Ravintola R14 Rotermannin korttelissa

Tämä vuosi on ollut reissujen suhteen aika mitätön. Onneksi lähinaapuri Tallinnaan pääsee helposti ja nopeasti. Tallinnan ravintolatarjonta on laajentunut hurjasti ja valinnan varaa löytyy jokaisen makuun. Ravintola R14 valikoitui kohteeksi tällä kertaa.

Ravintola R14 sijaitsee ihan sataman vieressä Rotermannin korttelissa. Ravintola markkinoi itseään viiniravintolana, jonka luulen perustuvan ravintolan maahantuomiin viineihin, joita pystyi myös ostamaan mukaan. Korkea seinä viinilaatikkoineen oli kyllä näyttävä ja toi koko ravintolalle persoonallista ilmettä.

 
r14_restoran_tallinn_2
 

Ravintola R14:n menu

 

Normaalisti valitsen melko kalapainotteisesti annokset, mutta tällä kertaa kala-annokset eivät tehneet erityistä vaikutusta ja ateriasta tulikin lihapainotteinen. Alkuruuaksi valitsin härän tartarin, joka tarjoiltiin chilihillon, kapristen, shalottisipulin ja piparjuurijäätelön kera. Lisäksi annoksessa oli siemennäkkäriä. Tartar itsessään on melko mietomakuinen ja tarkoituksena onkin maustaa se pippurilla ja suolalla oman maun mukaan pöydässä.

 

Ajattelin chilihillon ja piparjuurijäätelön tuovan tartariin lisää vivahteita, mutta chilihillo itsessään oli melko mieto. Mikä toisaalta oli hyvä, sillä pelkäsin sen olevan liian tulinen minun makuun, sillä usein chiliä käytetään liikaa omaan makumieltymykseen. Olin myös hieman epäileväinen jäätelön suhteen, sillä en tiennyt miten jäinen raaka-aine sopii yhteen melko mietomakuisen tartarin kanssa. Ja epäilyni osoittautuivat oikeaan. Jäätelö puudutti makuhermot, eikä tartarin makua maistanut ollenkaan. Jäätelön piparjuuren maku oli mieto ja se menikin oikein hyvin ”suunpuhdistajana” tartarin jälkeen.

 
r14_restoran_tallinn_4
r14_restoran_tallinn_3
 

Pääruuaksi valitsin vasikkaa, joka tarjoiltiin tomaatin, parsa- ja lehtikaalin sekä Béarnaiskastikkeen kera. Annos itsessään oli hyvää, muttei sinänsä antanut mitään erityisiä makuelämyksiä. Toisaalta raaka-aineet olivat sen verran perinteiset, että pointtina ehkä olikin valmistaa ne mahdollisimman hyvin, eikä niinkään luoda uusia makuelämyksiä. Parsakaali ja tomaatit olikin juuri täydellisesti valmistettu. Lehtikaali oli myös juuri oikean rapsakkaa. Ainut miinus tuli lihan kypsyydestä. Tilasin lihan medium miinuksena, mutta liha oli medium miinukseksi ylikypsynyt. Näin käy usein ravintoloissa, jonka vuoksi pyydänkin aina annoksen hieman raaempana kuin mitä toivoisin sen olevan.

 
r14_restoran_tallinn_6
 

Ravintola R14 viinit

 

Viiniravintolaksi viinivalikoima oli hieman suppeahko, varsinkin laseittain myytävien viinien kohdalla. Talon shampanja, Lallierin R.014, tulee viinitarhasta, joka nimetty juuri sopivasti ravintolan nimen mukaisesti. Shampanja sopii joka tilanteeseen, ja koska valkoviinilista ei herättänyt mitään suuria tunteita, shampanja toimi myös alkuruuan kanssa.

 

Pääruualle halusin lasin punaviiniä. Vaikka tarjoilija suositteli kevyttä keskitäyteläistä viiniä, koin, että pihvi ja rasvainen Bèarnaiskastike vaativat voimakkaamman viinin. Vaikka viineistä tiedänkin suhteellisen paljon, niin vuosikerrat ja yksittäiset viinitalot ovat heikkouksiani, joten valinnan perustana oli alue, jossa viini oli tuotettu. Chateau La Claymoren vuoden 2015 Lussac-St. Emilionin alueelta oli oikein hyvä pihviviini, jonka muutkin olivat arvostelleet hyväksi, joten ihan pieleen ei mennyt valinta.

 
r14_restoran_tallinn_5
 

Jos se on enemmin avec-juoma kuin jälkiruokaviini, niin miksi se on jälkiruokaviinilistalla?

