Kuulumisia korona-ajalta ja kesän matkasuunnitelmia

Siitä on nyt kaksi kuukautta, kun työt loppu kuin seinään ja palasin takaisin Helsinkiin. Sen jälkeen kaikki tuntuukin olleen enemmän ja vähemmän pysähtynyttä.

Haluaisin kirjoittaa kuinka kaikesta ympärillä tapahtuvasta stressistä huolimatta, tilanteesta on löytynyt positiivisia puolia, mutta eipä niitä kyllä juurikaan ole löytynyt. Paitsi päiväunet, joita olen ottanut useammatkin päivässä; aamupäiväunet, iltapäiväpäiväunet ja joskus vielä iltapäiväunet. On ollut päiviä, jolloin ei ole ollut oikeasti oikein muuta tekemistä kuin nukkua. Ainakin on tullut vuosien saatossa kertyneet univelat kuitattua.

 

Arki koronan kanssa

 

Arki meni toukokuuhun asti pitkälti neljän seinän sisällä, eikä siitä oikein jäänyt mitään kerrottavaa. Haaveilin kyllä autosta, jolla olisin päässyt kehien ulkopuolelle luontoon, mutta sen sijaan matkustin julkisissa reilun tunnin suuntaansa Uutelaan. Siitäkin tunsin huonoa omatuntoa, sillä julkisillakin olisi saanut kulkea vain pakollisia matkoja lääkäriin tai töihin. Ja pelottaa tähänkin myöntää, että olen käyttänyt julkisia vain oman ”hupini” vuoksi, sillä tilanne on tehnyt ihmisistä niin pelokkaita, että kaikesta syyllistetään aggressiivisestikin niin virtuaalisesti kuin kasvotusten. On tuntunut, että kaikki muu paitsi 24/7 kotona oleminen on ollut itsekästä.

 

En haluaisi olla masentunut, niin pakko myöntää, että tämä tilanne on vienyt mielialan aika alas. Jos en olisi edes käynyt metsässä Uutelassa, en tiedä olisinko edes noussut sängystä ylös. Fyysisen terveyden kannalta riski oli tietysti olemassa. Fyysisen terveyden lisäksi terveydessä on muitakin aspekteja, kuten psyykkinen terveys, josta huolehtiminen on tässä tilanteessa mielestäni vähintäänkin ihan yhtä tärkeää kuin fyysisestä terveydestä. Koen, että fyysisestä terveydestä ei ole ”iloa”, jos mieli on täysin rikki.

 
koronakevät_3
 

Nyt onneksi elämää edes vähän rytmittävät muutamat matkailuun liittyvät verkkokurssit. On hienoa, että monet korkeakoulut mahdollistivat koronan myötä työttömäksi jääneille ja lomautetuille ilmaiseksi avoimen kursseja. Niihin itsekin tartuin. Ehkä tulevaisuudessa matkailukin tulee isompaan rooliin työssä. Millaisena matkailu sitten tulevaisuudessa näyttäytyykin.

 

Korona muutti matkustamista

 

Korona vaikutti töiden lisäksi myös suunniteltuihin matkoihin. Keväinen Pariisin matka peruuntui, ja loppukesän Irlannin matkan peruin itse. En tiedä olisiko elokuussa jo pystynyt rajoitusten puolesta matkustamaan, mutta rahaa matkustamiseen ei enää olisi ollutkaan jäljellä. Viimeiset rahat tulevat tällä hetkellä toimeentulotuesta, eikä työtilanne seuraaviin kuukausiin näytä kovin positiiviselta. Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa paljon mielialaan, eikä pelkästään peruuntuneiden matkojen vuoksi. Tiedän, että moni muukin painii samojen huolien kanssa, mutta se ei muuta kenenkään kohdalla sitä tilannetta, että vuokrat on maksettava.

