Lumiset talviterveiset Saariselältä

26.11.2019 No Comments
Ajattelin nopeasti kirjoittaa lumiset talviterveiset Saariselältä. Täällä olisi tarkoitus viettää nyt seuraavat pari kuukautta. Yleensähän olen paennut Suomen kylmyyttä jonnekin etelän lämpöön. Tänä vuonna kuitenkin kaipasin juurikin jotain ihan erilaista mitä ikinä aikaisemmin on ollut.

Pelkkä lomailukaan itsessään ei innostanut, sillä viimeisten kolmen kuukauden aikana olen saanut enemmän kuin tarpeeksi taas vaan oleilla. Niinpä auringon ja lämmön rakastajana päätin repäistä ja lähteä pohjoiseen töihin. Mitä pidemmälle, sitä parempi, joten aluksi suunniteltu Levi vaihtui vielä pari sataa kilometriä pohjoisempaan Saariselkään. Leville kyllä suuntaan näillä näkymin vuoden vaihteen jälkeen hyvän ruuan perässä ja vielä parempien ihmisten vuoksi.

 
saariselka_20191123_4
 

Saavuin perjantain ja lauantain välisenä yönä tänne. Seuraavana aamuna heräsinkin ihanaan talviseen maisemaan ja moottorikelkkojen pörinään ikkunan alla, mausteeksi vielä kiva bensan haju. Mutta eiköhän tuohonkin totu ja korvatulpat on hankintalistalla.

 

Viikot koostuvat pitkälti töistä, mutta vapaat hetket tulen viettämään enemmän ja vähemmän talvista Urho Kekkosen kansallispuistoa valloittaen. Rinteet joudun tuon nilkan takia vielä varmuuden varalta jättämään väliin, mutta perinteiset sukset aion ottaa kyllä alle ja suunnata kohti Kaunispään huippua kuumaa glögiä termarissa. Otan mielelläni myös vinkkejä talviretkeilyyn täällä suunnalla, mitä kannattaa ehdottomasti kokea?

 
Saariselkä 1
 

Talviterveiset Napapiirin yläpuolelta

 

Ainut asia mitä olen oikeasti Helsingissä asuessani kaivannut on valkoiset joulut, ja yleensäkin lumi. Vaikka kylmän ystävä en erityisesti olekaan, niin lumi on yksi kauneimmista luonnonilmiöistä. Kasvoin lapsuuden ympäristössä, jossa talvet olivat aina lumiset viimeistään marraskuusta lähtien. Nyt Helsingissä asuessani en muista oikein yhtään valkoista joulua, ja luntakin on tullut yleensä vasta joskus uuden vuoden jälkeen.

 

Joulutunnelmaa en ole kokenut enää moneen vuoteen. Vaikka sanotaan, että joulutunnelman luo ihmiset ympärillä, niin minulle joulutunnelmaan kuuluu lumi. Lahjoista ja muusta materialistisesta en erityisesti välitä, mutta lunta pitää olla. Joulun vietän varmasti töissä, mutta toivon, ja uskon, että siitä huolimatta pääsen joulutunnelmaan paremmin kuin vuosiin.

 
saariselka_20191123_2
 

Sää täällä on nyt melko harmaa, vaikka lumisia talviterveisiä pääsenkin lähettämään. Lämpötilakaan ei ole kuin muutaman asteen pakkasella. Ensi viikolla pitäisi kuulemma kuitenkin pakastua. Silloin sääkin kirkastuu ja harmaus, jota Helsingistäkin pakenin, katoaa. Päiväthän täällä on nyt vielä jotain kolme tuntia, mutta kaamos pitäisi alkaa joulukuun 4. päivä ja jatkuu loppureissun ajan. D-vitamiinit on pakattu mukaan, mutta vähän jännittää, että miten mieli suhtautuu tuohon kaamokseen. Luotan tässäkin kyllä enemmän lumen voimaan kuin D-vitamiiniin (vaikka tiedän, että varsinkin nyt sen saaminen purkista on ehdottoman tärkeää).

 

Mutta nyt lähden tutkimaan tarkemmin mitä kaikkea täältä voi löytää. Hankintalistalla on ainakin kunnon pakkasen kestävä makuupussi, sillä haaveilen yön yli kestävästä hiihtovaelluksesta revontulien alla teltassa nukkuen. Onneksi täältä löytyy Partioaitta, josta varmasti saan makuupussin hankittua. Ja 365-klubin jäsenenä (liittyminen ilmaista, en hyödy tästä linkistä mitään) saan teltan lainattua, joten kaikkea ei tarvitse hankkia itselleni. Muutenkin tuota tavaraa oli ihan kivasti mukana, että enempää en enää olisi saanut edes otettua mukaan.

 

Tulen kirjoittamaan myös lisää täältä, kunhan olen päässyt paremmin sisään tähän elämään täällä, joka eroaa tavallisesta monellakin tavalla. Suunnitelmissa olisi ainakin tutustua saamelaiseen kulttuuriin, verestää hiihtotaitoja ja tavata tietysti poroja. Ja toivottavasti myös maistella paikallisia herkkuja.

 
saariselka_20191123 

Onko Saariselkä tuttu paikka? Mitä Lapissa yleensäkin tulisi kokea?

 

No Comments

Leave a Reply

×