King’s Levada – vihreä paratiisi Madeiralla

 

Luonto on ihmeellinen paikka. Siellä mieli rauhoittuu ja elämä tuntuu jotenkin paljon helpommalta. Rakastan toki Suomen luontoa, mutta maailmassa on niin monta ihmeellistä luontopaikkaa, jottei pelkästään kannata jäädä tutustumaan Suomen luontoon. Madeira on tunnettu moninaisesta luonnosta, joten se olikin ensimmäinen syy miksi valitsin lomakohteeksi Madeiran.

Madeiralla luontoon pääsee tutustumaan Levada-patikointien muodossa. Ensimmäisenä reittinä valitsin Kuninkaiden Levadan, eli King’s Levada tai paikallisittain Levada do Rei. Reittiä on kuvailtu mm. yhtenä Madeiran vaikuttavimmista levada-reittinä.

 

Askel askeleelta pystyi tuntemaan, miten mieli rauhoittui.

 

Jo matkalla kohti Levadaa auton ikkunasta pystyi ihailemaan vaikuttavia vuoristomaisemia. Kiemuraiset tiet mutkittelivat pienten kylien läpi. Kylien yläpuolella vuorten huiput painuivat pilvipeittojen sisään. Lopulta saavumme pieneen Sao Jorgen kylään, josta alkaa reitti läpi eksoottisen metsän.

 
King's Levada Madeira
King's Levada Madeira15
 

Levada do Rei

 

Jo heti ensimmäisten metrien jälkeen reitin varrelta voi löytää alkuperäiskansojen käyttämiä lääkekasveja. Polun varrella voi ihastella uhanalaisia laakerikasveja, sekä värikkäitä pikkulintuja. Vieressä kulkevan veden äänet säestivät kävelyä vihreyden ympärillä. nauttimaan luonnon omista äänistä ja tuoksuista.

 

Auringon säteet loivat loistetta puiden oksien läpi. Niiden lehdet suojasivat paahtavalta kuumuudelta, vaikka oltiinkin jo elokuun loppupuolella. Kuuma kesä näkyi myös polun varrella, sillä kaikki kasvit eivät enää loistaneet vihreyttä, vaan syksyn värit olivat jo vallanneet ne. Välillä silmien ohi leijaili puista tippuvia keltaisia lehtiä, jotka muistuttivat, että kesä oli loppupuolella jo.

 
King's Levada Madeira2
King's Levada Madeira10
King's Levada Madeira13
 

Välillä en tiennyt kumpi huimasi enemmän, maisemat vai korkeus. Hetkellisesti vieressä kulkevat satojen metrien tiputukset saivat pientä korkeanpaikankammoa potevan sydämen lyömään muutaman ylimääräisen lyönnin, vaikka noissa kohdissa polkua reunustikin vaijerikaide. Kevyt tuulen vire ja lintujen laulu rauhoitti mielen, eikä pelko vallannut liiaksi mieltä.

 

Levadan päässä, tai oikeastaan alussa, meitä olisi voinut odottaa näyttävä vesiputous, mikäli olisimme olleet liikkeellä kesän alkaessa. Nyt eväsleivät nautittiin vehreän, mutta kuivan putouksen luona. Eväsleipä maistui tuossa maisemassa astetta paremmalta, vaikka vesiputous ei säestänytkään lounastaukoa.

 
King´s Levada Madeira7
King's Levada Madeira8 (2)
 

Yksin vai oppaan kanssa ensimmäistä kertaa levadalle?

 

Vaikka olenkin melko kokenut retkeilijä Suomessa, oli Madeiran maasto minulle täysin tuntematon. Erinäisiltä keskustelupalstoilta olin lukenut ties minkälaisia kauhutarinoita tästäkin Levada-reitistä, vaikka niihin suhtauduinkin tietyllä varauksella, fiksumpaa on olla liian vähän liian varoivainen kuin varomaton tuntemattomassa ympäristössä. Sen vuoksi varasinkin ensimmäisen patikkaretken opastettuna.

 

Vaikka rotkoon tipahtaminen onkin epätodennäköistä, nilkan nyrjähtäminen liukkailla kivillä ei niinkään.

 
King's Levada Madeira11
King's Levada Madeira6
King's Levada Madeira12
 

Levada-patikoinnin varasin MJ Toursin kautta. Tripadvisorissa he olivat saaneet positiivista palautetta ja hinta oli hieman muita järjestäjiä edullisempi. Nouto tapahtui hotellin edestä, joten aamulla ei tarvinnut lähteä seikkailemaan minnekään. Alkuperäinen opas oli yllättäen sairastunut, jonka vuoksi nouto oli yli puoli tuntia myöhässä. Maailmalla olen oppinut, että monessa muussa maassa aikataulut ovat enemmän suuntaa antavia kuin meillä Suomessa, joten en vielä pahemmin stressannut tilanteesta, vaikka mielessä kävikin, että olinko varannut väärän yrityksen kautta patikoinnit. Tekstiviesti olisi ollut kiva, mutta ymmärrän kyllä, että siinä tilanteessa se ei ehkä ollut mahdollista.