 
vappu_luonto_7
 

Alkuun matkojen peruuntuminen harmitti ja ärsytti suunnattomasti, mutta jotenkin siihenkin tunteeseen on turtunut. Eihän se muuttaisi tilannetta, vaikka kuinka murehtisin asiaa. Nyt ei matkustella ulkomaille. Paljon puhutaan virtuaalimatkailun kasvamisesta ja merkityksestä nyt, kun konkreettinen matkustaminen ei ole mahdollista. Minulle matkalla tärkeintä on kohtaamiset paikallisten kanssa, eikä virtuaalimatkailu pysty siihen vastaamaan ainakaan tällä hetkellä. En osaa kuvitella, että verkon välityksellä pystyisi saamaan samanlaista kommunikaatiota kuin kasvotusten. Mutta ehkä tulevaisuudessa virtuaalisesta kommunikoinnista tulee se normaali.

 

Onneksi kotimaasta löytyy luontokohteita, joihin matkustaminen on suhteellisen edullista. Teltta ja makuupussi vaan mukaan, eikä tarvitse miettiä paljonko yö hotellissa kustantaa. Haaveissa on ainakin Tiilikkajärven kansallispuisto ja siellä erityisesti Venäjänhiekan upea hiekkaranta. Tuolla rannalla olisi upeaa herätä auringonnousuun. Samalla reissulla olisi ollut kiva käydä Kuopion viinijuhlilla, mutta ne(kin) ovat tänä vuonna peruuntuneet. Onneksi kansallispuistoja ei ole peruttu, vaikka niissäkin on rajoituksia.

 
koronakevät_6
 

Ahvenanmaan pyöräilyretki on ollut haaveissa jo miljoona vuotta, mutta aina se on jotenkin jäänyt, ehkäpä tänä vuonna sekin onnistuu. Teltta vaan mukaan pyörän tarakalle, niin ei tarvitse stressata liian kalliista yöpymisistä. (Haluaisin kyllä antaa taloudellista tukea pienille matkailualan yrittäjille, mutta tässä hetkessä se ei valitettavasti ole mahdollista.)

 

Kaupunkilomalle korona-aikana?

 

Kaupunkilomista suunnitteilla on pikapyrähdys Turkuun ja siellä viinilasillisen (tai kahden) nauttiminen Aurajoen rannalla auringonpaisteessa. Rentoutua tutkaillen Ruissalon luonnonsuojelualueen ihmeitä. Nukkua yö hotellin pehmeissä lakanoissa ja aloittaa aamu kylpylän poreissa. Hotelliyöpymisissä parasta tietenkin on aamupala. Sain tammikuussa Matkamessuilta lahjakortin Holiday Clubille yhdeksi yöksi, ja se tulee nyt enemmän kuin tarpeeseen.

 

Haaveissa on myös päivämatka Tallinnaan, mutta saa nähdä miten sen kanssa käy. Kahden viikon ”karanteeni” Tallinnan päässä ei oikein onnistu, täällä päässä se ei olisi mitenkään mahdoton ajatus. Tallinnassakin haaveissa olisi päästä nauttimaan auringosta ja ystävän seurasta. Tätä reissua en uskalla liikaa suunnitella, jotta en innostu liikaa ja sen jälkeen joudu pettymään.

 

KesäHesakin on ollut aina tunnelmallinen, mutta saa nähdä millainen tästä kesästä tulee. Kansainvälinen tunnelmaa tänä vuonna tuskin löytyy, mutta ehkä me saadaan luotua erilainen, mutta viihtyisä tunnelma tännekin. En malta odottaa, että pääsen terassille syömään. Sormet ristissä pitää nyt toivoa, että tästä kesästä tulee lämmin ja aurinkoinen.

 

Tämä tilanne on opettanut ainakin, että asioita ei pidä pitää itsestään selvyytenä. Matkustaminen ei ole koskaan sitä minulle ollutkaan, sillä tiedän olevani hyvin etuoikeutettu pystyessäni matkustamaan. Tällaista epävarmuutta en kuitenkaan osannut ikinä kuvitella. Tunnetta, että kaikkien suunnitelmien suhteen tulee varautua siihen, ettei ne välttämättä onnistukaan. Jos tulee vielä toinen aalto ja Uudenmaan rajat sulkeutuvat uudelleen, kuka tietää. Haaveet kantavat eteenpäin ja olenkin haaveillut asioista, jotka muutenkaan eivät olisi ihan heti mahdollisia. Niiden kanssa ei tarvitse murehtia koronan vaikutuksia.

