Jouluiset Sodastream mocktailit

*Kaupallinen yhteistyö SodaStreamin kanssa

 

Mietin pitkään tälle postaukselle teemaa. Tiesin, että postaus tulee sijoittumaan tähän jouluun ja joulussa on niin monta eettistä teemaa, joita Sodastream haastoi pohtimaan. Joulu on vieläkin melkoinen kulutusjuhla, vaikka moni meistä onkin jo vaihtanut tavaralahjat ekologisempiin vaihtoehtoihin. Moni ei kaipaa lahjoja jouluun, ainoastaan onnellisia ja turvallisia hetkiä.

Valitettavan monessa kodissa alkoholi ottaa pääroolin joulun vietossa, ja pahimmassa tapauksessa lapset ottavat suurimmat iskut siitä vastaan. Yhtä kuin – blogin Jane kirjoitti, millä tavalla alkoholi kuuluu heidän perheen jouluun. Ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä siitä, että lapsille tulee antaa pienestä pitäen esimerkkiä vastuullisesta alkoholin nautiskelusta. Se, että ottaa lasin viiniä ruuan kanssa juhla-aterialla, kuvastaa mielestäni juuri sitä mihin alkoholi on nautiskelujuomana tarkoitettu. Sen sijaan, jos tavallisina viikonloppuinakin meinaa mopo enemmän tai vähemmän keulia, kannattaa siinä tapauksessa viinipullon korkki pitää jouluna kiinni. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi nämä mocktail-reseptit ovat erinomaisia joulujuomia.

 
sodastream_mocktail2
 

Merten muoviroska on yksi suurimmista ympäristöongelmistamme. Jos nykyinen tahti jatkuu, merissämme on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa. Kerran mereen jouduttuaan muovi ei häviä. Se jauhautuu mikroskooppisen pieniksi hiukkasiksi, mikromuoveiksi, ja kulkeutuu ravintoketjun kautta elimistöömme.*

 

Pääsin testaamaan SodaStreamin Crystal-hiilihapotuslaitetta. Minullahan oli jo ennestään sähköllä toimiva SodaStreamin hiilihapotuslaite, jossa oli muovipullo. Eihän laite itsessään juurikaan sitä sähköä kuluttanut, mutta haaveilin silti laitteesta, jonka sähkön kulutus olisi täydet nolla. Lisäksi olen pyrkinyt siirtymään kaikessa mahdollisessa pois muovitavaroista. SodaStreamin yhtenä isona missiona on vaikuttaa muovinkulutukseen heidän tuotteiden kautta. Sen sijaan, että ostettaisiin kuplavesi kaupasta, tehtäisiin se kotona, voi neljä henkinen perhe säästää jopa 600 muovipulloa vuodessa. Lasisen hiilihapotuspullon vuoksi juuri otinkin Crystal-laitteen käyttöön.

 

Kaikkien näiden moctailien yhtenä osana on ollut SodaStream tiivisteistä tehdyt juomat. Varsinkin jos tarkoituksena on tehdä useammalle juomia, on helpompaa kantaa yksi tiivistepullo kotiin kuin kantaa vaikka seitsemän litraa ginger alea. Vaivan lisäksi juuri luontoa säästyy. Moni saattaa ajatella, että jos nyt yksiin juhliin ostaa enemmän muovipulloja, ei se pelasta maapalloa. Totta, ettei ne 5 pulloa pelasta maapalloa, mutta jos vaikka vain jokainen suomalainen jättäisi ostamatta saman verran muovipulloja, tekisi se yli 27 miljoonaa pulloa vähemmän.

 
sodastream_mocktail3
 

Sodastream Red Gingerbell

 

Puolukka

Lime

SodaStream Classics Ginger Ale

Jäitä

Koristeeksi timjamia

 

Murskaa limeviipaleet lasin pohjalle. Lisää joukkoon jäisiä puolukoita ja sekoita ne limen joukkoon. Lisää paljon jäitä. Täytä lasi SodaStream Ginger Ale-juomalla.
Jos juoma kuitenkin kaipaa hieman terästystä, sopii tilkka viskiä tai tummaa rommia siihen.

 
sodastream_mocktail7
 

Yellow Christamas Beat

 

Itsetehty inkiväärisiirappi (resepti täällä)

Appelsiini

SodaStream Fruits Mango & Passionfruit

Kaneli

Jäitä

 

