Kotimaan kaupunkilomakohteena Turku

Voi että tuntuikin hyvältä päästä vihdoinkin matkustamaan. Euroopan kaupunkilomat odottavat vielä, mutta onneksi tästä ihan vierestäkin löytyi kesäinen Turku, vaikka edellisen viikon helteet olivatkin jo jääneet.

Ennen koronaa en olisi osannut kuvitella, että olisin näin innoissani Turun matkasta. Tuntui samalta kuin olisi ensimmäistä kertaa lähdössä ulkomaille reissuun. Olen kyllä aikaisemminkin käynyt Turussa, mutta pakko myöntää, että Turku on jäänyt paljon tuntemattomammaksi kuin esimerkiksi Tampere, jossa on tullut vierailtua useasti.

 

Etelä-Eurooppalaisen kaupunkitunnelman Turku

 

Suomessa, ja oikeastaan Helsingissä, ollessa olen kaivannut sitä Etelä-Eurooppalaista kaupunkitunnelmaa, jossa kadun varrelta löytyy useita terasseja, joissa voi vaan istua katselemassa ohikulkevia ihmisiä. Jossain lähellä katusoittaja säestää auringon lämmittäessä aurinkovarjon läpi. Sen tunnelman löysin Aurajoen rannalta Läntistä Rantakatu kävellessä.

 
turku_fiilis_2
 

Loman tarkoituksena oli vain olla ja nauttia. Siitä huolimatta olin hieman tutkiskellut ennakkoon mitä Turulla on tarjottavana. Museot ja erilaiset näyttelyt eivät tällä kertaa kiinnostaneet ja halusimme nauttia kesästä ulkona. Ruoka olikin paras vaihtoehto suunnitella Turku-päivää. Ja suunnitelmien lisäksi halusin jättää aikaa myös ex tempore-jutuille.

 
turku_tuomiokirkon_terassi_1
 

Tuomikirkon terassi

 

Ensimmäinen sellainen löytyikin heti Tuomiokirkon aukiolta, johon oli avattu pop-up terassialue. Terassi palvelee aamuvarhaisesta pitkälle iltaan tarjoten syötävää ja juotavaa. Istumapaikan voi valita torin pöydistä tai siirtyä nautiskelemaan puiden alle ihaillen Aurajokea. Alueelta löytyy useita paikallisia yrittäjiä, ja jokaiselle löytyy varmasti jotain. Tarjolla oli muun muassa paikallisten pienpanimoiden oluita ja mielenkiintoisia natural-viinejä.

 

Tuomiokirkonkatu 1

 
turku_tuomiokirkon_terassi_2a
turku_tuomiokirkon_terassi_3
turku_tuomiokirkon_terassi_4
 

Piknik Aurajoen rannassa

 

Monelle Suomi-matkailun kompastuskivenä on hinta. Suomessakin voi matkustaa edullisesti ilman, että lomalla olisi tylsää. Varsinkin kesällä puistopiknik on helppo tapa säästää ruokailukuluissa. Aurajoen rannassa kaupunkipiknik on helppo toteuttaa. Läheltä löytyy ruokakauppoja, joista voi napata salaatin mukaan. Maisemat ovat upeat, ilmapiiri täydellinen, eikä kukkarokaan liikaa kevene.

 
turku_aurajoki_piknik
 

Surf shack

 

Ensimmäisen kerran näin tämän paikan Instagramissa ja heti tuli tunne, että tuonne on pakko päästä. Vaikka samaan aikaan paikka herätti entistä enemmän kaipuun turkoosin veden ja pitkien hiekkarantojen äärelle, jossa rantabaarissa voisi nauttia tuoreesta ananaksesta tehtyjä juomia. Surfshackia lähemmäksi tuskin pääsisin tuota kaipuuta tyydyttämään. Vielä kun tuolta astuessa olisi saanut upottaa varpaat kuumaan hiekkaan ja palmujen alle olisi päässyt kuumaa aurinkoa piiloon, siinä hetkessä kaukokaipuu olisi kokonaan unohtunut.

