Kurkistus vuoristokylään Madeiralla – Levada do Castelejo

 

Näin harmaana marraskuun päivänä on hyvä palata vielä aurinkoisiin kesälomapäiviin. Tuonne harmauteen ei oikein innosta lähteä, mutta patikointiretkelle levadoille olisin vaikka heti valmis. Kirjoitinkin täällä jo aikaisemmin postauksen Kings Levadan reitistä. Toinen levadareitti, johon kävin tutustumassa, oli Levada do Castelejo.

Levada do Castelejon varrella pääsee ihailemaan Pohjois-Madeiran viehättäviä kylämaisemia. Kova työ saa uuden merkityksen katsellessa vuoren rinteellä olevia hedelmä- ja vihannesviljelmiä, jonne ei autolla tai muulla kulkuneuvolla pääse. Kaikki kannetaan käsivoimin sinne ja sieltä takaisin. Viinitarhojen vierestä löytyy sokerikasviviljelmiä. Hedelmät kasvavat pienissä tarhoissa talojen pihoissa. Polulta on näkymä pohjoisrannikon aurinkoisimpaan Porto da Cruzin kylään. Kylää ympäröi Fonduras-vuori, joka on tunnettu laakaripuistaan. Vuoren rinteiltä näkymä laaksoon on pysähdyttävä.

 
Castelejo Levada Annukka Vuorela7
Castelejo Levada Annukka Vuorela5
 

Aurinko paahtoi suoraan vuoren rinteille, eikä puita ollut läheskään koko ajan suojaamassa, joten ensimmäinen litran vesipullo kului aika nopeasti.

 

Levada do Castelejolla oli vaihtoehtona kaksi eri reittiä. Pidempi matka oli n. 10 km suuntaansa, ja sama reitti piti myös kävellä takaisin. Lyhyempi reitti oli n. 6 km, josta levadaa oli 4,4 km Tämä lyhyempi reitti oli kierros ja päättyi toisille puolelle kylää, josta olimme lähteneet. Levadalta oli vielä pieni kävelymatka parkkipaikalle. Parkkipaikkoja levadan ympäristössä ei ollut järjettömiä määriä, ja omalla autolla liikkuessa parkkipaikan etsimiseen kannattaa varata hetki aikaa. Omalla autolla liikkuessa lyhyempi reitti ei tietenkään ole käytännöllinen valinta, mutta nyt meidän pikkubussi oli siirretty odottamaan valmiiksi reitin loppupäähän, eikä meidän tarvinnut kävellä takaisin kylän läpi lähtöpaikalle.

 
Castelejo Levada Annukka Vuorela4
Castelejo Levada Annukka Vuorela
Castelejo Levada Annukka Vuorela11

Opastetun retken plussat ja miinukset

 

Tällekin patikkaretkelle päätin osallistua opastettuna. Samoin kuin aikaisemmalla levada-retkellä, oli kuljetuksen järjestäminen helpointa ja edullisinta osallistumalla opastetulle retkelle. Hintaa retkelle tuli 20 euroa, joten sillä summalla en olisi todellakaan saanut taksia hotellilta sinne ja takaisin. Tällä kertaa ryhmä oli huomattavasti isompi kuin aikaisemmalla retkellä, ja se tietysti toi omat rajoitteensa. Ison ryhmän kanssa maisemien ihailemiselle omaan tahtiin ei ollut mahdollisuutta sitäkään vähää, mitä edellisellä retkellä oli. Tuntuikin, että koko matka oli vähän suorittamista, ei niinkään nauttimista. Jossain vaiheessa jopa toivoin, että pääsisinpä jo takaisin hotellille. Tämä kokemus vahvisti sitä, että ensi kerralla alla on oma auto ja aikaa juuri niin paljon kuin itse haluan.

 
Castelejo Levada Annukka Vuorela6
Castelejo Levada Annukka Vuorela10
 

Opas sinänsä oli ihan mukava, mutta hyvin erilainen kuin aikaisemmat retken oppaat. Kun aikaisemmin oppaat olivat huolehtineet ehkä, jos nyt voi liikaa huolehtia, liian hyvin turvallisuudesta. Tämä opas kyllä muistutteli turvallisuudesta. Kuitenkin saatoimme pysähtyä kuuntelemaan tarinaa kohtaan, jossa ei ollut kaidetta ja alaspäin matkaakin olisi ollut useampi kymmenen metriä. Heikompaa olisi saattanut vähän hirvittä siinä.

 

Joskus kuulemma luukku saattoi unohtua vähän pidemmäksi aikaa auki, jos talossa tarjottiin lasillinen tai kaksi hyvää Madeira-viiniä.

