Marimekko Nolla – erilainen luontokokemus

Kun ensimmäisen kerran kuulin Nolla -mökeistä joskus pari vuotta sitten, olin jo ihan tohkeissani niistä. Olisin tuolloin halunnut päästä tutustumaan mökkiin, mutta silloin se oli kiven alla ja koko homma jäi. Kunnes vihdoinkin pääsin tutustumaan Marimekko Nollaan.

Robin Falckin suunnittelema Nolla -mökki luotiin kannustamaan vierailijoitaan päästöttömän ja luonnonläheisen elämäntavan pariin. Nolla-mökin tarkoituksena on saada ihmiset kokeilemaan, miten voisi tulla toimeen vähemmällä ja nauttia sen sijaan enemmän ympäröivästä luonnosta.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_2
 

Marimekko Nolla on puolestaan Marimekon, The Nolla Companyn sekä Hotel Rantapuiston yhteinen projekti, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen designin näkyvyyttä ja merkitystä maailmalla. Marimekko Nolla on sisustettu Marimekon 2020 syysmalliston kuoseilla, jotka ovat saaneet innoituksensa retkeilystä, lähimatkailusta ja kaupungin vilinästä irtautumisesta.

 

Nolla -mökin ekologinen ja eettinen toteutus

 

Kun tehtävänä on rakentaa mökki, joka asetetaan luonnonsuojelualueelle, ja jonka tulee koostua mahdollisimman ympäristöystävällisistä materiaaleista, suunnitteluprosessi on ollut kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Ensimmäisenä haasteena on ollut määritellä mökin koko. Mökin toimivuuden ja energiatehokkuuden kannalta sen tulisi olla mahdollisimman kompakti. Kahdeksan neliömetrin Nolla -mökki onkin vain pienen makuuhuoneen kokoinen, eikä niin ollen vaadi erillistä rakennuslupaa.

 

Mökki voitaisiin rakentaa täysin kierrätetyistä materiaaleista, mutta paikallista puutavaraa on haluttu käyttää tietoisesti kestävyyden maksimoimiseksi ja paikallisen työllistymisen tukemiseksi. Nolla on muotoiltu niin, että se on helppo kuljettaa, jolloin kuljetus ei vaadi raskasta kalustoa, eikä näin ollen aiheuta ylimääräisiä päästöjä. Lisäksi mökin pystyttäminen onnistuu lihasvoimin jälkiä jättämättä.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_3
marimekko_nolla_rantapuisto_4
 

Mökin energialähteet ovat täysin uusiutuvia ja siten hiilineutraaleja. Mökin katolle on asennettu aurinkopaneelit. Ruoanlaitto ja lämmitys toimii täysin uusiutuvalla dieselillä, joka valmistetaan 100 %:sti jätteistä ja tähteistä. Nolla -mökin varusteluun kuuluu liesi ja lämmitin sekä ruoanvalmistusvälineet ja astiasto, joten omien ruokien valmistus onnistuu hyvin. Mökistä löytyy vuodepaikat täkkeineen ja tyynyineen kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle.

 

Marimekko Nolla ja Hotel Rantapuisto

 

Kun huomasin mahdollisuuden päästä tutustumaan Marimekko Nollaan, ei tarvinnut pitkään miettiä, että menenkö. Vihdoinkin pääsisin näkemään oikeasti, miten päästeetön mökki oltaisiin toteutettu ja kuinka suunnittelussa oikeasti pystyttiin huomioimaan ekologisuus ja eettisyys. Nuo kaksi asiaa, jotka nousevat päivä päivältä tärkeämpään rooliin kulutusyhteiskunnan toiminnassa.