 
King's Levada Madeira3
King's Levada Madeira5
King's Levada Madeira4
 

Mukana meillä oli kaksi opasta, sillä ryhmässä oli henkilö, joka ei ymmärtänyt englantia. Häntä varten mukaan liittyi ranskaa puhuva opas. Molemmat oppaat olivat mukavia ja huolehtivat kaikkien turvallisuudesta, mutta hieman harmitti kävelyvauhti, joka oli melko reipas. Itse olisin halunnut kävellä rauhassa ja katsella ympärille, mutta vauhdin vuoksi välillä oli viisaista pitää katse polussa. Takaisin tullessa lähdin jo hieman ennen muuta ryhmää, jotta sain kävellä enemmän omaan tahtiin.

 

Reitti oli helppokulkuinen, joten se sopii hyvin ensimmäisiksi levada-patikoinneiksi. Vaikka näin jälkikäteen koen, etten olisi tuolle reitille tarvinnut opasta, järjestyi kuljetus Levadalle kuitenkin suhteellisen edullisesti verrattuna esimerkiksi siihen, jos olisin kulkenut sinne taksilla. Aloittevalle patikoijalle suosittelen ehdottomasti opasta ja hyviä kenkiä, sillä paikoin reitti oli liukas. Vaikka rotkoon tipahtaminen onkin epätodennäköistä, nilkan nyrjähtäminen liukkailla kivillä ei niinkään ilman tukevapohjaisia kenkiä.

 
King's Levada Madeira14
 

Vaikuttaako luonto teillä matkakohteen valintaan?

17 Comments

 • Virpi 18.9.2018 at 17:52

  Madeirasta olen toki kuullut ja sinne haikaillut jo ennenkin, mutta nyt vielä enemmän. Ihanan vehreää. Kuvista aistii hyvin kostean sumuisen ilman ja liukkaat reitit. Maisemat näyttivät useasta kohtaa hyvinkin samanlaisilta kuin Kroatiassa Krkan luonnonpuistossa. Sinne myös vahva suositus! Oheisessa postauksessa kuvia tuostä kyseisestä kansallispuistosta.
  https://www.whellyes.fi/2018/07/loma-on-ihmisen-parasta-aikaa/

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:10

   Olenkin liian pitkään vain nauttinut Suomen luonnosta, ehdottomasti pitää ottaa tuo Krkan luonnonpuisto do-to-listalle.

 • Elina 18.9.2018 at 18:06

  Hei!
  Ihan sattumalta eksyin tähän blogiin ja tunnistin sinut 🙂 Oltiin samaan aikaan reissussa ja samassa hotellissakin. Ihana paikka oli Madeira, maisemat huikeat ja fiilis leppoisaa. Tykkäsin kovasti ja hampaan koloon tuo paikka jäi niin että pitää varmaan mennä sinne vielä takaisin…. Ihanaa sykysä sinulle!

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:12

   Tykkäsin itsekin Madeirasta, oli erinomainen paikka oman ajan ottamiseen. Tuntui, kuin olisi ollut jossain Etelä-Amerikassa, eikä Euroopassa. Ja aion vielä valloittaa sen vaikeimman Levadan, mutta saa nähdä milloin seuraavan kerran sinne pääsen. Ihanaa Syksyä sinullekin!

 • Marjo 18.9.2018 at 21:39

  On upeita kuvia Madeiralta! En itse ole vielä ehtinyt tuonne saakka mutta pelkästään jo tuon ihmeellisen luonnon takia pitää matkustaa. Moni ystävä on ylistäen kehunut Madeiraan ja juuri sen maisemia sekä vihreyttä. Näissä maisemissa olisi upeaa kulkea ja katsella vain ympärilleen 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:14

   Kyllä, noille Levadoille parasta olisi lähteä ilman mitään aikatauluja. Periaatteessa ainut huono puoli olikin tuossa opastetussa retkessä, ettei voinut kulkea omaan tahtiin.

 • Teija / Lähdetään Taas 19.9.2018 at 13:03

  Olen kuullut ja lukenut Madeirasta paljon hyvää! Tämäkin sekä näyttää että kuulostaa upealta. Opastetuissa retkissä on puolensa. Voi vain nauttia kun joku toinen on tehnyt järjestelyt valmiiksi ?