 

Haluaisin olla se, joka pystyy kieltäytymään jälkiruuasta, mutta jos niin käy, niin silloin asiat eivät ole hyvin. Niinpä jälkkärilistalta valikoitui annos, joka koostui filotaikina pesästä, joka oli täytetty sitruunakreemillä, passionhedelmällä ja kikhernemarengilla. Vaikka en erityisesti välitäkään filo-taikinasta, tässä annoksessa oli sitä jotain.

 

Jälkiruokaviinilistan Mout Mute au Cognac kuulosti erikoiselta jälkiruokaviiniksi, ja tarjoilija sanoikin sen olevan enemmänkin avec kuin jälkiruokaviini. Koska se kuulosti niin erikoiselta, niin pakkohan sitä oli testata ja todeta tarjoilijan olleen oikeassa. Mutta jos se on enemmin avec-juoma kuin jälkiruokaviini, niin miksi se on jälkiruoka viinilistalla? Tai pitäisiköhän mennä ranskan kielen kurssille? Kahvin kanssa Mout Mute au Cognac meni erinomaisesti, mutta ravintolasta lähtiessä hieman tuntui siltä, että avecin tilalla se jälkiruokaviini olisi ollut parempi vaihtoehto.

 
r14_restoran_tallinn_7

White Guiden suosittelema

 

Pitkä lounas oli hyvä, jota voin kyllä suositella ravintolaa, mutta minun top-ravintoloiden listalle se ei yllä. Toisaalta makuasioista on vaikea kiistellä ja R14 löytyykin White Guiden* vuoden 2018 suositeltujen ravintoloiden listalta ja se on pisteytetty fine-tasolle, joka on White Guiden neljäs luokitustaso. Taso määräytyy pisteytyksen mukaan ja fine-tasolle pisteitä vaaditaan vähintään 60 sadasta, joista vähintään 20 pitää tulla ruuasta (max. 40 pistettä). Korkeimmalle luokitustasolle pisteitä puolestaan vaaditaan vähintään 80 (joista 36 ruuasta).

 

Yritin nettisivuilta löytää tietoa kuinka arvostelu käytännössä toteutetaan, mutta jouduin konsultoimaan asiasta keittiöpäällikköä, jonka johtama keittiö on päässyt muutamia vuosia sitten White Guiden listalle. Arvostelu siis perustuu yleensä kahteen eri vierailuun, jotka ovat eri henkilöiden tekemiä, mutta vierailujen määrään voi vaikuttaa myös ravintolan aikaisempi sijoittuminen tai kuinka korkealle ravintola on sijoittumassa.

 

Fotografiska & Eckerö Linen lounge

 

Samalla reissulla tuli myös käytyä tutustumassa Tallinnan Fotografiskaan, ja se saa minulta hyväksynnän. Tukholman Fotografiskassa on ollut usein näyttelyitä, mutta sinne lähteminen pelkästään näyttelyn takia on hieman hankalaa ja kallista. Tallinnan edestakainen laivamatka Eckeröllä kustansi 12 euroa. Paluumatkalle olin ottanut lounge. Loungesta matkalle tuli lisähintaa 20 euroa, mutta tuohon hintaan istumapaikan lisäksi sisältyi välipalapöytä, josta löytyi paria salaattia, juustoja, hedelmiä ja makeita herkkuja. Alkoholittomien juomien lisäksi hintaan sisältyi myös vapaasti viiniä ja olutta. Joten ei ollenkaan paha hinta ja jatkossa ehdottomasti varaan loungesta paikan.

 

Olen taas herätellyt blogia. Alun perin oli tarkoitus jatkaa blogia, kun saan muutenkin kotisivut valmiiksi ja samalla julkaista blogin päivittynyt ulkoasu ja osoite, mutta kuten yleensä asiat ei mene niin kuin suunnittelee ja kotisivujen julkaisu viivästyy, joten päätin taas kirjoitella tänne ennen kuin kotisivut ovat auenneet. Blogin osoite on hieman muuttunut ja jatkossa blogi
löytyy osoitteesta https://www.blog.annukkavuorela.com.

 
r14_restoran_tallinn_8

Onko teillä uusia ravintolasuosituksia Tallinnaan?