 

EDIT: Postausta korjattu: Venäjänhiekalla leiriytyminen onkin mahdollista nyt. Kun itse viimeisen kerran kävin siellä, leiriytyminen oli kielletty.

 
koronakevät_2
 

Millaisia kesäsuunnitelmia teillä on? Onko korona vaikuttanut teidän kesäsuunnitelmiin?

 
 

 • Melissa Laitakari 29.5.2020 at 03:50

  On todellakin vaikuttanut. Ei päästä kesäkuun alussa Japaniin, niin kuin oli tarkoitus. Eikä myöskään Tallinnan matkaa tulla tekemään. Tulee varmaan tutustuttua tähän lähiseutuun kesän aikana sitten.

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 18:31

   Oi, Japani olisi ollut varmasti mielenkiintoinen paikka. Toivottavasti matka onnistuu joskus tulevaisuudessa. Itsellänikin matkailu painottuu lähiseudulle, mutta ajattelin tehdä Tallinnan päiväreissun, jos se on turvallista tietyillä varo toimilla. Jännä nähdä mitä kaikkea uutta sitä löytääkään tästä läheltä, kun on ”pakko” etsiä.

 • Minna M 30.5.2020 at 09:38

  Korona on lamaannuttanut minut suunnitelmien suhteen. Tämän kesän Bucket list on tekemättä. Suunnittelen lähinnä retkiä lähimetsiin entisen normaalin eli lähes jokakesäisen Pärnun reissun sijaan. Varovasti haaveilen Tampereelle Muumimuseoon ja pelimuseoon pääsemisestä.
  Aurinkoista kesää! Sitä toivon todella.

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 18:36

   Tässä on kyllä saanut olla koko kevään tulisilla hiilillä, että mitä uskaltaa, pystyy tai saa tehdä matkailun suhteen. Tulee tunne, että helpommalla pääsee, kun ei tee mitään suunnitelmia. Onneksi kotimaan matkailulle on jo annettu vihreää valoa, mutta sekin varmasti jännittää vielä, varsinkin jos itse tai lähipiiristä joku kuuluu riskiryhmään. Toivotaan edes sitä aurinkoista kesää, onneksi tässä on jo muutamat päivät näyttänyt lupaavilta, vaikka tänään onkin satanut vettä. ❤

 • Mira / Blinger shimmer -blogi 1.6.2020 at 08:18

  Kesä on vielä oikeastaan aika kysymysmerkillä, lomankin pidän vasta elokuussa..

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 18:36

   Toivottavasti elokuussa on hyvä säät, kun olet lomalla.

 • Katja 2.6.2020 at 13:25

  Kesäloma oli jo toukokuussa, ja peruuntuneen jenkki roadtripin sijaan asuntoautoiltiin Suomessa 1,5vko kiertäen kansallispuistoja. Käytiin myös mainitsemallasi Tiilikkajärvellä, ja nimenomaan tuolla Venäjänhiekalla saa yöpyä, oli karttoihinkin merkitty telttailualueena ja muutama selkeä telttapaikka siellä olikin mistä oli maa kuluneempi.
  Päätettiin mekin lähteä sinne vielä tänä vuonna uudestaan, nimenomaan telttailemaan Venäjänhiekalle.
  Mun blogista löytyy parit kuvat, teen vielä kattavamman postauksen eri kansallispuistoista kunhan kerkiän.

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 18:39

   Oi, onko se sitten muuttunut, sillä viimeksi kun kävin Venäjänhiekalla, leiriytyminen ei ollut sallittua. Silloin taisi kyllä olla jotain ilmoitusta, että luonnon entisoimisen vuoksi leiriytymistä oli rajoitettu. Mutta sinne siis ehdottomasti telttailemaan! Jään odottelemaan sun postausta kansallispuistoista.