Sekoita inkiväärisiirappi, tuorepuristettu appelsiinimehu ja kaneli jäiden kanssa shakerissä. Lisää lasiin reilusti jäitä ja kaada juoma lasiin. Jatka SodaStream Fruits Passionfruit-Mango -kuplajuomalla. Sekoita kevyesti.

 
sodastream_mocktail
 

Sodastream Razzle Dazzle Christmas

 

Glögiä

SodaStream Fruits Vadelma

Rosmariini

Jäitä

 

Glögiä voi käyttää muutenkin joulujuomissa, kuin vain nauttimalla sitä kuumana. Lisää lasin pohjalle glögitiivistettä maun mukaan. Itse käytän Blossan alkoholitonta glögiä, jota laitan lasin pohjalle suunnilleen desin verran. Sen jälkeen täytetään lasi jäillä ja lisätään SodaStream vadelmajuoma. Koristellaan rosmariinilla. Juoma saa rosmariinista havuisen makuvivahteen.

 
sodastream_mocktail5
sodastream_mocktail4
 

Olen miettinyt paljon alkoholinkulutusta myös terveyden näkökulmasta. Itsestään selvää on, että liiallinen alkoholinkulutus on epäterveellistä niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisesti. Lähipiiristäni löytyy henkilöitä, joille alkoholin nauttiminen on päivittäistä. Vaikka sitä juodaankin (ainoastaan?) annos tai pari kerralla, koen itse päivittäisen alkoholin käytön epämiellyttävänä. Toki rakastan itsekin silloin tällöin nauttia lasillisen punaviiniä. Nautin sitä korkeintaan kerran viikossa, usein harvemminkin, en todellakaan päivittäin. Tykkään seurassa kuitenkin juoda muutakin kuin vain pelkkää vettä, eikä aina kotonakaan limut innosta. Usein olenkin maustanut kuplavetta erilaisilla hedelmillä tai marjoilla.

 

SodaStream on lanseerannut Fruit Drops -makuaromit, jotka helpottavat vesien maustamista. Enää kotoa ei tarvitse löytyä marjoja tai hedelmiä, vaan makuaromeilla joilla kevyesti maustaa kotona valmistettua kuplavettä. Kaikki Fruit Drops -makuvedet ovat sokerittomia, kalorittomia ja ne on valmistettu vain luonnollisista ainesosista. Puolikas teelusikallinen litraan hiilihapotettua vettä ei muuta pääsääntöisesti juoman pH-arvoa, eikä täten vahingoita hampaita kuten useat pullotetut juomat. Fruit Drops -makuvaihtoehtoja on kuusi: sitruuna-lime, mansikka, vadelma, appelsiini, persikka ja greippi.

 

Arvon blogin lukijoiden ja Instagram-seuraajien kesken yhden SodaStream Spirit-laitteen (arvo n. 70€) sekä yhden omavalintaisen Fruits Drops-makuaromin. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla miten olet yrittänyt vähentää muovin kulutusta? Arvontaan osallistuu kaikki 7.1.2019 klo 20.00 mennessä tulleet kommentit. Voit käydä myös Instagramissa osallistumassa arvontaan.

 
sodastream_mocktail6
 

Rauhallista ja rentouttavaa joulua!

 

24 Comments

 • MARJA-LIISA 24.12.2018 at 15:13

  Katson, millaisissa pakkauksissa ostan ja jätän kaikki tarjotut muovipussit kauppaan.

 • Iida 24.12.2018 at 15:37

  Olen vähentänyt kosmetiikka purnukoiden ostamista ja siirtymistä muun muassa palashampoon käyttöön ja kaupassa pakkaamalla hedelmät paperipusseihin! 🙂 Mukana arvonnassa!

 • Hanna Koooo 24.12.2018 at 16:11

  Jättämällä muovikassit kauppaan. 🙂

 • Nea 24.12.2018 at 19:24

  Yritän muistaa ottaa kauppaan mukaan kestokassin ?

 • SatuR 24.12.2018 at 20:44

  Kestokasseja muovikassien sijaan. Mukaan kivaan arvontaan. Iloista vuodenvaihdetta sulle 🙂

 • Mira / Blinger Shimmer -blogi 24.12.2018 at 21:32

  En itse osta nykyisin oikeastaan koskaan muovipusseja vaan kuljetan aina mukana kangaskasseja (kyllä, monikossa :D), myös hedelmiä pakkaan ekokasseihin jos sellaisia on saatavilla – tässä pitää vielä jatkossa tsempata niin, että hankkii kestohedelmäpusseja 🙂

 • Kukka 25.12.2018 at 00:36

  Muovin kulutukseni on aina ollut suhteellisen pientä: kestokassit ovat ”tuttua kauraa” ja muovin kulutus on vuosien myötä automaattisesti vähentynyt.