 

Ananasjuomat jäivät odottamaan seuraavaa kertaa, mutta vegaaninen suklaa-pähkinä-karamellipehmis oli täydellinen valinta jälkiruuaksi piknikin jälkeen. Tarjolla on aina vegaaninen pehmis, jonka maut vaihtelevat tilanteen mukaan.

 

Linnankatu 42

 
turku_surfshack_1
turku_surfshack_2
 

Walo Rooftopbar
 

Olen aina ihastellut suurkaupunkien hienoja kattoterassibaareja, ja näkymiä sieltä kaupungin yli. Turusta löytyy oma kattoterassi, josta näkee Turun kattojen yli. Walo Rooftopbarissa yhdistyvät Aasian rantojen boheemitunnelma kaupungin sykkeeseen. Vaikka päivä oli puolipilvinen, ja muutama lämpöaste lisääkään ei olisi haitannut, terassit olivat lähes täynnä. Tunnelma oli kansainvälinen, vaikka sattuneista syistä varmasti ainakin 98% asiakkaista oli suomalaisia.

 

Walosta terasseja löytyy kahdesta eri kerroksesta. Sadepäiviä varten sisätiloista löytyy sohvat, joissa löhötä. Budjettimatkailijalle (ja S-etukortin omaavalle) viinipullo irtoaa reilulla parilla kympillä.

 

Eerikinkatu 11

 
turku_walo_rooftop_bar_1
turku_walo_rooftop_bar_2
 

Korona-ajan turvallisuus ohjeet olivat hyvin esillä, mutta ainoastaan yksi henkilö noudatti näitä ohjeita

 

Holiday Club Caribia

 

Suurimmat kuluerät matkailussa ovatkin ruokailu ja majoittuminen. Majoituksen suhteen huonehinnat ovat aika vakiot, eikä niissä ole niin helppoa säästää. Sen sijaan kannattaa valita hotelli, jossa huonehintaan sisältyy erilaisia palveluita. Yövyimme Holiday Club Caribiassa (yöpyminen oli saatu), jossa huonehintaan sisältyy kylpylän käyttö. Niinpä lomalle oli jo tekemistä, josta ei syntynyt enää lisäkustannuksia.

 
turku_holidayclub_caribia_2

(Vasemman ylälaidan kylpyläkuva lainattu Holiday Club Caribia:lta)

 

Holiday Club Caribiassa keskimääräisesti huonehinnat alkavat noin 100 eurosta yö, mutta välillä tarjouksesta saattaa saada huoneen jo 70 eurolla. Kun huonetta on jakamassa jo kaksi ihmistä, saa viidellä kympillä jo yksi henkilö mukavan sängyn, jossa nukkua, sekä mahdollisuuden käyttää kylpylää majoittumisen ajan kylpylän aukiolojen mukaisesti (eli kylpylässä voi rentoutua sekä illalla että seuraavana aamuna). Monipuolinen aamupala pitää pitkään kylläisenä.

 

Kylpylä oli todella monipuolinen. Tarjolla oli erilaisia altaita rentoutumiseen vesisuihkuineen ja poreineen, unohtamatta tietenkään oikeaa poreallasta. Sisustus sai tuntemaan melkein olevansa Karibialla nauttimassa palmuista ja turkoosista vedestä.Korona-ajan turvallisuus ohjeet olivat hyvin esillä. Porealtaaseen kehotettiin menemään vain omassa seurueessa, mutta ainoastaan yksi henkilö noudatti tätä ohjetta meidän rentoutuessa kuplissa, jonka vuoksi jouduimme siirtymään useamman kerran viereiseen kuntouintialtaaseen. Porealtaan jälkeen kuntouintialtaan viileältä tuntuva vesi kyllä virkisti ihanasti, ja koska altaassa ei juurikaan ollut muita, rauhallinen uiminen rentoutti entisestään. Ulkoaltaassa kävimme vielä nauttimassa illan viimeiset auringon säteet, sillä seuraavalle päivälle oli luvattu kunnon sadetta.