 

13 Comments

 • Melissa 17.9.2019 at 03:34

  Tykkään Rotermannin korttelista paljon. Oma lemppari paikkani on Ruby cafe, josta saa minun herkkusapuskaa latkeja 🙂

  • Annukka V 20.9.2019 at 05:12

   Se on kiva alue, ja sopivasti sataman lähellä esim. odotella laivaa. Pitää käydä joku kerta testaamassa toi Ruby Cafe. 🙂

 • Marianne 18.9.2019 at 19:22

  Kattava analyysi! Näyttää ja vaikuttaa kivalle paikalle 🙂

  • Annukka V 20.9.2019 at 05:31

   Kiitos, suosittelen kyllä käydä tutustumassa, vaikka vain viinilasillisella.

 • Marjut 19.9.2019 at 11:58

  En olekaan käynyt Tallinnasta 20 vuoteen, ehkä olisi jo aika 🙂 Upeita kuvia, ravintola näyttää sustukseltaan viihtyisältä.

  • Annukka V 20.9.2019 at 05:33

   Ravintolan sisustus oli kyllä erilainen verrattuna moneen muuhun ravintolaan, varsinkin tuo korkea viiniseinä. Tallinnassa on kyllä tapahtunut hurjasti muutoksia viime vuosien aikana, joten ehdottomasti suosittelen vierailemaan siellä, varsinkin kun sinne ainakin täältä Helsingistä pääsee niin helposti.

 • Marjo 19.9.2019 at 19:45

  Mukavan näköinen paikka ja tätä on minulle jo muutakin kautta vinkattu! Rotermannin alueella tulee koko ajan uutta ja tämäkin paikka täytyy käydä testaamassa ehdottomasti. Viimeksi olin itse syömässä Mon Repos -ravintolassa, joka on Kadriorgin puistossa. Aivan hurmaava paikka! Ihania kuvia Annuka 🙂

  • Annukka V 20.9.2019 at 05:24

   Kiitos! 🙂 Tallinnassa tosiaan on paljon hyviä ravintoloita, sekä kunniamainintoja saaneita, että (ainakin vielä) ilman mainintoja. Tuo Mon Repos onkin minulle ihan uusi nimi. Pitää laittaa muistiin, kun seuraavan kerran pyörii Kadriorgin puiston ympäristössä.

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa 23.9.2019 at 15:25

  Näyttivätpä nuo annokset hyviltä ja houkuttelevia kuvia! 🙂 ¨

  Pitäisi ehdottomasti käydä useammin syömässä Tallinnassa… sopiiko udella mitkä ravintolat ovat sinun ultimate listalla?

 • Noora / Seikkailumielellä 23.9.2019 at 17:08

  Piipahdin Tallinnassa viimeksi kuukausi sitten ja juuri varasin uuden reissun lokakuulle, osittain ihan siitä syystä, että haluan päästä taas maistelemaan kaupungin ravintolatarjontaa! Tämä on sen näköinen paikka, johon varmasti itsekin astuisin sisälle. Täytyy laittaa listalle, jos ruokapaikka tuolta suunnalta kaupunkia tulee tarpeeseen.

 • Suvi / Suvin matkassa 27.9.2019 at 18:53

  Herkullisen näköinen ravintola ja Rottermannin kortteli on muutenkin kiva paikka. Tuo Fotografiska on itseltäni vielä kokematta, pitää mennä nyt syksyllä sinne vielä piipahtamaan..

 • Periaatteen Nainen 28.9.2019 at 18:07

  Elokuiselta Tallinnanmatkalta jäi kamala nälkä: mikä mieletön ravintolatarjonta!
  Tämä kiinnostaa ehdottomasti – edellisellä reissulla tuli syötyä mm. Kivi, paper,kääridissä ja apua, tosi monessa paikassa enkä edes muista kaikkien nimiä…
  (Onneksi tietty blogista löytyy: https://periaatteennainen.com/2019/08/11/matka-ilman-valokuvia/ )

 • Kohteena maailma / Rami 29.9.2019 at 09:25

  Itse käyn yleensä 1-2 kertaa vuodessa Tallinnassa syömässä & juomassa ja pääasiassa kierrellyt viime aikoina näitä White Guiden suosittelemia rafloja. Tätä en ole vielä testannut, mutta vaikuttaa tosi kivalta. Rotermannin kortteli on kyllä hyvä paikka ravintoloiden suhteen ja tietysti Ö ja Kaks Kokka on ainakin sellaisia mitä voi kaikille laadukasta ruokaa etsiville suositella.

 • Leave a Reply

  ×