Prahan ravintolasuositukset 2018

15.1.2018 14 Comments
Praha-postaukset jatkuvat vielä. Kerroinkin jo aikaisemmassa postauksessa Portfolio-ravintolan lounaasta, mutta sen lisäksi tutustuin myös muihin ruokapaikkoihin. Suurena ruuan rakastajana matkat ovat aina myös makumatkoja ja pyrin tälläkin matkalla mahdollisimman paljon maistelemaan paikallisia ruokia.

Praha, ja erityisesti Tšekki, on tunnettu pitkästä oluen valmistus historiasta ja se näkyi myös ruuassa. Nyt sai nauttia vatsan täydeltä makkaraa ja erilaisia liharuokia, jopa siihen pisteeseen asti, että kun Suomessa pystyin lopulta syömään (aika rankan ruokamyrkytyksen jälkeen), popsin onnellisena pelkkää vihersalaattia.

 

Matkoilla pyrin syömään mahdollisimman paljon samoissa paikoissa, missä paikallisetkin käyvät syömässä. Nyt pyörin kuitenkin aika paljon siinä Vanhan Kaupungin alueella, sillä muualla kaupunki oli aika lailla kuollut joulun vuoksi. Myöskin kaikki paikat, joissa kävin syömässä, oli enemmän ja vähemmän turistien valtaamia.

 
PC252660
 

uSupa Brewery

 

Tietysti maistelin myös oluita ja tällä kertaa päätin painottaa maistelut tummiin oluisiin. Monessa paikassa tarjolla oli ne meillä Suomessakin tutut Velkopopovický ja Staropramen, mutta muutaman pienpaninomonkin olueeseen pääsin tutustumaan. Yksi niistä oli uSupa Brewery, joka sijaitsi ihan Vanhan Kaupungin Aukion vieressä. Panimon olutvalikoima oli helppo; oli vaaleaa ja keskitummaa lageria ja tummaa olutta. Valitsin tumman matkan linjaan sopien. Yrittäessäni kysellä vähän millainen olut kyseessä oli, en saanut vastausta. Ilmeisesti Prahassa ei haluta, vai osata, kertoa tarkemmin tuotteista. Näin jälkikäteen tutkiessani panimon nettisivuilla tumma olut kuvaillaan sisältävän kevyttä karamellisuutta yhdistettynä täyteläisiin maltaisiin ja humalan kitkeryyteen. Oluessa kuvaillaan olevan kuivaa luonnetta, jonka itsekin allekirjoitan.

 

Olisin ehkä odottanut vähän enemmän, varsinkin kun olen viime aikoina päässyt maistelemaan paljon suomalaisten pienpanimoiden tuotteita, ja niissä on todella paljon ollut luonne eroja.

 

Suomessakin tunnettuihin tummiin tsekkiläisiin oluisiin verrattuna uSupan tummassa oluessa oli luonnetta ja sen vuoksi makukokemuksena erilainen. Olisin ehkä odottanut vähän enemmän, varsinkin kun olen viime aikoina päässyt maistelemaan paljon suomalaisten pienpanimoiden tuotteita, ja niissä on todella paljon ollut luonne eroja. Panimon yhteydessä oli myös ravintola. Tilasin oluen seuraksi makkara-annoksen. Annos oli maultaan erinomainen, sopivan mausteinen. Maut olivat sulassa harmoniassa keskenään ja vaikka normaalisti en ole mausteisten ruokien erityinen ystävä, tässä kaikki maut olivat niin pehmeitä, etteivät ne tuntuneet liian voimakkailta. Tietysti tumman oluen pehmeys pehmitti myös mausteita. Tämä oli kuitenkin melko kallis paikka. Olut maksoi n. 4 euroa, kun yleensä oluet olivat n. 2 euron hintaisia. Lisäksi tämä makkara-annos sisälsi kolme puolikasta kymmenen sentin mittaista makkaraa ja maksoi lähes 12 euroa. Samalla hinnalla sai Michelin -suositellussa fine dining -ravintolassa alkuruuan. Vaikka annos olikin erinomainen maultaan, ei hinta-laatusuhde kohdannut. 12 euroa olisi Suomessakin tuollaisesta annoksesta liikaa, saati sitten Prahassa, jossa hintataso on huomattavasti matalampi kuin Suomessa.

 
PC252662
PC252658
PC252663
 

Pivnice Štupartská

 

Paikallisia makuja kävin testaamassa Pivnice Štupartskássa. Valitsin listalta perinteisen gulassin leipänyyttien, englanniksi Carlsbad Dumpling, mutta en tiedä tälle suomennosta, kera. Annos oli tuhti ja 200g lihaa tuhtien leipänyyttien kera riitti viemään nälän pois useammaksi tunniksi. Annoksen kanssa nautittu tumma olut pehmensi kastikkeen paprikan tuomaa happamuutta. Tämä annos edusti erittäin hyvää perusruokaa, eikä ravintolan palvelussakaan ollut mitään valittamista, ystävällistä ja nopeaa. Tämä paikka edusti hieman edullisempaa hintatasoa, annos maksoi n. 8 euroa ja olut päälle pari euroa. Ja tietysti tipit, jota kuuluu jättää 10% jos palvelu on ollut ok tai hyvä, ja erittäin hyvästä palvelusta voi jättää 15%.