 

Reitti oli helppokulkuinen, yksi ryhmäläisistä oli liikenteessä jopa pikkusandaaleilla. Itse en kyllä suosittelisi ihan niin kevyitä jalkineita, joskaan mitkään vaelluskengät eivät hyvällä säällä ole välttämättömät. Sen sijaan vesipullo oli välttämättömyys. Aurinko paahtoi suoraan vuoren rinteille, eikä puita ollut läheskään koko ajan suojaamassa, joten ensimmäinen litran vesipullo kului aika nopeasti. Onneksi olen varautunut mukaan toisellakin pullolla. Vähän kyllä kävi sääliksi lehmiä, jotka olivat kuumissa ladoissa (kuva alla), jos niitä edes oikein ladoiksi voi sanoa, vuoren rinteillä. En tiedä olisiko kaikki eläinoikeudet ihan toteutuneet noissa olosuhteissa, mutta ehkäpä lehmät olivat tottuneet siihen ympäristöön. Jospa ne olivat superlehmiä.

Castelejo Levada Annukka Vuorela9
 

Levada do Castelejo

 

Reitti, jonka patikoimme, kulki suurimmaksi osaksi asutuksen reunoilla. Matkan varrelta pääsi ihastelemaan vuoren rinteellä olevien kotien värikkäistä kukista täyttyviä pihoja. Itse levada oli rakennettu n. 60 vuotta sitten kuljettamaan vettä vuorenrinteillä asuville perheille. Levadan reunoilla oli ehkä noin A4:n kokoisia luukkuja, joista jokainen sai ohjattua vettä omiin säiliöihin. Jokaisen talon yhteydestä löytyi oma pieni vedenpuhdistamo, jossa levadaa pitkin tulleesta vedestä käsiteltiin juomakelpoista. Veden hinta määräytyi sen mukaan, kauanko tuota A4-kokoista luukkua pidettiin auki. Sitä varten oli erikseen henkilö, jolla oli avaimet luukkuihin ja hän kävi säännöllisesti avaamassa luukun sovituksi ajaksi. Joskus kuulemma luukku saattoi unohtua vähän pidemmäksi aikaa auki, jos talossa tarjottiin lasillinen tai kaksi hyvää Madeira-viiniä.

 
Castelejo Levada Annukka Vuorela8
Castelejo Levada Annukka Vuorela2
Castelejo Levada Annukka Vuorela12
 

Lähtöportti-blogin Mika oli käynyt patikoimassa samalla reitillä suunnilleen vuosi aikaisemmin kuin itse kävin, ja surullista oli lukea, miten kokemukset olivat muuttuneet. Tuolloin vielä puhdas luonto ei enää ollut niinkään puhdas. Sieltä täällä näkyi ihmisen käden jälki, eikä hyvässä mielessä. Roskia oli heitelty surutta sinne tänne, eikä tuulessa hajonnutta sateenvarjoakaan oltu jaksettu kuljettaa takaisin.

 

Pstt! Jos levadat kiinnostaa enemmänkin, suosittelen tutustumaan Mikan blogiin. Mikalla on paljon postauksia levadoista.

 
Castelejo Levada Annukka Vuorela14
 

Millaisista vaellus- tai patikointireiteistä te pidätte?
Onko mukavampi mennä keskellä metsää vai nähdä vähän asutustakin?

13 Comments

 • Merja 11.11.2018 at 16:56

  Kauniilta näyttää! Toiveena olisi ensi vuodelle Portugali / Madeira reissu. Mä tykkään kyllä siitä että haikkaillessa näkyy myös asutusta, vaikka varmaan enemmän on tullut patikoitua metsäreittejä.

 • NelliL 12.11.2018 at 08:41

  Hitsin pimpulat, että on kaunista. Tuolla kyllä silmä lepää 🙂

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas 12.11.2018 at 15:57

  Kivan näköistä! Mieleeni tuli, että opasretki voisi olla ainakin paikallaan silloin kun saa yleiskuvan ainakin siitä, kuinka homma toimii….Madeira on ollut viimeaikoina mielessä juuris luontonsa ja vehreytensä vuoksi.

 • Mari_Shopaholic 12.11.2018 at 19:02

  Ihanan näköistä, varmasti ollut kiva retki :). Näyttää kovasti samalta kuin Rodoksella seitsemällä lähteellä, siellä kanssa tuollainen ”tunneli” ja kiviojia.

