravintoaineita vihersmoothie-himon muodossa.

 

Kiireen keskellä huomaan helposti unohtaneeni syödä riittävän monipuolisesti. Kasvikset saattavat olla usein sitä tomaattia ja kurkkua. Onhan nekin tosin parempi kuin ei mitään, mutta välillä huomaan, että keho huutaa niitä ravintoaineita vihersmoothie-himon muodossa. Hyvän vihersmoothien tekeminen ei olekaan ihan helppo juttu, sillä helposti maku saattaa mennä enemmän kalan ruuan suuntaan. Hyvät ja tuoreet raaka-aineet ovat se juttu.

 
Smoothie reseptit
 

Virkistävä vihersmoothie

 

20 g pinaattia

20 g tammenlehtisalaattia

30 g lehtikaalia

½ avokado

½ banaani

½ kiivi

½ limen mehu

1 tl viherjauhetta

(30g proteiinijauhetta)

1,5 dl kauramaitoa

 

Lime-mehulla saa hyvin peitettyä viherjauheille ominaista makua.

 

Olen testannut aika monia viherjauheita, ja lähes kaikki ne ovat maistuneet hirveälle. Suosikkini ovatkin Puhdistamon vihersmoothiejauhe sekä Terranovan Life Drink-jauhe. Puhdistamon jauhe on kuitenkin suhteessa huomattavasti edullisempi, joka tällä hetkellä sopii paremmin minun opiskelijan budjetille. Lime-mehulla saa hyvin peitettyä viherjauheille ominaista makua, ja sitä voikin lisätä enemmän, jos tuntuu, että viherjauhe maistuu liikaa läpi. Proteiinijauhoa lisään smoothieseen, jos muuten en ole kerennyt syömään riittävästi päivän aikana.

 
Smoothie reseptit
Smoothie reseptit
 

Olen huomannut, että nukun paremmin, jos saan vielä vähän ennen nukkumaan menoa hiilihydraatteja. Usein teenkin illalla smoothien, jossa on banaania. Lisäksi olen käyttänyt nyt Puhdistamon Kollagen Sport-jauhetta, jossa on kollageenin lisäksi myös magnesiumia palauttamaan päivän touhuista kehoa.

 

Palauttava kirsikka-kollageenismoothie

 

100g kirsikoita

½ banaani

10g Puhdistamon kollageeni-sport-jauhetta

30 g proteiinijauhetta

½ dl kookosmaitoa

1,5 dl kauramaitoa

hunajaa/agave-siirappia maun mukaan

 

Suosittelen käyttämään ainakin monesta isommasta K-kaupasta löytyvästä pakastemarja”baarista” saatavia kirsikoita. Ne ovat luomua, ja jäisinä antavat hyvää rakennetta smoothielle. Banaani itsessään antaa jo makeutta smoothielle, joten jos tarvetta ei ole ns. ekstra-hiilihydraateille lisämakeutuksen voi hyvin jättää pois. Kookosmaito on lähinnä antamassa makua, joten sen voi myös korvata kookoskermalla. Kookoskermaa riittää puolikas määrä.

 

Smoothiet ovatkin helposti muokattavissa jokaisen ruokavalioon sopiviksi.

 

Käytän itse smoothiessa Oatlyn luomukauramaitoa, joka on Keliakialiiton ohjeiden mukaisesti luokiteltu ns. erittäin matalan gluteeniarvon sisältäviksi tuotteiksi. Täysin gluteenittomat smoothiet saa käyttämällä soijamaitoa. Maidottoman smoothiesta saa käyttämällä kasvisproteiinia (esim. herneproteiini). Jos tarvitsee laktoosittoman ja käyttää heraproteiinia, kannattaa tarkastaa, ettei se sisällä laktoosia. Kaikki reseptit on vegaanisia, kunhan käyttää kasvisproteiinia ja makeutukseen agave-siirappia.

 

Smoothiet ovatkin helposti muokattavissa jokaisen ruokavalioon sopiviksi.

 
Smoothie reseptit
 

Mistä koostuu teidän suosikkismoothiet?

 
 

7 Comments

 • NelliL 26.9.2018 at 07:32

  Pirtelöt on niin hyviä 🙂 Raikkaita ja tuhteja.

  • Annukka || Ikkunalla 11.10.2018 at 21:59

   Smoothiesta saa kyllä hyvin aterian korvikkeen. Vähän niinkuin kylmä keitto 😀

 • Mira / Blinger Shimmer -blogi 26.9.2018 at 09:11

  Hyviä vinkkejä. Join messuilla juuri vihersmoothieta ja ajattelin, että voisin samankaltaista kokeilla kotonakin 😀

  • Annukka || Ikkunalla 11.10.2018 at 22:00

   Vihersmoothiessa saa tosiaankin hyvän, kun osaa peittää viherjauhojen ominaisen maun. Tai no toiset tykkää niistä, mutta itse en vielä ole osannut makuhermojani opettaa niistä tykkäämään.

 • Mira Rinne 30.9.2018 at 04:58

  Smoothiet ovat mun heikkouteni! Niin kätsyjä sekä hyviä myös siitä, että kun aina ei huvita syödä niin saa sitten juomalla alas energiaa niihinkin hetkiin 🙂 Mun lemppareista lempparein on tällä hetkellä mansikkabanaani, johon pohjaksi maustamaton soijajughurtti.

  • Annukka || Ikkunalla 11.10.2018 at 22:02

   Mansikka-Banaani on kyllä smoothien klassikko.

 • Diina-Maria Laakso 5.12.2018 at 15:40

  Olenkin etsinyt uusia smoothie-reseptejä, joten nämä lähtevät ehdottomasti testiin 🙂

 • Leave a Reply

  ×