Lihavarrasta ja Fadoa Madeiralla

 

Ensimmäiset päivät täällä Madeiralla ovat menneet nopeasti. Tämä matka tulikin juuri sopivasti, sillä en ollut vielä ihan valmis luopumaan kesästä, se oli liian ihana. Täällä kaikki on niin kuin olisin toivonut. Lämpimät päivät, sellaista lähes kolmeakymmentä astetta ja öisin ilmastointi. Loman tarkoituksena onkin ottaa rennosti ja nauttia. Eilen sain nauttia vaikuttavasta fado-esityksestä ja erinomaisesti kypsennetystä liha-annoksesta.

Kiireiden vuoksi en kerennyt pahemmin tutustua etukäteen paikkaan ja nyt olenkin mennyt aika pitkälti Aurinkomatkojen suositusten mukaan. Riskinähän siinä on, että paikalla on muutama muukin suomalainen, mutta eilen sain nauttia illallisen ilman että viereisessä pöydässä puhuttiin suomea. Suomalaisia täällä on kuitenkin sen verran, että jokaisessa ravintolassa, jossa olen tähän mennessä käynyt, on ollut ruokalistat myös suomeksi.

 

Fadon kaihoa

 

Eilen illalla suuntasin Arsenio´s ravintolaan. Perinteisen Madeiralaisen ruuan lisäksi ravintolassa on joka ilta fado-esitys. Portugalissa kansallismusiikin asemaan nousseen fadon historia alkaa noin 1820-luvulla. Sen pohjana uskotaan olleen Brasiliasta rantautuneiden afrikkalaisten orjien rytmit. Portugalilaiset muokkasivat musiikin kitaralla säestetyksi lauluksi ja se levisi kansan tietoisuuteen tavernojen, bordellien ja katulaulajien myötä. Fado kuului portugalilaisten arkeen, sen kaihoisat sävelet kaikuivat Lissabonin kapeilla kujilla ja keittiöissä.

 
Fado illallinen madeira2
 

Fadoa lauletaan yleensä portugalilaisen ja klassisen kitaran säestyksellä. Esitys alkaa miesten laululla. Laulut kertovat usein menetetystä rakkaudesta, ja eilisessä esityksessä pystyikin aistimaan joskus särkyneen sydämen, vaikka todennäköisesti kyseiset herrat lauloivat samoja lauluja joka ilta.

 

Musiikilla on ihmeellinen voima herättää muistoja ja tunteita. Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut särkyneen sydämen. Sen tunteen, kun rakkaus ei riitä. Oma sydämeni on särkynyt useammankin kerran, ja vaikka tiesin, että esitys oli lavastettu, oli jotenkin lohdullista kuulla, että särkyneitä sydämiä on muillakin. Ja se tuska tuntui esityksen jokaisessa sävelessä.

 

Kuin taikaiskusta keskeytin syömisen ja jäin kuuntelemaan.

 
Fado illallinen madeira3
 

Esitykseen kuuluu myös, että juuri ennen naissolistin laulua, vielä nuorempi mies itkee laululla naisen särkemää sydäntä. Lopulta kun miehet ovat kertoneet tuskastaan laulun kautta, naissolisti kertoo omasta tuskastaan. Menetyksestä, joka raastaa koko sielua. Naissolistin voimakas ääni lumosi ja sai kylmät väreet kulkemaan kehon läpi. Kuin taikaiskusta keskeytin syömisen ja jäin kuuntelemaan häntä.

 

Fadoperinteesen on kuulunut myös, että esityksille ei taputeta, vaan niitä kuunnellaan hiirenhiljaa ja totisina. Tätä perinnettä kunnioitettiin osittain myös ravintolan henkilökunnan puolesta, sillä esityksen aikana hyssyteltiin, vaikka kaikki istuivat hiljaa. Esiintyjiä kiitettiin kuitenkin taputuksin, perinteet olivat imeneet myös vaikutteita nykypäiväisestä kulttuurista.

 
Fado illallinen madeira7
 

Avotulella valmistettu Espedata on Madeiran perinneruoka

 

Haluan syödä pihvini, tai tässä tapauksessa lihavartaani, lähes raakana. Jotta liha ei yli kypsene, ei se myöskään pysty lämpiämään kovinkaan paljoa sisältä. Sen seurauksena usein liha on jo hetken päästä kylmää. Taitoa on siinä, että lihan saa kypsennettyä niin, että se on vielä kylmänäkin mehukasta. Siihen tuolla oltiin onnistuttu. Liha kypsennettiinkin avotulella, jolloin se pääsi kypsenemään tasaisesti joka puolelta, ja sitä oltiin osattu kypsentää juuri oikean aikaa.