 

Kongressikuja 1

 
turku_holidayclub_caribia_1
 

Turkuun pääsee Helsingistä kyllä todella helposti ja edullisesti. Vaikka nyt oltiin autolla (24h pysäköinti Caribian pihassa maksaa 13€), niin Onni-bussi olisi maksanut 16 euroa edestakaisin. Busseja kulkee aamusta iltaan, joten reissu onnistuu vaikka pelkästään päiväsiltään. Ja mikäli haluaa yöpyä, kylpylähotelli on hyvä vaihtoehto monipuolisuudellaan. Holiday Club Caribia sijaitsi noin 2 km päässä keskustasta, joten mitään taksia tai julkisia kulkuneuvoja ei tarvittu käyttää.

 

Turku täynnä reissuelämyksiä

 

Parasta reissuissa on se, että seuraavallekin kerralle jää koettavaa. Museot ja muut historialliset kohteet jäivät odottamaan seuraavaa reissua. Turun linnassa olen käynyt joskus lapsena, joten sinne on aika palata kertaamaan historiaa. Lisäksi ainakin Aboa Vetus ja Ars Nova pitää kokea.

 

Ennen Helsinkiin takaisin suuntaamista tarkoituksena oli rentoutua Ruissalon luonnonsuojelualueella, mutta sade yllättikin nopeammin kuin luultiin, ja se jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Turusta ja Turun ympäristöstä löytyy paljon muitakin luontokohteita. Vinkkejä niihin löytyy mm. Eveliinan postauksesta ja VisitTurun sivuilta.

 

 

Kovasti kuumottelisi vielä tänä kesänä tehdä uusi reissu Turkuun, mutta on niin monta muutakin kohdetta Suomessa, joissa haluaisin käydä, että saa nähdä miten käy. Kutsuuko Turku vielä tänä kesänä.

 
turku_fiilis_3
 

Mitkä on sinun parhaimmat vinkit onnistuneeseen kaupunkilomaan?

 

 • katri/Kotona ja kaupungilla 12.7.2020 at 19:38

  On aina kiva lukea juttuja omasta kotikaupungista 🙂

  Turussa riittää kyllä puuhaa ja tekemistä vaikka täällä ihan asuukin <3
  Kesäkuussa siskoni oli vierailemassa ja tehtiin retki jokilaivalla tuonne Ruissaloon.
  Oli kyllä mukava lomafiilis vaikka vain parisen kilometrin päässä kotoa olinkin. Lähimatkailua parhaimmillaan.
  Ja mikä parasta, että maksaa vain bussilipun hinnan.

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

 • MelissaL 13.7.2020 at 06:16

  Syntyperäisenä turkulaisena on pakko todeta, että Turku on oikeasti Suomen paras kesäkaupunki ja paranee vain koko ajan. Juuri jokirannan ympäristö on minulle se paras paikka kesällä. Se on se Helsingin huono puoli, että täällä olisi pontentiaalia elävöittää ranta-alueita keskustassa, mutta jostain syystä siihen ei ole ryhdytty. Muutamia laivaravintoloita kyllä löytyy mutta osa rantaviivasta on aivan rapistunutta ja rumaa.

