Ravintola Rakan poroburger ja Saariselän ravintolat

Saariselältä melko pieneksi kyläksikin löytyy yllättävän paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Kaikkia ei edes ollut tarkoitus testata (ja oman työpaikkani ravintolat jätän postauksen ulkopuolelle), mutta muutama ravintola kiinnostivat erityisesti.

Ravintola Petronella

 

Yksi näistä erityisesti kiinnostavista ravintoloista oli Petronella, joka on Chaine des Rotisseurs-palkittu ravintola. Odotin fine dining-tasoisena paikkana itseään markkinoivalta enemmän. Servetit on yksi paikan tason merkki minulle ja Petronellan tasoisessa paikassa olisin odottanut, että käytössä olisi ollut kangasservetit, mutta pöydässä odotti perinteiseen kolmiomalliin taitetut paperiservetit.

 

Olimme syömässä lauantai-iltana ja pöytävarauksemme oli jo kello kuudelta. Tuolloin ravintolassa oli muutama muu pöytä. Tarjoilijoita taisi olla tuolloin kaksi töissä, joista toinen oli vasta luultavasti tarjoilijan uraa aloitteleva. Palvelua saimme odottaa melko pitkään, eikä palvelujärjestys asiakaspöytien välillä mennyt ihan putkeen.

 

Alkuruokakeitto kuningasravusta ja aniskermasta oli tosi hyvä, ja anto lupaavan alun. Mutta siihen se sitten jäikin. Väliruokana etanat olivat melko mauttomat, eikä niistä jäänyt mieleen minkäänlaista makumuistoa. Pääruokana olin tilannut yrttikuorrutettua karitsanfileetä, omena-calvadoskastiketta, juureshöystöä ja parmesaani-perunakakkua. Karitsaa sain, joka tosin oli epätasaisesti kypsennetty. Tummaa kastikettakin sain, mutta omenaa siitä en maistanut, enkä calvadosta. Juureshöystöa siinä ei suoranaisesti ollut, mutta oli kasvissekoitus mm. paprikasta, munakoisosta ja olikohan vielä kesäkurpitsaa. Sellainen samanlainen sekoitus, mitä ruokakauppojen pakastealtaissa myydään. Ja porkkanaakin siinä oli, joten ehkä siinä vähän oli juurestakin. Kaikki oli lätätty sekalaiseksi kasaksi lautaselle, eikä koko annoksen juonesta saanut selvää.

 
ravintola_petronella
 

Tämä toinen tarjoilija paljastui kenties aloittelevaksi, koska annoksia tarjoillessa valu osa annoksen kastikkeista valui lattialle. Jälkiruokana otin filotaikinaan käärittyä leipäjuustoa ja lakkoja. Se oli ihan ok, ehkä vähän kuivahko annos. Ystäväni puolestaan otti mustikkapiirakkaa ja mustikkajäätelöä. Mustikkapiirakka maistui sekä näytti pakasteesta sulatetulta, ja oli todellinen pettymys.

 

Minun neljä ruokalajia ja kaksi lasia melko edullisia viinejä maksoi vähän reilut 90€. Jos hintaa vertaa esimerkiksi Helsingin ravintoloihin, joissa hintataso on melko sama kuin Lapin turistipaikoissa, saa Helsingissä paljon tasokkaampaa ruokaa ja palvelua samalla hinnalla. (Levillä maksoin suurin piirtein saman verran viiden ruokalajin menusta sekä shampanjalasista ja viinilasista.)

 

Huono maku jäi ravintolasta, ja vaikka Saariselälle aionkin palata, tuonne en ainakaan omalla rahalla maksavana ole palaamassa. Ehkä jos joku maksaa, voin antaa ravintolalle toisen mahdollisuuden.

 

Ravintola Riekonlinna

 

Toinen ravintola, jota halusin käydä testaamassa, oli Lapland Hotelsi Riekonlinnan ravintola, jonka nimeä en oikeastaan tiedä. Googlettamalla löysin sen nimeksi Riekonlinna. Olimme syömässä joskus myöhäisen lounaan aikaan ja tuolloin tarjolla oli supistettu lista. Olimme kuitenkin menossa syömään poronkäristystä, joka tuolta listalta löytyi, joten sen suhteen ei ollut ongelmaa.

