Billnäsin Ruukki ja sen uusi kesäravintola

Billnäsin Ruukki on monelle tuttu ainakin nimeltä ja nyt sen yhteyteen avattiin Scarlett O’Karis kesäterassi. Kävin tutustumassa siihen pr-tilaisuuden muodossa. Billnäsin historia ulottuu lähes 400 vuoden taakse. Aikaisemmin menestyvä rautaruukki on väistynyt nykyajan teollisuuden tieltä, ja tilalle on tullut idyllinen pieni kylä. Menneisyys on vielä tänäkin päivänä edelleen vahvasti läsnä: kylän vanhimmat asuin- ja talousrakennukset ovat peräisin 1700-luvulta ja vanha käsityöläisperinne elää edelleen.

 

Billnäsin ruukki

 

Billnäsin Ruukki puolestaan perustettiin vuonna 1641 tukholmalaisen Carl Billstenin johdolla. 1700-luvulla ruukin omistus siirtyi ruotsalaiselle Hisingerin suvulle. Hisingerin suku kehitti Billnäsin ruukin aluetta mm. perustamalla sinne kansakoulun ensimmäisinä kansakouluina Suomessa. Lisäksi alueelle perustettiin panimo ja kasvihuoneita, joissa viljeltiin muun muassa appelsiineja ja viinirypäleitä. Tänä päivänäkin vielä alueella on teollisuustoimintaa ja Billnäsin ruukilla valmistetaankin kaikkien tuntemia Fiskarsin oransseja saksia.

 
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-10
 

Billnäsin ruukki levittäytyy Mustionjoen molemmille puolille, ja erityisesti joen pohjoispuolen vanhat punamultaiset työläisasunnot ovat näkemisen arvoisia. Ruukin alueen nykyinen toiminta on vasta kehittymässä, mutta alueella on paljon potentiaalia. Jo nyt alueen vanhat rakennukset, vihertävä ympäristö ja vesi luovat omanlaista tunnelmaa, jonka kokemiseen kannattaa käyttää aikaa. Ehkä alueella on tulevaisuus tapahtumapaikkana, jossa järjestetään entistä enemmän erilaisia kulttuuritapahtumia. Ainakin Billnäsin Ruukin alueen useat upeat hallit loisivat uniikin miljöön niille.

 

Alueella toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää ympäri vuoden tapahtumia. Tapahtumista tunnetuin on ehkä Antiikkipäivät heinäkuussa. Joulun aikaan puolestaan järjestetään Billnäsin Ruukin joulu, jolloin kylällä järjestetään erilaisia tapahtumia ja myyjäisiä. Ruukin vierestä löytyy myös Risto-Matti Ratian tehtaan myymälä, jonne itse voisin upottaa helposti yhden kuukauden tulot.

 
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-6
 

Scarlett O’Karis kesäravintola

 

Vaikka kello lähenteli viittä, aurinko porotti lähes kirkkaalta taivaalta ja lämpömittari näytti 30 astetta. Rakastan yli kaiken aurinkoa ja lämpöä, mutta silti oli ihanaa istua hetkeksi suojaan paahtavalta auringolta valkoisen terassin aurinkovarjon alle. Kylmä olut, virkistävä vihersalaatti tuoreista kasviksista ja lohichevice oli juuri se mitä tuossa hetkessä kaipasi.

 

Suomen kesä on arvaamaton ja vaikka meillä olikin täydellinen kesäpäivä, on myös niitä päiviä, jolloin sää voi vaihdella aurinkoisesta pilviseen. Niitä päiviä varten terassille oli rakennettu katoksellisia pöytiä. Mikäli terassi ei innosta, vierestä löytyy myös ravintola, jossa tarjoillaan lounasta ja iltaisin listalta perinteisiä ravintola-annoksia.

 
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-4
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-11
 

Billnäsin ruukki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä sekä Helsingistä että Turusta. Kauempaa tuleville löytyy useita majoitusvaihtoehtoja. Billnäsin Ruukin alueelta löytyy muun muassa pieni 22 huoneen hotelli. Autottomille Billnäsin ruukki on helposti saavutettavissa, sillä Helsingistä pääsee Karjaalle junalla ja Karjaan juna-asemalta on noin 2 kilometrin matka Billnäsin ruukille. [Tosin tällä hetkellä (kesä 2021) junayhteys hoidetaan osittain linja-autokuljetuksina ratatöiden vuoksi. Tämän vuoksi esimerkiksi oman pyörän mukaan ottaminen ei ole mahdollista. Juna-asemalla on vuokrattavissa pyöriä.]

 
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-5
 

Ruukkireitin varrelta löytyy 6 eri ruukkia

 

Ruukkireitti on lähes 80 km pitkä reitti, jonka varrelle sijoittuu kuusi eri ruukkia. Billnäsin ruukki ja Fiskarsin ruukki ovat kenties tunnetuimmat, mutta lisäksi reitin varrelta löytyvät Åminneforsin, Antskogin, Mustion ja Fagervikin ruukit. Mikäli koko ruukkireitti kuulostaa liian pitkältä, hyvä yhdistelmä voisikin olla ensiksi vierailla Fiskarsin ruukilla ihastelemassa taidetta ja ruukkiympäristöä ja sen jälkeen siirtyä Billnäsiin ruokailemaan, ja tietysti ihastelemaan Billnäsin aluetta.

