Joulun Prahan matkan budjetti

2.2.2018 No Comments
Budjettimatkailijalle joulu ei ole parasta aikaa matkustaa, sillä sesonki nostaa hintoja. Jos jouluna kuitenkin haluaa lähteä matkalle, säästää voi valitsemalla edullisemman kohteen. Olin ensiksi suunnitellut lähteväni jouluksi Wieniin, mutta sen kustannukset olisivat lopulta nousseet liian korkeiksi, joten valitsin kohteeksi Prahan. Ja nyt vihdoin olen saanut laskettua kuinka paljon mihinkin kului rahaa.


 

Matkan kokonaisbudjetti minulla oli alusta lähtien suurin piirtein selvä, n. 600 eurolla pitäisi pärjätä. Eli siihen olisi sisältynyt kaikki lennoista majoitukseen ja syömiset. Lentojen varaaminen jäi kuitenkin melko viime tippaan, jolloin hinnat olivat jo nousseet. Samoin myös majoituksessa ei enää ollut niin paljon valinnan varaa. Nämä tekijät venyttivät budjettiani n. 100 eurolla. Eli kokonaisuudessa 4 yön matka Prahaan kustansi 694,05 euroa.

 
Praha_kustannukset2-001
 

Lennot

 

Lennot olivat edullisimpia tarjolla olevista lennoista, ja molemmissa oli yksi koneen vaihto. Suorat lennot tuossa vaiheessa olisivat kustantaneet n. 100 euroa enemmän. Vaihtoajat olivat useampia tunteja, joka takaisin tulessa onneksi oli hyvä juttu, sillä pahoinvoinnin vuoksi en olisi pystynyt lentämään yhtään aikaisemmin. Nyt lennoille tuli hintaa 254,95 euroa. Lentoihin ei kuulunut ruumaan laitettavaa matkatavaraa, mutta pieni välipala sisältyi lentoihin. Ja juomat, myös miedot alkoholit. Mennessä Münchenistä Prahaan lento oli sellaisessa pienessä potkurikoneessa ja pakko myöntää, että hieman pelotti. Olisin voinut muutaman kympin enemmän maksaa, jos se lento olisi ollut vähän isommalla koneella.

 

Majoitus

 

Majoitus oli toiseksi suurin kustannus matkalla. Yövyin hostellissa, mutta minulla oli oma huone. Huone oli periaatteessa kahden hengen huone, jossa oli parisänky. Hintaa omalle huoneelle tuli 215,78 euroa. Tähän hintaan sisältyi yksinkertainen, mutta riittävä buffetaamupala. Lisäksi hostel järjesti jouluillallisen, joka oli ilmainen. Lisäksi yhtenä iltana oli ilmainen makkara-iltama. Nämä säästivät parin aterian hinnan.

 
PC272798
 

Hostelli oli noin 15 minuutin kävelyn päässä Prahan vanhasta kaupungista, joten liikkumiseen minulla ei kulunut ollenkaan rahaa. John Lennon -seinälle ja Staropramenin panimolle matkaa oli jo vähän enemmän, mutta matkatavarat mukana viimeisenä päivänä, otin sinne kävelyn treenin kannalta. Ainoat liikkumiskustannukset syntyivät siis lentokentältä ja lentokentälle siirtymisiin. Julkisen liikenteen lippu maksoi n. 1,26 euroa suunta ja oli voimassa 90 minuuttia. Siinä ajassa kerkesi siirtymään hyvin lentokentältä keskustaan, vaikka bussista pitikin vaihtaa metroon.

 
PC252687
PC262765
 

Ruoka

 

Ruoka oli suhteellisen edullista. Joulun aika vaikutti myös ruokakustannuksiin. Ruokailu olisi tietysti ollut edullisempaa, jos olisi pystynyt siirtymään vähän kauemmaksi keskustasta, mutta joulun vuoksi kaikki paikat ydinkeskustan ulkopuolella olivat kiinni. Juhlapyhien ulkopuolella matkustaessa ruokailukuluissa pystyisi varmasti säästämään paljon. Ruokaan kului yhteensä rahaa 176,22 euroa. Tähän summaan sisältyy myös kaikki juomat, joita matkan aikana join, sekä kolmen ruokalajin lounas Fine Dining-ravintolassa.

 
Praha_kustannukset2
 

Matkan tarkoituksena oli ensisijaisesti vain rentoutua, joten mitään ihmeellisiä aktiviteettejä en ollut suunnitellut. Joulun pyhät moni paikka olikin kiinni. Kävin lopulta tutustumassa Kommunismin museoon sekä Staropramenin panimoon, joista syntyi kustannuksia hieman alle 18 euroa. Museoon pääsin opiskelijahinnalla.

 

Muut kulut

 

Muihin ostoksiin kului rahaa 13,79 euroa. Tähän sisältyi muistiinpanotarvikkeiden ostaminen ja tuliaissuklaiden ostaminen lentokentältä. Suklaat ja makeiset yleensäkin oli yllättävän kalliita, jopa huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Kuitittomia kuluja oli 11,38 euroa. En oikein osaa sanoa mihin nämä rahat ovat menneet, mutta ainakin osa selittyy kurssin vaihteluilla. Esimerkiksi varatessani hostellin, hinta oli 210 euroa, mutta todellisuudessa sitten maksoinkin kurssin vaihteluiden vuoksi 215 euroa.

 
IMG_20171224_104252_1
 

Mitkä kohteet teillä ovat olleet edullisia? Tai erityisen kalliita?

No Comments

Leave a Reply

×