 

Vaikka Nollan voisi pystyttää takapihalle keskelle kaupunkia, ne ovat kuitenkin ensisijaisesti suunniteltu luontoympäristöön, joka halutaan säilyttää sellaisena, että siitä pystytään nauttimaan tulevaisuudessakin. Vaikka rakastankin telttailun seikkailumaisuutta, joskus kaipaa pientä luksusta. Tämä olisi juuri tuota luksusta, hyvänmielen luksusta, josta tietää, ettei sen tarkoituksena ole kuluttaa maapalloa, vaan rakentaa kestävää tapaa nauttia maapallosta.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_5
 

Marimekon suomalainen design tunnistetaan lähes joka puolella maailmaa. Nykyään Marimekon suunnittelu tapahtuu Suomessa, vaikkakin tuotanto onkin siirretty ulkomaille. Mietin, että kuinka Marimekko huolehtii ulkomailla eettisestä ja ekologisesta tuotannosta, ja kuinka se sopii yhteen päästöttömän ja eettisen konseptin kanssa. Eetti ry:n (pidän Eettiä suhteellisen luotettavana tahona kertomaan todellisesta tilanteesta) sivuilla kerrotaan, että n. 87% Marimekon tuotteista tuotetaan Euroopassa ja Marimekko vierailee itse tehtailla, joissa tuotteita valmistetaan. Lisäksi Marimekko pyrkii vähentämään ihmisoikeusloukkausten riskiä hankkimalla vain pienen osan tuotteistaan riskimaista ja kiinnittää huomiota ostokäytäntöihinsä. Koko raportin pääset lukemaan täältä.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_6
marimekko_nolla_rantapuisto_7
 

Nolla -mökissä pääsee aitoon mökkitunnelmaan, sillä kaikki turhat hienoudet on karsittu ja vessaankin pitää kulkea ulkokautta. Mökeissä ei ole suihkua tai vessaa. Marimekko Nollassa tämä on kuitenkin ratkaistu niin, että hintaan sisältyy myös hotellihuone merinäköalalla. Mökiltä huoneeseen kulkee ~100 metriä pitkä polku, joka oli sen verran haasteellinen, että yöllä unenpöpperössä en lähtisi sitä kulkemaan, vaan suosiolla kiertäisin hieman pidemmältä rannan kautta.

 

Marimekkko Nollaan pääsee tutustumaan n. 250 euron hintaan (riippuen ajankohdasta). Marimekko Nollan lisäksi Nolla -mökkejä löytyy pääkaupunkiseudulla Isosaaresta ja Keilaniemestä, sekä Paraisilta Utön saarelta. Suunnitelmissa on rakentaa Pohjoismaat kattava retkeilymajojen verkosto. Samalla idealla kuin esimerkiksi Euroopassa monet retkeilyreitit kulkevat kylästä toiseen ja yöt vietetään kylissä.

 

Oma päästötön minimökki?

 

Nolla-mökin saisi myös omaksi 35 000 eurolla. Voisin niin hankkia itselleni oman Nollan, jos olisi paikka minne laittaa se (ja rahaa sen ostamiseen). Oma (tai mikä vaan) Nolla ei teoriassa tule koskaan elinkaarensa päähän, sillä mökin rakenteet on kiinnitetty toisiinsa ruuveilla, jolloin se voidaan purkaa ja koota uudelleen palapelin lailla. Rakentamisessa ei ole käytetty erikoisosia, joten kuka tahansa voi tehdä mille tahansa osalle vastineen puutavarasta itse.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_8
 

Vielä Nolla -mökkiin tutustuminen on jäänyt nopeaan visiittiin sisällä, mutta toivottavasti pian pääsen viettämään myös yötä mökissä. Hotellin vastaanotosta kerrottiinkin, että Marimekko Nolla on saanut hyvän vastaanoton ja mikäli yö mökissä kuumottelee, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä varauksen kanssa.

 

Tämä postaus EI OLE kaupallinen yhteistyö, kirjoitan pelkästään omasta kiinnostuksesta konseptiin ja sen ympärille luotuihin matkapalveluihin.

 
marimekko_nolla_rantapuisto_9
 

Onko Nolla sinulle tuttu konsepti?
Oletko kenties yöpynyt Nollasta tai muussa vastaavassa “retkeilymajassa”?
 • Paratiisireportteri 20.7.2020 at 06:50

  Kiitos, nyt oli kyllä hauska ja mielenkiintoinen konsepti! Designiin panostamalla tuollaisesta pienestäkin mökistä saa viihtyisän ja houluttelevan. Toivottavasti tällainen ekologisuus lisääntyy osana majatalojen suunnittelua, varsinkin luontokohteissa. Sitä kyllä vähän ihmettelin, että miten tuollaisen mökin hinnaksi saadaan 35 000 euroa. Tuntuu aika korkealta.

