Sahrami-kampasimpukkarisotto ystävänpäiväksi

24.1.2020 4 Comments

Kaupallinen yhteistyö: Juomavinkki.fi

 

Ystävänpäivään on aikaa kolmisen viikkoa ja se sattuu täydellisesti perjantaille, joten silloin kannattaa koota ystävät kokoon ja viettää laatuaikaa yhdessä. Pullollinen hyvää kuohuvaa ja vähän erikoisempaa ruokaa, ei siihen sen enempää tarvita. Sahrami-kampasimpukkarisotto sopii kuin nenä päähän tähän tarkoitukseen.

Yleensä olen vähän niin kuin ohittanut koko ystävänpäivän, sillä joka puolella myydään romanttista roskaa, eikä kumpikaan ole ollut ajankohtaista. Mutta tänä vuonna ajattelin juhlia oikeasti ystävänpäivää hyvien ystävien kanssa hyvän ruuan ja juoman kera. En myöskään aio viettää keittiössä koko aikaa valmistaen monen ruokalajin illallista. Yksi ruoka riittää, teen siitä hieman spesiaalimman.

 

Alun perin kehittelin tämän Kampasimpukka-risoton uudenvuoden juhliin, mutta uutta vuotta en sitten juhlinutkaan Helsingissä, joten se jäi odottamaan seuraavaa erityistilannetta. Risoton valmistaminen on melko nopeaa ja helppoa, ainoastaan kampasimpukan kypsentäminen vaatii hieman enemmän tarkkuuta, liian kypsänä kun ne eivät maistu hyviltä, ja ne saattavat helposti mennä ylikypsiksi. Mutta pienellä tarkkuudella sekin on helposti hoidettavissa.

 
sahramirisotto_5
 

Sahrami-kampasimpukkarisotto

 

1 sipuli tai 100g pakastesipuli

1 kasvisliemifondi”kuutio”

5 dl vettä (1 dl voit korvata kuohu- tai valkoviinillä)

2 dl risottoriisiä

suolaa

0,5g sahramia

 

8-10 kampasimpukkaa

voita paistamiseen

currya maustamiseen

 

Pilko sipuli ja kuullota se pannulla pienessä määrässä voita. (Itse käytän pakastesipulikuutioita, koska sipulin pilkkomisen jälkeen silmät vuotavat tyyliin kaksi päivää. Pakastesipulikuutioiden kannattaa antaa sulaa jossain sellaisessa astiassa, jossa niistä pääse sulaessa neste ”tippumaan”, eikä ne jää vetisiksi.) Lisää vesi ja kasvisfondi pannulle. Sekoita kunnes fondi on sulanut tasaisesti joukkoon. Lisää risottoriisi ja sekoita hyvin. Mausta suolalla (tässä vaiheessa ei kannata liikaa laittaa, sitä voi myöhemmin lisätä). Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää joukkoon sahrami ja sekoita varovasti. Tarkista suolan maku, ja lisää tarvittaessa.

 
sahramirisotto_1
sahramirisotto_6
 

Kampasimpukat kannattaa paistaa juuri ennen tarjoilua, sillä ne eivät pysy kovin pitkään lämpimänä. Tuoreita kampasimpukoita on hankalasti tarjolla, joten yleensä joutuu käyttämään pakastettuja kampasimpukoita. Ne pitää sulattaa ensin ja valuttaa ylimääräiset nesteet pois. Sen jälkeen lisää pannulle voita ja anna sen sulaa kunnolla siihen. Voi on sulanut kunnolla, lisää kampasimpukat. Mausta suolalla ja currylla. Kun kampasimpukoissa on pehmeän ruskea pinta pannun puolella, on aika kääntää ne. Käännettyä kampasimpukat mausta ne uudelleen suolalla ja currylla. Tarjoile heti paistamisen jälkeen.

 

Sahrami-kampasimpukkarisotto & juomasuositus

 

Sahrami-kampasimpukkarisoton tarjoiltavaksi sopii erinomaisesti sopivan vahvoilla kuplilla varustettu kuohuviini. Tällainen on esimerkiksi chileläinen Castillo de Molinan Brut Cuvée, jonka kuiva ja hapokas maku tasapainottaa risotossa käytetyn voin rasvaisuutta. Sitruksen ja vihreän omenan maut puolestaan tuovat kampasimpukkaan uusia maku-ulottuvuuksia.

 

Castillo de Molina -perheen puna- ja valkoviinit ovat palkittuja, ja nyt Brut Cuvée on saatavilla Alkon valikoimasta. Hinta-laatusuhteeltaan tämä on erinomainen viini ( n. 13€ pullo). Lisää tietoa tästä kuohuvasta ja muista Castillo de Molinan viineistä löytyy Juomavinkin sivuilta .

 
sahramirisotto_4
 

Onko teillä jo suunnitelmia ystävänpäivälle?
Juhlitteko ystävänpäivää yleensä?

 
 

4 Comments

 • Pirkko / Meriharakka 24.1.2020 at 17:04

  Muutamankin kerran olen jossain ravintolassa erehtynyt muiden sopivien vaihtoehtojen puutteessa tilaamaan risoton, muttei ole oikein kolahtanut. Ehkä pitäisi joskus kokeilla tehdä moista itse.

 • Diiskuneiti 24.1.2020 at 19:26

  Meillä on miehen kanssa 5-vuotis vuosipäivä ystävänpäivänä, joten ehdottomasti voitaisiin tällä reseptillä silloin herkutella 🙂

 • tuulanneli 25.1.2020 at 20:20

  Katsotaan mitä tehdään ystävänpäivänä, vielä emme ole tehneet mitään suunnitelmia. Herkullinen resepti, täytyypä laittaa muistiin!

 • Helena 26.1.2020 at 09:15

  Kiitos vinkistä. Mulla olis tarkotus pitää ens viikonloppuna ystävänpäivä ja valmistujaiset samassa. Ihania päiviä tuollaiset.

 • Leave a Reply

  ×