 • Eveliina / Reissukuume 13.7.2020 at 07:57

  Ihana Turku! Täällä on kyllä paljon tekemistä, vaikka näin kymmenen Turku-vuoden jälkeen alkaa ideat välillä loppumaan 😀

  Omaan blogiini olen myös listannut lemppari lenkkeilyreittejä Turussa ja lähialueilla. Sen lisäksi funikulaari, Turun linna ja esim. Ruissalo ravintoloineen ja luontoineen ovat näkemisen arvoisia paikkoja! Lisäksi jokirannasta pääsee laivoilla lähisaariin 🙂

 • Laura Linnea 13.7.2020 at 09:17

  Näköjään vain turkulaisia eksynyt tänne kommentoimaan, joten liityn joukkoon. 😀 Olen kotoisin Turusta, mutta muuttanut pois jo kymmenen vuotta sitten. Viime vuosina Turussa on tullut käytyä enää harvoin, kun oma perhe on muuttanut sieltä pois ja kaveritkin pikkuhiljaa lähteneet muualle. Näistä kuvista heräsi taas kaipuu Turkuun. <3 Se on kyllä todella eurooppalainen kaupunki, ja niin mahtava kesäpäivän viettopaikka. 🙂 Mä olin vielä alaikäinen kun muutin pois, joten oon käynyt jokilaivoilla vaan kerran elämässäni ja muutenkin tutustunut kaupunkiin enemmän teini-ikäisenä asujana kuin turistina. Vitsit kun saisi mahdutettua Turku-viikonlopun johonkin vaiheeseen kesää. 🙂

 • Elämänmakuisiamatkoja Blogi 13.7.2020 at 13:11

  Kiva kuulla, että Turussa oli mukavaa! Täältä löytyy kyllä niin paljon tekemistä ja kokemista ja etenkin hyviä ruokapaikkoja, unohtamatta jokirannan eurooppalaista tunnelmaa 👍

 • Periaatteen Nainen 13.7.2020 at 14:32

  Turku on ihana, ja siinä on todella jotain sellaista eksotiikkaa (ja joskus tämä olisi voinut kuulostaa kuittailulta, mutta ei ole sitä ollenkaan!).
  Rakastan erityisesti Turun ruokatarjontaa.

 • Marjo 14.7.2020 at 03:46

  Turku on ihana kesäkaupunki juuri tuon Aurajoen jokirannan, vehreiden puistojen ja lukuisten terassien takia. Turusta löytää aina uusia juttuja ja itse pyrin käymään siellä ihan säännöllisesti. Turun ravintolatarjonta on todella monipuolinen ja erilaisia uusiakin paikkoja syntyy koko ajan. Myös kulttuurintarjontaa on Turun linnassa ja lukuisissa mielenkiintoisissa taidenäyttelyissä. Tänä vuonna monet tapahtumat kuten Turun linnan turnajaiset on jäänet väliin mutta silti matkustan itsekin taas kesälomallani päiväksi Turuun. Vinkkinä myös Turun upea tuomiokirkko, johon kannattaa aina kurkistaa sisälle kuumana kesäpäivänä. Siellä on ihanan viileää ja upeita juttuja katsottavana.

 • Miraorvokki/Pöndekengissä 14.7.2020 at 05:00

  Tää tuli niiiin hyvään saumaan, koska oon just viikonloppuna menossa Turkuun! 🙂 Pitää vielä pahata tähän ennen perjantaita ja korvamerkitä parhaat jutut itselle!

 • Sandra / The Present is Perfect 14.7.2020 at 07:32

  Turku on tosi kiva kaupunki, jossa kieltämättä on hieman keskieurooppalainen fiilis. Tunnelma joen varrella on mukavan tyylikäs, ja ihania kahviloita löytyy kofeiininhimoiselle. Tuo kattoterassi vaikutti todella kiinnostavalta, ja siellä varmasti poikkean seuraavalla Turun-reissullani 🙂

 • Merja / Merjan matkassa 14.7.2020 at 09:00

  Turku on kiva kaupunki ja työn puolesta siellä tulee käytyä useasti. Toki harvemmin ehdin nähtävyyksiin tms. niillä reissuilla tutustumaan. Turun ravintolatarjonta on myös huippu. Walo rooftop bar alkoi kiinnostamaan 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY 14.7.2020 at 14:47

  Turku on kyllä superkiva! Aina jotenkin vähän fiinimpi kuin Tampere ja just pikkasen vieraampi, siksi houkutteleva viikonloppukohde. 🙂 Kivoja mestoja oot löytänyt, tuo Surf shack ja Rooftop bar on mulle tuntemattomia. Meillä oli syksyllä myös majoitus Caribialla ja sitten ruokailtiin Mamissa jokirannassa. Iso suositus sille ravintolalle.