 

Poronkäristysannos oli perinteinen ja koostui tietysti käristyksestä sekä perunamuusista. Erityisesti plussaa saa annoksen kanssa tarjotut puolukat, jotka olivat ihan omassa marjan muodossaan, eikä esim. hillona. Lisäksi mukana tuli muutama suolakurkun lohko. Annos itsessään oli riittävän kokoinen ainakin minulle, ja kaikkea perunamuussia en edes jaksanut syödä. Itse käristys oli mehukasta, ehkä hieman olisin kaivannut lisää maustetta siihen, mutta ei niin merkittävästi, että se olisi haitannut. Tänne varmasti palaan toistekin.

 
ravintola_riekonlinna
 

Ravintola Rakka

 

Kolmas ravintola oli myös hotellin yhteydessä. Ravintola Rakka löytyi Holiday Club Saariselältä. Olin pitkään etsinyt oikeaa porohampurilaista. Ei sellaista, jonka välissä on kylmäsavuporoa tai vastaavaa, vaan sellaista, jossa burgerpihvi on tehty porosta. Ravintola Rakasta löytyi sellainen. Poro itsessään jo raaka-aineena vaatii omanlaista tietämystä, ja liian kypsänä se helposti maistuu vähän niin kuin maksa. Tilasin pihvin niin raakana kuin se on mahdollista saada, ja suurimmalta osalta se oli hyvää, mutta paikoitellen se oli liian kypsää ja maksamainen maku tuli esiin. Lisäksi hampurilaisessa ollutta aurajuustomajoneesia olisin kaivannut enemmän. Näistä huolimatta, tästä ruokailukerrasta jäi paras kokemus. Seuraavalla kerralla uskallan testata enemmänkin ravintolan annoksia.

 
ravintola_rakka2
 

Kahviloista kävin kahdessa. Toinen oli ostoskeskus Kuukkelissa (ostoskeskus = K-market, alko ja kahvila). Tuonne kahvilaan menin ensisijaisesti tekemään töitä koneella, mutta siihen paikka ei ollut sopiva. Kahvila oli täynnä turisteja, eikä nettikään ihan mutkattomasti siellä toiminut, vaikka oman puhelimen kautta sen olin vetänyt (eli saattoi johtua myös DNA:sta). Sen sijaan Northern Lights Village -hotellin kahvila/ravintola vaikutti rauhalliselta, vaikka siellä en asioinutkaan, ja jatkossa menisin sinne, vaikka sinne onkin Kuukkelilta sellainen 10 minuutin kävelymatka.

 

Kaunispään huipun kahvila

 

Kaunispään huipulla oleva kahvila tietysti piti myös testata, sillä olihan se Instagramissakin näkynyt useissa upeissa kuvissa. Tuolle päivälle sattui vielä kaunis auringonlasku, joten mikä olisikaan ollut hienompaa kuin kuuma kaakao kädessä katsella tunturin huipulta auringonlaskua. Muutama muukin oli tajunnut saman ja kahvila oli ihan tupaten täynnä. Kaakao maistui kyllä hyvältä, mutta lusikallisesta kovaa kermavaahtoa joutui maksamaan 50 senttiä lisää. Sinänsä lisämaksu olisi ihan ok, mutta olisin odottanut, että saan pehmeää kermavaahtoa, jota voisi nauttia ennen kuin se sulaa kaakaon joukkoon. Katselin myös vitriinin tuotteita, mutta niistä mikään ei erityisesti sytyttänyt. Itse kahvila ei sinänsä ole mitenkään erityinen kahvilatuotteiden suhteen, mutta maisemia ehdottomasti tuolta kannattaa käydä katsomassa ja samalla kenties nauttia kuuma juoma.

 
kahvila_kaunispaanhuippu
 

Ainut ruokaan liittyvä asia, jota oikeasti kaipaan Saariselältä, on K-Market Kuukkelin lakkamunkkipossut. Niissä sisällä oli oikeaa lakkaa, eikä mitään hilloa, jonka vuoksi niissä yhdistyi täydellisesti sokerin makeus ja lakkojen happamuus. Niitä kannattaa käydä ehdottomasti hakemassa sieltä!