 • Pirkko / Meriharakka 20.7.2020 at 08:08

  Tämä on kyllä mielenkiintoinen konsepti. Vähän hyvää tuuria ja pääsemme ensimmäisten joukossa testaamaan Keilaniemeen kohta avattavan Nollan! Tässä oli paljon hyvää taustaa kyseiselle retkelle, jos saamme sen sovittua.

 • Melissa Laitakari 20.7.2020 at 09:13

  Olen nähnyt paljon mainoksia näistä ja törmännyt moneen blogiin, jotka ovat kirjoittaneet näistä mökeistä. Taattua suomalaista designia.

 • Kiva postaus, harmitti kun tuo tutustumisajankohta ”nollan avoimet ovet” ei sopinut omaan aikatauluun. Tämä on ihan mahtava konsepti, paitsi se ettei nollassa ole vessaa.. yöllä vessaan kipittäminen olisi kurjaa. Itse en telttaile, mutta tällaisessa nollassa pääsisi hyvin nauttimaan luonnosta ns. lähietäisyydeltä 🙃

 • Marjo 22.7.2020 at 21:03

  Erittäin mielenkiintoinen konsepti tämä Nolla-mökki. Harmittaa kun sain kutsun tähän tilaisuuteen mutta en päässyt kuitenkaan tulemaan
  Rantapuistoon. Mekin olisimme pitkästä aikaa tavanneet.

 • Ihana idea ja todella laadukkaan näköinen minimökki, mutta täytyy sanoa, että sekä tuo yöpymisen että nollamökin hinta on aika suolainen. Harmittaa, kun ympäristöystävällisyydestä tehdään tällaista luksusta, johon tavallisilla ihmisillä ei ole varaa. Tai vaikka varaa olisikin, niin suomalainen maalaisjärki sanoo, että hinnoissa on aika paljon ilmaa. Mutta lisää tällaista kaivataan ehdottomasti! Ostaisin omalle mökille vaikka pari, jos hinta olis puolet tuosta!

 • tuulanneli 23.7.2020 at 17:25

  Olipas todella mielenkiintoinen konsepti. Tuollaisessa mökissä olisi kyllä todella hieno yöpyä!

 • Periaatteen Nainen 23.7.2020 at 18:41

  Jotenkin aika ihanaan paikkaan on nyt Nolla sijoitettu, tarjoaisi mukavan kombinaation luonnonläheisyyttä ja hotellin mahdollisesti tarjoamaa luksusta tällaiselle kaupunkilaiselle, jolle muuten metsässä yöpyminen olisi vähän liian extremeä 🙂

 • Terhi 25.7.2020 at 08:27

  Hieno idea. Nollassa pelkistetty kalustus jossa kuitenkin kaikki tarvittava
  Sopisi vaikka omalle mökkitontille missä jo on se puuttuva vessa. Hinta vain hirvittää.

 • Jenna / Muu maa mandariini 26.7.2020 at 04:54

  Tosi mielenkiintoinen idea, hyvä nähdä tällaisten konseptien yleistymistä! Tosiaan niin kuin monet ovatkin kommentoineet, olisi hyvä saada tällaiset ideat toimimaan myös pienemmällä hinnalla.

 • Jee tämä on kyllä kiva! Olenkin varannut majoituksen täältä syyskuussa, joten kiva päästä yöpymään Nollassa. Niin söpö mökki ja hyvä idea takana.

 • […] Marimekko Nolla – erilainen luontokokemus […]

 • hannamarielina 5.10.2020 at 08:21

  Kiva kuulla tämmöisestä 🙂 Kaunis maisema tuosta pikkumökistä.

 • ×