 
PC242567
IMG_20171224_113522
 

Tsekkiläiset viinit

 

Tiesittekö, että Tšekistä tulee viinejä? En minäkään, mutta kävellessämme kohti jouluyön jumalanpalvelusta, huomasimme matkalla aidatun alueen, jonka porteilla kyltit kertoivat sen olevan viinitarha. Vltava-joen varrella istuessani ravintolalaivassa, valitsin lasiini tilkat tšekkiläistä puna- ja valkoviiniä. Viinit itsessään eivät kilpailleet parhaimpien vuosikertaviinien kanssa, mutta sen sijaan lasillinen punaista istuisi lihapadan viereen kuin nenä päähän. Tuossa hetkessä tajusin rakastuneeni Prahaan. Se ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta istuessani joen rannalla auringon laskiessa ja maistellessani viinejä tunsin rakkauden kaupunkia kohtaan. Tulisin vielä palaamaan takaisin.

 

Ravintolalaiva – Restaurant Marina

 

Ravintolalaiva, Restaurant Marina, puolestaan oli kenties hirveimpiä asiakaspalvelukokemuksia, joita olen koskaan saanut. Tilatessani maisteltavat viinit ja yrittäessäni kysellä vähän niistä tarjoilijalta, suuttui hän ja tiuskaisi vain, että puna- vai valkoviiniä. Se olikin suurin piirtein se ainut asiakaspalvelu, jota koko paikassa sain. Laskua lopulta odotin noin puoli tuntia, tarjoilijan käydessä siinä välissä pari kertaa tupakkatauolla, ennen kuin kysyin toiselta tarjoilijalta, että onkohan se tulossa. Tämä tarjoilija kohautti vain olkapäitä, eikä edes kannattanut haaveilla, että asia etenisi. Lopulta odotettuani laskua vielä viitisentoista minuuttia, kävelin vain jonkun tarjoilijan luokse ja sanoin, että nyt haluan sen laskun. Siinä vaiheessa lasku tuli saman tein pöytään. Olin jo innoissani, että nyt pääsen jatkamaan matkaa, mutta ei vielä. Odotettuani taas parikymmentä minuuttia, kävelin lopulta taas vain jonkun tarjoilijan luokse laskun ja rahojen kanssa sanoen, etten voi enää pidempään odottaa, yli tunti laskun maksamiseen on liian pitkä aika hukattavana tuossa paikassa. Tämä olikin ainut paikka, jonne en jättänyt yhtään tippiä, sillä palvelu ei ollut mielestäni edes surkeaa, sitä vaan ei ollut. Minuuttikin on liian pitkä aika hukattavana tuossa paikassa, kun Prahasta löytyy monta muuta mahdollisuutta.

 
PC262758
 

Černá Madona ja luumutäytteinen crepes

 

Vaikka jouluna jäi joulutortut syömättä, pääsin joulutorttujen makua fiilistelemään Černá Madona -ravintolan crepesten muodossa, sillä niiden luumutäytteestä tuli aivan joulutortut mieleen. Crepesten rinnalle tilattu Irish Coffee lämmitti kylmänä iltana, mutta juomasta puuttui fariinisokerin tuoma makeus. Paksu kermavaahto varmisti, ettei juomaa pystynyt kovin nopeasti juomaan. Paikkana Černá Madona oli viihtyisä. Palvelu oli ystävällistä, mutta arvokkaan tuntuista. Juuri sellaista mitä itse arvostan.

 
PC262790
PC262786
 

Se oli täydellistä juuri sellaisena kylmänä ja tuulisena iltana, kuin olisi saanut lämpimän viltin ympärille.

 

Joulumarkkinoiden ruokakojujen herkut

 

Joulumarkkinat olivat täynnä erilaisia ruoka- ja juomakojuja. Paikallisia ja perinteisiä jouluherkkuja oli tarjolla jokaiseen makuun. Hehkuviini ei tietenkään pettänyt, vaikkakin se oli hieman tujumpaa, mitä täällä Suomen kamaralla on tottunut saamaan. Veikkaan, että alkoholia ei oltu mitattu neljän sentin mitalla. Se oli täydellistä juuri sellaisena kylmänä ja tuulisena iltana, kuin olisi saanut lämpimän viltin ympärille. Paahdetut kastanjat ovat enemmänkin niitä perinteisiä joulumarkkinoiden herkkuja, joita löytyy jokaiselta joulumarkkinoilta. Muistelin niiden olevan hyviä, mutta ehkä aika oli kullannut muistot, sillä ne maistuivat samalta kuin vähän raa’at perunat. Eivät päässeet jatkoon. Grillattu juusto oli puolestaan enemmän paikallinen herkku ja leivän päällä täydellinen välipala. Leipä oli muutenkin tuolla erilaista mihin Suomessa ollaan totuttu. Se oli täyteläisempää ja pehmeämpää. Tuolla välipalalla nälkä väistyi pitkäksi aikaa. Ehdoton suosikkini oli kuitenkin Trdelnik, joka on vartaan ympärille kääritty pullataikina. Se kypsennetään grillissä ja sen jälkeen kieritetään sokerissa. Jos vielä haluaa vähän lisää makeutta, saa sen Nutellalla voideltuna. Muutaman taisin niitä syödä.