 • Hienot ja selkeät sivut!

  Kevään osalta koronan vuoksi peruuntui kolme matkaa. Pitkä Pohjois-Amerikan matka ei sinällään vielä ole peruuntunut, mutta huonolta senkin osalta näyttää. Ihan totta, että kansallispuistoissa voi kivasti retkeillä. Valitettavasti osa niistä taitaa tänä kesänä olla erityisen täynnä. Kävimme sunnuntaina Patvinsuolla, siellä oli todella rauhallista ainakin vielä tässä vaiheessa ja kansallispuiston suomaisethan ovat upeita.

  Eikös tuolla Venäjänhiekalla muuten ole telttailualue?

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 18:54

   Kansallispuistot tulevat varmasti olemaan kesällä todella täynnä, varsinkin, jos kulkee merkittyjä reittejä. Niille, joille luonnossa liikkuminen on tuntemattomampaa, niin merkityt reitit on tosi hyvä juttu. Kesäisin Nuuksio on oma lähikansallispuisto ja se on merkityillä reiteillä ihan tukossa. Luonnon rauha on kaukana siitä. Sen vuoksi olenkin tottunut kulkemaan ihan omia reittejä, joko pikkupoluilla tai sitten ihan jopa maastossa. Kartta ja kompassi kulkee aina varmuuden varalta mukana, vaikka niitä en olekaan vielä toistaiseksi tarvinnut *koputetaan puuta*.

   Venäjänhiekalla on telttailualue ja se on nyt käytössä, korjasinkin postaukseen sen. Viimeksi kun kävin siellä, leiriytyminen oli kielletty, mutta nyt tilanne on muuttunut.

 • hanna 2.6.2020 at 16:08

  Korona on kyllä kurittanut mielen osalta itse kutakin. Toivon että kesää voi viettää mahdollisimman normaalisti (en oo muutenkaan kova festarikävijä joten se ei oo iso ongelma), mutta jännä nähdä miten käy. Tsemppiä sinne!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 19:01

   Onneksi ravintoloiden aukeaminen on tuonut vähän toivoa normaalista elämästä. Tuntuu vaan hassulta, että henkilökunta on visiirit päässä (vaikka toki ymmärrän miksi niin on). Pakostakin miettii, että onko tämä se ”uusi normaali”? Toivotaan, että päästään nauttimaan kesästä mahdollisimman normaalisti.

 • Pirkko / Meriharakka 3.6.2020 at 08:22

  Tällä viikolla kaikki on taas vaikuttanut toiveikkaalta: olemme käyneet terassilla jo, ensimmäisen kerran syömässä ulkona sitten kaiken alkamisen ja kesän reissujakin on jo kiinnitetty kalenteriin, ainakin alustavasti. Toki voihan olla, että tilanne vielä muuttuu ja sen myötä myös kaikki suunnitelmat.
  Meillä onneksi on auto käytettävissä, niin olemme voineet välttää julkisia ja kävimmehän jo Hangossakin, mutta vähän ankea se reissu oli luontopolkua lukuunottamatta, kun kaikki oli kiinni.
  Mutta jotenkin nyt tuntuu, että tästä se taas lähtee – toivottavasti Sinullakin!

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 19:20

   Ravintoloiden aukeaminen kyllä toi toivoa normaalista elämästä. Oli ihanaa taas päästä omaan lempikahvilaan, joka ennen koronaa oli kuin toinen olohuone. Tuo epävarmuus kyllä syö mieltä, ei oikein uskalla toivoa liikaa, ettei sitten pety. Auto on kyllä ostoslistalla heti kuin se on vaan mahdollista, eikä pelkästään pääkaupunkiseudulla liikkumisen vuoksi, vaan pääseehän sillä Suomessakin liikkumaan helpommin pikkupaikkoihin. Toivottavasti alustavat suunnitelmat muuttuvat pysyviksi suunnitelmiksi ja toteutuvat myös!