 • Merja / Merjan matkassa 12.11.2018 at 20:30

  Madeira on pyörinyt viime aikoina kovasti mielessä. Se on yksi talviloman kohde-ehdokas. Nyt riippuu lähinnä matkaseurasta minne päädymme. Jos matka suuntautuu Madeiralle, niin vaeltamaan pitää ehdottomasti päästä. Siellä riittää valinnanvaraa.

 • Minnea 12.11.2018 at 20:45

  Vau, mitkä maisemat! Upean näköinen paikka!
  Itse en ole juurikaan patikoinut ulkomailla, ja kotimaassakin vain pieniä metsäreittejä. Yksi isompi koko päivän retki tehtiin kymmenen vuotta sitten Ausrtaliassa Blue Mountainilla. Se on kyllä jäänyt elävästi mieleen.

 • Päivi/KultturelliMatkalaukussa 13.11.2018 at 15:08

  Madeiralla olen käynyt muutama vuosi sitten. Kaunis saari. Itse osallistuin myös opastetulle levadaretkelle. Silloin satoi hieman ja maasto oli liukasta, sandaaleilla ei olisi pärjännyt. Madeiralle voisi mennä uudelleen! Mukavaa päivää!

 • Aino Aloha 13.11.2018 at 21:51

  Kokeillaanpa tätä kommentoimista uudestaan.. 🙂 Madeira on alkanut viime aikoina kiinnostaa kovasti, juurikin luonnon ja sen tarjoamien aktiviteettien vuoksi. Siskoni oli joku aika sitten vaeltamassa juurikin Madeiralla, ja siitä se kiinnostus heräsikin. Pakko myöntää, että jostain syystä mielikuvani kohteesta oli ennen tätä tyyliä Las Palmas 😀 Kuinka väärässä olinkaan!

 • Martta / Martan Matkassa 13.11.2018 at 22:03

  Mahtavia maisemia! Tuonne olisi kiva päästä patikoimaan! Opastettu ryhmä on varmaan ihann mukava mikäli ryhmän kuntotaso on sama ja kaikilla samat intressit. Ryhmässä usein mennään heikoimman lenkin nukaan. Itse tykkään kuvailla ja ihailla maisemia joten omin neuvoin varmasti menisin. Oppailta voisi saada kiinnostavaa tietoa eikä tarvitse pelätä eksyneistä…

 • Eve, Jetlaggies 14.11.2018 at 08:53

  Levadareiteille tekisi itsekin mieli:) Ehkä kuitenkin omatoimiretkenä oliisi parempi, vaikka tulisikin kalliimmaksi. Luonnon kokemisessa on meille ensisijaista rauha ja rentous. Liian monta kertaa tällaisilla retkillä on tuntunut vauhti olevan niin kiireistä, että reitin ihailu saati sen kuvaaminen on ollut vaillinaista. Onnistunut järjestetty patikointi sisältää mahdollisuuden ihailla, kuvata ja pysähtyä. Kun taukoja pidetään tarpeeksi annetaan mahdollisuus kulkijoille saada järjestetyistä retkistä yksilöllinen nautinto. Myös syystä tai toisesta hitaammat kulijat pääsevät näin mukaan:) Joskus sekään ei riitä. Meillä kävi esim Sri Lankan Horton Plainsissa niin, että upea vaihteleva luonto vei täysin mukanaan ja 2-3tunnin vaellus vaati meiltä 7 tuntia aikaa. On mahdoton ajatella, että siinä olisi pidemmätkään yhteisretkitauot riittäneet saamaan muuta porukkaa kiinni:D

  • Annukka Vuorela || @happyannukka 18.11.2018 at 10:48

   Joo, kyllä mäkin seuraavalla kerralla lähden omatoimimatkalle. Vuokraan ennemmin auton, sillä lähes kaikki nuo levadat ovat sellaisia edes-takaisin käveltäviä matkoja. Vauhti tosiaankin oli kiireinen, mietinkin, että kun ne oppaat kävelee niitä reittejä monta kertaa viikossa, niin heille maisemat ovat tutut, eivätkä he ehkä aina muista sitä, että osallistujille ne on ihan uusia maisemia.

 • mia malmi 16.11.2018 at 22:43

  Kaunista ja vehreää! Olen aina halunnut käydä Madeiralla. Tykkään ehkä enemmän reiteistä, joissa maisemat vaihtuvat ja voi olla asutustakin.

 • Sanna 17.11.2018 at 16:58

  Madeira onkin pyörinyt viime aikoina paljon mielessä, ja nämä kuvat vahvistivat kyllä halua päästä sinne! Mutta ei kuitenkaan ehkä opastetulle kierrokselle, mieluummin omatoimisesti ja omaan tahtiin patikoin 🙂 .

 • Leave a Reply

  ×