 
PC252698
PC252696
IMG_20171224_125454
PC262781
IMG_20171226_175008

Millaisissa paikoissa tykkäätte syödä matkoilla?

 

14 Comments

 • Nicola 15.1.2018 at 16:20

  Nälkä tuli jo syödessä, vaikka oluesta en ole vielä oppinutkaan pitämään. Hyviä vinkkejä, jos meillä matkan joakua samoille suunnille suuntautuu. 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 23.1.2018 at 10:36

   Tuntuu, että olut jakaa paljon mielipiteitä. Toiset tykkää paljon, ja toiset ei voi sietää. Itse kyllä juon, mutta en koe olueeseen mitään erityistä intohimoa, tosin kuin esim. viineihin.

 • NelliL 15.1.2018 at 16:39

  Meillä on myös erittäin tärkeää syödä hyvin ja nauttia ruuasta reissuilla. Hyvät vinkit 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 23.1.2018 at 10:37

   Matkoissa on kyllä parhautta tutustua uusiin ruokakulttuureihin.

 • Sisko / Hieman_vino 15.1.2018 at 18:22

  Kuulostaa loistavalta palvelulta! Itse en olisi malttanut odottaa noin kauaa. Hyvät hermot sinulla kyllä on!
  Itse tykkäisin syödä paikoissa missä on halpaa ja hyvää ruokaa. Valitettavasti se ei oikein aina onnistu. Siispä pyrin löytämään viihtyisän ja hyvän näköistä ruokaa tarjoilevan paikan. Tai sen mikä kohdalle osuu ennen suurta nälkä kiukkua. 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 23.1.2018 at 10:39

   Itse olen varautunut reissuissa nälkäkiukkuihin aina jollain välipalapatukoilla, mulla kun noi kiukut ei ole ihan lieviä, eikä aina löydy sopivaa ravintolaa tai ravintolaa, jossa on tilaa, juuri sillä hetkellä, kun nälkä iskee.

 • Written by Neea 15.1.2018 at 19:15

  Mulla on aika samanlainen tyyli, kuin sulla. Ulkomailla ollessa tulee syötyä pääsääntöisesti mestoissa mitä paikallisetkin suosii ja sillä tapaa tutustuttua ruokaan ihan niin kuin kulttuuriinkin. Tää postaus tuli oikein hyvään saumaan, kun just suunnitteilla pidennetty viikonloppu Prahassa! 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 23.1.2018 at 10:40

   Toivottavasti teillä oli ihana Prahan reissu.

 • Jane / Yhtä kuin - blogi 16.1.2018 at 14:56

  Laajasti infoa, kiitos! Ehkä joskus pääsee itsekin reissuun, tuo voisi olla hyvä vaihtoehto 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 23.1.2018 at 10:41

   Toivottavasti pääset jonnekin reissuun, matkustelu kyllä antaa niin paljon.

 • Tiia/ReiseReise 10.2.2018 at 14:06

  No huh, uskomattoman huono asiakaskokemus, itsekin inhoan laskun odottamista. Ja odotus meni kyllä aivan yli! Hymyilytti muuten tämä otsikko, kun en syö punaista lihaa ja tällä hetkellä olen raskaana, niin ei olutkaan maistu. 🙂 Prahassa olen kaksi kertaa käynyt, mutta näistä olen maistanut vain noita pullarinkuloita. Ne ovat kyllä niin hyviä!

 • Pirkko / Meriharakka 10.2.2018 at 19:57

  Tämäpä sattui – tulikin juuri tänään varattua lennot jo alle kahden viikon päähän Prahaan. Tosin aiomme olla pääosin Cesky Krumlowissa, mutta vuorokauden verran Prahassakin, joten palannen lukemaan kaikki tuoreet Praha-juttusi tässä vielä lähipäivinä.

 • Asko Leppilampi 10.2.2018 at 21:03

  Ohhoh mikä ruokamatka. Varmaan tuon jälkeen salaatit ja keitot ovat olleet taivaallisen hyvää sapuskaa. Hauska ja hyödyllinen postaus. Nyt ainakin tietää mihin Prahassa ei kannata mennä syömään 🙂 Mutta sanopa mihin noista menisit uudelleen?

 • Simo 11.2.2018 at 01:07

  Hyvännäkösiä lautasellisia! Itte tykkään reissussa metsästää kulloisenkin kaupungin parhaita burgereita. Vois varmaan jossain välissä niistä vääntää jonkun rasvaisen koostepostauksen, mistä saa täsmävinkkejä vähän kaikkialle. 😀

 • Leave a Reply

  ×