 • Terhi 14.7.2020 at 20:51

  Hauskaa miten ulkopaikkakuntalainen löytää Turusta mielenkiintoisia paikkoja. Vanhana turkulaisena olisin valinnut tylsästi toisin.

 • Minna M 15.7.2020 at 05:21

  Turussa tulee aina fiilis, kuin olisi ulkomailla. Ennen kävin usein Turussa, kun äitini asui siellä. Nykyään tulee käytyä kovin harvoin. Tämänkään kesän aikatauluihin ei Turku valitettavasti mahdu.

 • Pirkko / Meriharakka 16.7.2020 at 06:54

  Juttuasi lukiessani tuli kyllä mieleen, että pitäisiköhän joskus entisessä kotikaupungissa leikkiä turistia! Monet paikat ovat tietysti tuttuja, mutta vaikka tuo Rooftop bar oli jotain ihan uutta. Jotenkin vaan sillä suunnalla liikkuessa tulee sovittua niin tarkkaan tapaamisia sukulaisten kanssa, ettei oikein tuli käytyä missään uusissa kohteissa 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista 16.7.2020 at 19:32

  Kävin itse Turussa toissa kesänä, hävettää sanoa, elämäni ensimmäistä kertaa. Pidin kovasti. Mukavan vilkas kesäkaupunki, jossa paljon nähtävää sekä hyviä museoita ja ravintoloita.

 • Terhi 16.7.2020 at 20:22

  Koronakaranteenin jälkeen mikä tahansa kaupunki tuntuu hienolta kohteelta. Paitsi, että Turku on oikeasti hieno kohde jossa muuten juuri käväisin. Tosin en ehtinyt Tuomiokirkolle roof topista puhumattakaan.

 • Tiina / Ihana Ahvenanmaani 17.7.2020 at 08:33

  Turkuun on ikävä! Asuttiin siellä melkein kymmenen vuotta, joten ihana lukea kaikista vinkeistäsi.

 • Turku on ihana kaupunki. Olen asunut siellä aikuisiällä 7 vuotta, lähellä Aurajoen rantaa ja monet kävelyt on tullut joen varrella käveltyä. Nykyään pyrin käymään ainakin kerran vuodessa Turussa.

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista 18.7.2020 at 05:41

  Turku on viehättävä kaupunki myös näin entisen tamperelaisen näkökulmasta. Museotarjontaa on kivasti ja Turun linnassa olen vieraillut viimeksi esiteininä, joten se kiinnostaisi nähdä näin aikuisiällä uudelleen.

 • INDIVUE 18.7.2020 at 09:00

  Olen suunnitellut kuvausreissua Turkuun ja tästä postauksesta löytyikin pari hyvää vinkkiä, nimittäin se kattoterassibaari ja menopaluu Helsinkiin 16e bussilla. Kiitos, kun jaoit.

 • Johanna M. / Muu maa mandariini 18.7.2020 at 13:11

  Ihana Turku! Kyllä tuli ikävä, sillä olen asunut kaupungissa opiskeluaikoina. Jos muuttaisin takaisin Suomeen, niin haluaisin asua jossain Turun lähellä. Tosi kivannäköisiä uusia kuppiloitakin sinne on näemmä avattu, kuten nuo Surf Shack ja Valo. Pitää ehdottomasti vierailla seuraavan kerran, kun Turkuun pääsen!

 • ×