KUMU – Viron taidemuseo

5.1.2018 No Comments
Pääsiäisenä käytiin Tallinnassa ja perinteisen shoppailun sijasta suunnistettiinkin Viron taidemuseoon, Kumuun. Kumu sijaitsee reilun parin kilometrin päässä Tallinnan keskustasta ja harvemmin tuleekaan lähdettyä keskustan ulkopuolelle Tallinnan päivämatkoilla.

Mielenkiintoista oli kuitenkin nähdä muutakin Tallinnaa kuin vain Vanhaa Kaupunkia, vaikka sekin on kaunis. Kumu sijaitsee Kadriorgin puiston vieressä, josta löytyy myös Wieniläistyyliset linnat. Tällaisia ei Suomesta löydykään.

 
P4150079
P4150016
P4150187
 

Taidetta jokaiselle

 

Rakennuksena Kumu muistutti paljon Kiasmaa ja mietittiinkin, että kumpikohan on rakennettu ensin. Vai onko ne tarkoituksella hyvin samantyylisiä. Näyttelyiltään Kumu oli erittäin laaja ja sieltä löytyykin kaikille varmasti jotain. Pysyvien näyttelyiden lisäksi esillä on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyitä on esillä yhteensä kolmessa eri kerroksessa.  Tilat ovat myös esteettömiä, ja tarvittaessa mukaan saa ”retkituolin”, jolla voi välillä istua, mikäli tarvitsee.

 

Kuten taide yleensäkin, jakoi Kumun näyttelyt meidänkin mielipiteitä. Itse tykkään paljon voimakkaista teoksista, niin värimaailmataan kuin aiheeltaan. Anu Põderin. Be Fragile! Be Brave! -näyttely oli puhutteleva rumuudessaan. Näyttely kysyykin, kuinka naisartistit 2000-luvulla määrittelevät kehonsa ja suhteensa ympäröivään maailmaan? Mikä yhdistää artistit eri maista ja sukupolvista, jotka eivät ole koskaan tavanneet toisiaan, eivätkä tiedä toistensa teoksista, ilmaisemaan samanlaisia aiheita samanlaisen logiikan kautta? Perinteisessä mielessä näyttely ei ollut kaunis, mutta taiteen ei aina olekaan tarkoituksena olla kaunista, vaan herätellä ajatuksia, saada meidät kyseenalaistamaan asioita ja saada meidät miettimään omaa suhtautumista ympäröivään maailmaan.

 

Anu Põder is one of the most original Estonian sculptors of the 20th century. Her works are particularly striking due to her artistic ability to express the mental and physical experiences of daily life in vivid sculptural forms. The exhibition’s curator Rebeka Põldsam comments on her choices: “Previously, Põder’s work has mostly been exhibited with her Estonian contemporaries – significantly, this retrospective offers the chance to look at her work within the context of the rich international tradition of depicting the female experience of the 20th century.”

P4150085
P4150089
P4150099
P4150131

Jos kuitenkaan tällainen radikaalikin taide ei kiinnosta, museosta löytyi myös laaja kattaus perinteisempää taidetta Virosta usealta eri vuosisadalta ja vuosikymmeneltä. Esillä oli niin monenlaista taidetta, että annan kuvien puhua puolestaan. Näiden kuvien lisäksi esillä oli myös paljon muunlaista taidetta, joka ei kuitenkaan minuun henkilökohtaisesti iskenyt niin paljoa, että olisin ottanut kuvia.

P4150023
P4150031
P4150169
P4150184
P4150150
P4150057

Sisäänpääsy museoon oli edullinen. Kaikki näyttelyt pääsee katsomaan 8 eurolla (opiskelijana 6 eurolla). Ja jos kävely museoon ei innosta, pääsee 1 ja 3 ratikalla lähelle museota, mutta pysäkiltä on silti museolle pieni kävelymatka.

 

Mitä taidemuseoita suosittelette vierailukohteiksi?

No Comments

Leave a Reply

×