 

Cilla Marialta löytyy myös hyvä ja kattava postaus Saariselän ravintoloista ja baareista. Itsehän olin sen verran puolikuntoinen tuon koko ajan Saariselällä, että baaritutustumiset jäi melko minimiin. Muutaman kerran kävin O’Porossa, joka oli ihan kiva paikka hengailuun.
 

Myöskään ravintoloiden valotus ei ollut kuvausystävällinen, enkä oikein kehtaa ruveta salaman kanssa leikkimään, mutta menköön nyt yks tälläinen heikommilla kuvanlaaduilla oleva postaus.

 
kaunispaa_saariselka
 

Oletteko maistaneet poronlihasta tehtyä burgeria? Uppooko burgerit yleensäkään?

20 Comments

 • Cilla Maria 2.2.2020 at 12:51

  Hei tää oli hyvä postaus ja täydentää sopivasti tuota omaa postaustani. Itse en ehtinyt tuolla Petronellassa käydä ja myös Rakka jäi testaamatta. Paras ravintolakokemus itselläni taisi olla Northern Lights Villagessa, ainakin sisustuksen näkökulmasta se oli kaikkein kaunein ja ruoka oli toki hyvää. Myös Riekonlinnan hampurilainen oli herkullinen.

  • Annukka V 7.2.2020 at 06:51

   Mä en puolestaan kerinny käydä Northern Lights Villagella kuin kahvilla, mutta tosi moni kehu varsinkin sen lounaspöytää. Pitää nyt käydä siellä, kun meen Saariselällä käymään. Northern Lights Village tais olla muutenkin hienoin noista Saariselän hotelleista.

 • Mira / Blinger shimmer -blogi 2.2.2020 at 13:59

  Lakkamunkkipossut kuullostavat ihan superilta! Toivottavasti pääsee joskus itsekin testaamaan 🙂

  • Annukka V 7.2.2020 at 06:52

   Ne on ihan parhaita! Ootan niin, että pääsen taas syömään niitä! 😍

 • Diiskuneiti 2.2.2020 at 17:11

  Olemme monesti mieheni kanssa miettineet matkaa Lappiin. Mutta joka kerta olemme lähteneet ulkomaille, sillä Suomen sisällä matkustelu tulee niin paljon kalliimmaksi, mikä on kyllä tosi harmittavaa. Ehkä joku vuosi vielä päästään Lappiin ja silloin kyllä haluan tuonne huipunpään kahvilaan ja gluteenittomia lakkamunkkeja! 😀

  • Annukka V 7.2.2020 at 06:54

   Joo Suomessa matkustaminen on kallista suhteessa ulkomaille matkustamiseen, Lappi vielä kalliimpi, koska siellä on niin paljon turismia. Hintataso siellä oli aika samaa kuin Helsingissä, tietysti sinne kuljettaminen maksaa enemmän, mutta kyllä niissä hinnoissa näky myös kysynnänlaki.

 • Martan matkassa-blogi 3.2.2020 at 11:00

  Kylläpä on ihania talvisia kuvia, täällä etelässä kun lunta ei ole näkynyt. Jäin miettimään että teitkö reklamaation tuolla Petronellassa paikan päällä? Paikan päällä ravintolan henkilökunta olisi vielä ehtinyt vaikuttaa annoksiin, tai ainakin huomioida epäonnistumiset hinnassa.