  Mutta varmaan tärkein juttu tällä hetkellä on oma hedelmäpussi, jos sattuu ostamaan isomman määrän hedelmiä kaupasta kerrallaan.

  Myöhäiset jouluntoivotukset ☺

 • Kipa 25.12.2018 at 07:07

  Yritän vältellä yksittäin pakattuja tuotteita, sekä ostokset kestokassiin. Jos/kun muovia tulee niin mahdollisuuksien mukaan kierrätän. Oikein mukavaa joulunaikaa.

 • liinakoo 25.12.2018 at 08:51

  Yritän ostaa kaupasta tuotteita, missä on vähemmän pakkausmuovia 🙂

 • tt3 25.12.2018 at 10:01

  Käytän kestokassia ja kestohedelmäpussia.

 • Minna 25.12.2018 at 11:12

  Käytän kaupassa kestokasseja hedelmille ja ostoksille ylipäänsä.

 • Riiti 25.12.2018 at 13:05

  Olen vaihtanut muovipussit kestokasseihin, monilapsisessa perheessä muovipussien määrä olisi aika iso. Olen valinnut hedelmäpusseiksi kaupassa bio-pussit.

 • Susanna 25.12.2018 at 15:41

  Käytän kangas kestopusseja kaupassa ja yritän ostaa kaupasta tuotteita missä on vähemmän pakkausmuovia.

 • Suvi K 25.12.2018 at 18:53

  En osta muovipusseja kaupoista. Muutenkin pyrin ostamaan muovisia tuotteita mahdollisimman vähän.

 • JennaO 25.12.2018 at 23:25

  Käytän aina kestokasseja kaupassa. En pakkaa muovipussiin kasveja ja hedelmiä, siinä säästyy muuten paljon muovia! Roskiksina hyödynnän esim vessapaperipussit 🙂

 • Elise H. 26.12.2018 at 01:09

  Otan aina kestokassin mukaan kauppaan, enkä myöskään enää ole ostanut fleece-vaatteita 🙂

 • Mari_Shopaholic 26.12.2018 at 10:41

  Tuo laite on kyllä tosi hyvä keksintö kaikin puolin! Kiitos resepteistä, juomat kuulosti herkulta. 🙂 Muovin kulutus on nykyään jatkuvasti mielessä ja siihen on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota tuotteita valittaessa ja toki myös kierrätyksessä. Paljon on vielä matkaa, mutta pienin askelin.

 • Terhi/Puikolta pudonnut 26.12.2018 at 12:10

  Oon ommellut kestokassit kauppakasseiksi sekä verkkokassit hedelmäpusseiksi. Pakkauksissa oon pyrkinyt valitsemaan sellaisia tuotteita, jossa on vähiten pakkausmateriaaleja. Just ostettiin pikkusiskolle joululahjaksi sodastrem, ettei tarvitse raijata muovipulloja jatkuvasti kotiin 🙂

 • anna s. 26.12.2018 at 13:18

  Kestokassit on ollut käytössä jo kauan, lisäksi teen monesti ostopäätöksiä perustuen muovin määrään, esimerkiksi joitain keksipaketteja vältä ostamasta, kun ovat käärittynä moneen kertaan muovilla 🙂

 • Isivuosi 27.12.2018 at 09:52

  Itse käytän kaupassa aina kestokassia ja käytän hedelmäpussit useamman kerran.
  Hienoa että mietit joulua myös ekologisesta näkökulmasta.

 • Hanna 27.12.2018 at 13:09

  Kestokassi, tarvittaessa ostan biohajoavan kassin kassalta. En osta mustassa muovissa olevia eineksiä. Ostan lihat isommassa pakkauksessa ja pakastan annoskokoisina sen sijaan että ostaisin monta 200g jauhelihaa esim.

 • Jenna 27.12.2018 at 18:34

  Kangaskassi kauppareissulle, kertakäyttömuovit minimiin ja ylipäätään kulutuksen vähentäminen.

 • Kaura 29.12.2018 at 12:11

  Katson hieman pakkauksia, ja pyrin pitämään oman kauppakassin mukana.

 • hilkka 6.1.2019 at 08:01

  Muovipussien ostamista yritän välttää pitämällä aina oman kestokassin mukana 🙂

 • Leave a Reply

  ×