 • Stacy 3.6.2020 at 15:45

  Minä taas olen koronaskeptikko ja pidän koronakammoisia vähän samanlaisina foobikoina kuin muita maailmanloppu-uskovaisia ja koska kysymys on uskosta, niillä ei ole mitään oikeutta kyseenalaistaa minun uskomuksiani tai tapoja. Julkinen liikenne on vetänyt itsensä kuralle niin kuin aina, kun jotain tapahtuu ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan mietin, pitääkö oikeasti hankkia auto. Kirjastoihin ei voi luottaa, mihinkään ei voi luottaa. Kuten sanoit, mitäpä jos Uusimaa suljetaan uudestaan. Mitäpä jos kirjastot, museot suljetaan tai kansallispuistot. Mitäpä jos kadutkin suljetaan, koska kadullakin voi kuolla. Väliinhän tolkuttomimmat vaativat viinankin kieltämistä. Viina ei ole mikään juttu minulle, mutta siitä tulee sellainen, jos ryhdytään se kieltämään. Kun kotona on sauna, niin minä saunotin kaveria, joka oli jäänyt saunatta.
  Jos olisi koronauskossa, niin ehkä olisi helpompi, mutta minä en ole. Korona kyllä on, mutta yhtä todennäköistä minun sairastua vakavasti siitä kuin tulla vaikka avaruuden muukalaisten sieppaamaksi ja olen sentään vahvasti ylipainoinen. Kun ei usko, eikä näe rajoituksilla mitään mieltä, niin on vaikeaa. Enkä usko edes hallitukseen tai hallituksiin, että rajoitukset poistetaan. No, nyt on poistettu ja käynkin sitten kirjastossa ja museossa ihan olan takaa.

  • Annukka | HappyAnnukka 4.6.2020 at 19:08

   Kyllähän tässä on tullut mietittyä, että onko kaikki rajoitukset olleet realistisia, varsinkin kun samat asiat kielletään toisilta ja sallitaan toisille riippuen siitä kuka niitä toteuttaa. Toki riskiryhmäläisten suojelu on erittäin tärkeää, mutta samalla tuntuu, että onko mietitty kuinka paljon uhreja tulee näistä muista toimista. Monen psyykkinen ja taloudellinen hyvinvointi on kriisissä. Lisäksi ihmiset eivät ole uskaltaneet mennä koronan vuoksi hoitoon muiden sairauksien takia. Vuosien päästä varmaan nähdään oliko tämä oikea strategia pandemian taltuttamiseksi, vai tuliko muita uhreja enemmän.

 • Anna | Tämä matka -blogi 7.6.2020 at 06:38

  Tämä hitsin vitsin korona :/ On kyllä mennyt kaikki, matkat, suunnitelmat, tavallinen arki, ihan kaikki sekaisin. Yritän stempata itseäni, mutta kyllä se tympeä fiilis ajoitain ottaa vallan. Samalla mietin, olivatko nämä rajoitukset, sulut jne. koko laajuudessaan tarpeen…

  Usein sanotaan, että sivistysvaltiossa ihmishengelle ei voi laskea hintaa, mutta jotenkin tuntuu, että tässä se hinta oli nyt liian kallis. Meillä ei ehkäpä kuollut koronaan ihmisiä, mutta moni jättää hoitamatta sairauksiaan, ei saa diagnoosia ajoissa, kuolee ilman omaisia ympärillä, menettää tulonsa, masentuu jne. Lisäksi tuo ”ei voi laskea hintaa” on itseasiassa sanahelinää. Jos ei laskettaisi hintaa, kaikki saisivat kalleimmat lääkkeet ja hienoimmat hoidot, mutta eihän se noin mene.

 • Periaatteen Nainen 7.6.2020 at 06:55

  Kaikki vuoden 9 viikkoa ulkomailla peruuntuivat rytinällä – nyt toivotaan että vakuutus kompensoi vähän.
  Onneksi tosiaan on luontoa ja askeleittain paluuta entiseen: tällä viikolla oli ihanaa syödä ravintolassa, tuntui unelmien täyttymykseltä 🙂

 • ×