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:04

   Pääruoka veti meidät kyllä sanattomiksi, että eipä taidettu pahemmin reklamoida siinä vaiheessa, kaikki ”energia” meni selvittämiseen, että mikä tää homman nimi nyt on. Illallisen aikana tapahtui myös muita pieniä virheitä, mutta itsekin tarjoilutyötä fine dining-tasoisissa paikoissa tehneenä, niitä en nähnyt niin merkittävinä, että olisin tähän kirjoittanut. Hinta sinäänsä ei mulle oo se juttu, oon kyllä helposti valmis maksamaan sen 100€ ja enemmänkin hyvästä illallisesta, eikä pieni alennus olisi tässä tapauksessa saanut minua tyytyväiseksi, ei vaikka oltais saatu kaikki ilmaiseksi, koska tulin sinne hakemaan ruoka- ja palveluelämystä, jota ei rahalla pystytä korvaamaan.

 • Päivi/ Kelvästä kartalle 3.2.2020 at 15:37

  Oon muistaakseni saanut noita ”kuuluisia” lakkamunkkipossuja ihan kotiin kerran tuliaisiksi, niin hyvinä reissulaiset niiti pitivät 😀 Aidot marjat on kyllä hyvä ylläri!

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:05

   Ne on vaan niin parhaita. 😍

 • Tuula / Tuula's life 3.2.2020 at 20:53

  Tämä on mainio postaus Saariselän ravintoiloista ja kahviloista. Palaan tähän, jos tieni vie Saariselälle. Ja lakkamunkkipossut kuulostavat tosi herkullisilta. Niissä on siis aitoja marjoja, ihan huippua!

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:06

   Joo aitoja lakkoja, on ne varmaan vähän sokeroituja, mutta ei mitään hilloa. 😍

 • Satu - Tsajut 5.2.2020 at 07:52

  Kaunispään munkit olivat hitti viime vuosituhannella. Harmi, jos niitä ei enää ole.

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:07

   Eiköhän siellä niitä vieläkin ole, itse kävin vain kaakaolla siellä, sillä ei tehnyt siinä hetkessä mieli mitään muuta. 🙂

 • Pirkko / Meriharakka 5.2.2020 at 20:34

  Vähemmän tulee burgereita nyttemmin syötyä. Poroa kylmäsavuleikkeenä piparjuurituorejuuston kera kylläkin!
  Saariselälle ei ole sitten työvuosien tullut käytyä ja siltä ajalta lähinnä tuo Riekonlinna on jollain tapaa etäisesti tuttu.
  Työvuosien sikäli, että etenkin joskus, jo kymmeniä vuosia sitten, kaikki itseään kunnioittavat yritykset järjestivät palaverit tärkeimpien asiakkaiden kanssa keväthankien aikaan Saariselällä 🙂

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:09

   Saariselässä kyllä näkyi, että aikanaan se on ollut hyvinkin suosittu paikka, varsinkin näin hotelli- ja ravintola-alan näkökulmasta, mutta ehkä vähän jäänyt ajasta. En ehkä itse lähtisi puhtaasti hotellilomalle Saariselälle, mutta luonto on siellä upea!

 • Laura Laakso 6.2.2020 at 15:52

  En kestä! Olipa suuri virhe nälkäisenä katsoa tällaisia ruokakuvia. En ole tainnut koskaan käydä Saariselällä, mutta voisin sen kyllä lisätä omalle Suomi- listalleni.

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:10

   Varsinkin Urho Kekkosen kansallispuiston suosittelen laittamaan Suomi-listalle. Lapin luonto on kyllä upea!

 • Teija / Lähdetään Taas 7.2.2020 at 05:22

  Minä olen viimeksi käynyt Saariselällä kesällä pari vuotta sitten, ja silloin oli tasan yksi ravintola auki päivällä lounasaikaan. Ei ollut erityisen hyvä kokemus, palvelu oli ontuvaa ja ruoka ihan ok, muttei mitään erityistä. Ei jäänyt edes koko ravintolan nimi mieleen 😀

  • Annukka V 7.2.2020 at 07:12

   Joo kesällä varmaan on aika hiljasta. Ja palvelukulttuuri siellä on vähän erilainen kuin mitä esim. täällä Helsingissä yleensä on. 🙂

  Leave a Reply

  ×