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:19

   Kyllä, tuossa oli juuri parasta, että kuljetus Levadalle tuli hakemaan hotellin edestä ja palautti siihen. Ja hinta oli todennäköisesti edullisempi tai aika samoissa, jos olisi ottanut taksin. Ja retkeen sisältyi vakuutukset, eikä välttämättä kaikkiin matkavakuutuksiin sisälly patikointiretkien tapaturmat.

 • Eve, Jetlaggies 19.9.2018 at 13:26

  Upea patikointireitti ja kiva, että olet laittanut paljon kuvia. Vehreys ja vuoristo ovat aina puhutelleet minua, vesiputouksista puhumattakaan <3 Pitääpä laittaa omallekin listalle, kun joku päivä Madeiralle päädymme 🙂

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:22

   Ehdottomasti kannattaa Madeiralla käydä tutustumassa Levadoihin, niitä on paljon muitakin. Esimerkiksi 25 Lähteen-levadareitillä on vielä upeampi vesiputous, se ei valitettavasti vaan sopinut aikatauluihini, mutta senkin aion kyllä käydä kokemassa.

 • Merja / Merjan matkassa 19.9.2018 at 20:43

  Kaunista ja todella vehreän sekä raikkaan oloista maisemaa. Madeiralla en ole käynyt, mutta mielessä se on ollut Matkamessuilta lähtien. Siellä sain niin hyviä vinkkejä kokeneelta Madeiran kävijältä, että alkoi houkuttelemaan. Levadoille pitää kyllä sitten päästä ja oppaan kanssa minäkin varmasti ensimmäisen reissun tekisin. Minkä hintainen tuo teidän vaellus muuten oli?

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:32

   Otin saman järjestäjän kautta kaksi retkeä, ja yhteensä niistä maksoin 45 euroa. Tuo järjestäjä oli saanut hyviä arvosteluja hinta-laatusuhteesta. Halvemmallakin olisi saanut, mutta kyseiset järjestäjät eivät olleet saaneet kovin hyvää palautetta. Aurinkomatkojen kautta yksi retki pelkästään olisi maksanut 37 euroa. Retkien järjestäjiä on useita alueella ja lähes kaikilla on edullisemmat hinnat kuin Aurinkomatkojen kautta otettuna.

 • tuulanneli 20.9.2018 at 21:14

  Aivan upeita kuvia. Olen käynyt Madeiralla mutta meidän loma kului golfin merkeissä. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt käydä noilla patikointiretkellä. Madeiran luonto on todella upea. Katsotaan onko Madeira vielä joskus meidän matkakohde!

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:37

   Madeiralla on kuulemma hyvät golf-kentät ja mietin itsekin, että olisiko pitänyt käydä verestelemässä golf-taitoja, mutta en sitten uskaltanu, kun en tiennyt yhtään miten homma olisi käytännössä tapahtunut. Suosittelen kyllä ottamaan vielä Madeiran kohteeksi, vaikkakin maailmassa on paljon kohteita, jonne matkustaa.

 • Olipa kauniin vehreää. Olen Madeiran luontopoluista ja kohteista lukenut aiemminkin ja niiden perusteella sinne haikaillutkin. Kuinka pitkä tuo reitti oli? Nyt alkoi toden teolla kiinnostamaan ja joku talvi voisi ajatella matkaa Madeiralle.

  • Annukka || Ikkunalla 21.9.2018 at 13:41

   Tuo reitti oli n. 12 km parkkipaikalta parkkipaikalle. Itse reitti oli n. 5 km suuntaansa ja samaa reittiä tultiin takaisin. Kävelyyn meni n. 3 tuntia, josta puoli tuntia oli evästauko. Mutta tosiaan olisi ollut kivempi kulkea vähän hitaammin ja oikeasti tutkiskella ympäristöä. Talvella Levadat saattavat olla heikommassa kunnossa, kun on sateita enemmän, suosittelen loppukesää tai alkusyksyä tai sitten loppukevättä. Loppukeväästä luonto on kaikista näyttävimmällään tuolla, joten silloin olisi paras aika matkustaa. Seuraavan kerran itse aionkin lähteä juuri loppukeväästä.

 • Mira Rinne 22.9.2018 at 01:42

  Ouwau, miten mielettömiä kuvia! Jotenkin ihanan satumaisia, joista voi myös kuvitella auditiivisen puolen. Matkakohteet itsellä menevät pienen budjetin rajoissa
  eli kotimaan sisällä vielä hyvän aikaa ja olen huomannut, että täältä kotimaastakin löytyy todellisia helmiä. Mutta mikäli se kaukokaipuun täyttäminen budjetin rajoissa
  onnistuisi, niin itsellä se on juurikin se luonto mikä on iso osa päätöstä: en kaipaa kaupungin vilskettä (poikkeuksena tosin muutamat maailman kaupungit, joihin haluan matkustaa) vaan juurikin enemmän luonnosta nauttimista.

 • Leave a Reply

  ×