 

Tälle viinille kuitenkin sydämeni ja makuaistini sykki.

 

Lihan kanssa tarjoiltiin salaattia ja polentaa. Perinteisesti annokseen olisi kuulunut ranskalaiset, mutta en erityisesti niistä välitä, joten vaihdoin ne polentaan. Hieman petyin siitä, että polentakin oli uppopaistettu, mutta kyllä se voitti silti maussa ja rapeudessa ranskalaiset.

 
Fado illallinen madeira3
Fado illallinen madeira6
 

Ruuan kanssa valitsin lasillisen portugalilaista syrah-viiniä. Olen jo muutaman kerran maistanut paikallisia Vinho Verde-viinejä, ja ne eivät vielä ole iskeneet makeutensa vuoksi. Tykkään kuitenkin eniten kuivasta ja hieman hedelmäisestä viinistä. Tälle viinille kuitenkin sydämeni ja makuaistini sykki. Viini sopi erinomaisesti avotulella kypsennetylle lihalle pehmentäen savun ja hiilloksen aromeja lihassa.

 

Näiden muutaman päivän aikana olen huomannut, että Madeira ei ole mikään budjettimatkailijan unelmakohde. Ruoka täällä on pitkälti samoissa hinnoissa kuin Suomessakin. Tosin liharuuat ovat edullisempia kuin Suomessa. Lihavarras maksoi 18 euroa ja sain kyseisestä annoksesta lisukkeineen vatsan kyllä täyteen. Alkoholi sen sijaan täällä on edullista, ja monessa paikassa madeiraviiniä tarjotaankin usein ravintolan puolesta.

 

Lihavarras, lasi punaviiniä ja iso pullo suodatettua hanavettä maksoi hieman alle 28 euroa. Lisäksi päälle tuli vielä tippi. Normaalikäytäntö täällä on antaa n. 10 prosenttia tippiä, mutta koska koin palvelun keskivertoa paremmaksi, jätin n. 15 prosenttia tippiä. Koko illallinen tippeineen tuli kustantamaan n. 34 euroa.

 
Fado illallinen madeira
 

Millaiset musiikkiesitykset herättävät teissä tunteita?

4 Comments

 • Kati / Lähinnä kauempana 26.8.2018 at 10:11

  Minulla on vähän kaksipiippuinen suhtautuminen ravintolassa tapahtuviin musiikkiesityksiin. Jos olen hirveän nälkäinen, on aika ärsyttävää, että ruokailu keskeytyy. Toki, jos esitys on lumoava, on varmasti helppo unohtaa syöminen ja nälkä. Sitten ruoan on tosiaan hyvä olla erinomaista, että se maistuu myös kylmänä.

  Hieman harmittaa, että aikanaan Lissabonissa käydessä ei tullut nähtyä fadoa.

 • Teija / Lähdetään Taas 26.8.2018 at 16:01

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta illalliselta! Ihanaa kuulla, että esitys on ollut niin hienosti toteutettu, että se on saanut tunteet heräämään. Ja ei kuulosta tuosta kokonaisuudesta lainkaan hullummalta hintakaan.

 • Martta / Martan matkassa 26.8.2018 at 20:26

  Olen kyllä kuullut Fadomusiikkia, mutta kunnon esitystä en ole päässyt näkemään, vaikka monesti olen toivonut.Voihan Madeira, olimme siellä vuosia sitten ja odotin reissua kovasti, ensimmäisen yön rankkasateiden seurauksena tuli maanvyörymä ja kaupunki oli ihan sekaisin. Saarella oli paljon sateen aiheuttamia tuhoja, joten vietimme suuren osan lomasta hotellissa…

 • Pirkko / Meriharakka 27.8.2018 at 18:43

  Taas hyvä muistutus monen matkakohteen monimuotoisuudesta – samasta kohteesta on monelle, jopa niin, ettei yhtymäkohtia ole.
  Meidän Madeiramme oli muutamia levadoja ja muutamia retkiä ympäri saarta, mutta yhtään Fado-iltaa eikä lihavarrastakaan ei aikoinaan pääsiäislomallemme mahtunut. Mutta kuten totesin, niin sehän on vaan hyvä, että Madeira käy kaikille!

 • Leave a Reply

  ×