 

Koko ruukkireitti on helpoin kulkea autolla, sillä kaikkien ruukkien välillä ei ole julkista liikennettä. Vaikka ruukkireitti pyörälläkin olisi mielenkiintoinen kokemus. Siihen tulisi kuitenkin varata useampi päivä. Karjaan ja Fiskarsin välillä puolestaan on bussiyhteys, joka Karjaan rautatieasemalta.

 
billnas_goodmoodmondays_happyannukka-2
 

Mikä sinua kiinnostaisi eniten Billnäsissä?

 

 • Tämä oli itselleni tuntematon kohde. Ruukkireitti kuulostaakin kiinnostavalta, niistä vain Fiskars on itselleni ennestään tuttu. Strömforsin ruukin alueella käytiin aiemmin tänä kesänä ja viihdyttiin kyllä. Ruukki-alueilla on usein mukavaa viettää rentoa kesäpäivää.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:16

   Fiskars on varmasti suurimmalle osalle tuttu. Billnäsistä olin kyllä kuullut ja joskus miettinytkin, että siellä pitäisi käydä. Puolestaan tuo Strömforsin ruukki on minulle vieras, tosin näin juuri ihania kuvia sieltä, joten pitää sekin laittaa to do -listalle.

 • Maapalloilija 27.6.2021 at 21:38

  Fiskarsin ruukilla tuli juuri vierailtua. Kivoja kesäkohteina nuo ovat.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:22

   Suomi on kyllä täynnä kivoja kesäkohteita. 🙂

 • Pirkko / Meriharakka 28.6.2021 at 08:27

  Tänään matkalla Barösundiin (autolla), ja mielessä olikin pistäytyä mennen tullen myös jossain muualla. Billnäs voisikin olla hyvä toinen vaihtoehto – ja etenkin sellaisena päivänä, jolloin siellä ei ole yhtään tapahtumaa 🙂 Joskus ajattelimme kevyesti ohiajaessamme pistäytyä antiikkimarkkinoilla, mutta hylkäsimme ajatuksen nopeasti nähtyämme sen autokaaoksen, mikä pieniin ruukkikyliin isojen tapahtumien aikaan syntyy.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:25

   Tuo on varmasti totta, että noissa kylissä autokaaos voi olla melkoinen tapahtumien aikaan, varsinkin kun parkkipaikkoja ei normaalisti tarvitse olla niin paljoa. 😀

 • Katja 28.6.2021 at 10:31

  Onpa ihana ravintola! Tuolla on tullut käytyä vain talviaikaan, pitäisi nähdä kesälläkin!

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:26

   Tuo oli kyllä ihana ravintola. Tykkäsin tosi paljon sen valkea sisustuksesta, jos sitä voi sisustukseksi sanoa.

 • Diiskuneiti 28.6.2021 at 12:35

  Wautsi mikä paikka! Kiitos esittelystä – tuonne kyllä haluan joskus päästä ehdottomasti 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:27

   Hienoa, että olet saanut jotain uutta ideaa kotimaan matkailuun. 🙂

 • Tuula / Tuula's life 29.6.2021 at 16:05

  Upea paikka! Bilnäsin ruukista olen kuullut, vaikkakaan en siellä ole käynyt. Ruukkikylät ovat mielenkiintoisia paikkoja ja onneksi nykyään niitä myös arvostetaan. Kauniit kuvat olet ottanut.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:29

   Kiitos Tuula! Todellakin hienoa, että niitä arvostetaan ja niitä pyritään kunnostamaan vanhaa kunnioittaen. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa Suomen teollistumisen historiaa.

 • Mira / Blinger shimmer -blogi 30.6.2021 at 12:55

  Näyttää todella idylliseltä paikalta, tuolla olisi kiva joskus käydä 🙂

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:29

   Toivottavasti pääset käymään tuolla. 🙂

 • Ne Tammelat 30.6.2021 at 15:29

  Kävimme Fiskarsissa tuossa keväällä pikaisesti ja onhan noissa ruukkikylissä oma viehätyksensä jo pelkästään pitkän historian ansiosta. Kiva kuulla tuosta ruukkireitistä, se voisi kyllä olla kokeilemisen arvoinen juttu!

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:30

   Tehän voisitte testata tuon ruukkireitin pyörällä ja kertoa millainen kokemus oli! 😉 Jos itsekin uskaltaisi lähteä sitä pyörällä testaamaan. 😀

 • Nadine 30.6.2021 at 18:07

  Ihanat kesäiset maisemat teillä!
  Hassua, ei koskaan tullut käytyä siellä päin. Pitää korjata asian pikaisesti 🌞.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:32

   Kesä on kyllä ihanaa aikaa, kun kaikkialla on vihreää. Talvella lumi on kyllä kaunista, mutta enemmän täällä talvet on ollut pimeitä ja harmaita.

 • Paula - Viinilaakson viemää 3.7.2021 at 22:25

  Kaunis paikka! Ja itselleni ihan tuntematon. Olisipa kiva joskus ajaa koko tuo ruukkireitti läpi ja käydä ihmettelemässä niitä jokaista. Tuolla Mustiolla ainakin olisi tuttujakin kesäisin, niin tämä voisi olla ihan toteutettavissa.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:41

   Noista ruukkikylistä ja yleensäkin tuolta alueelta löytyy paljon pieniä majoituksia, joten reitin jakaminen parille päivälle onnistuu helposti. Siinä onkin seuraavalle Suomen matkalle suunnitelmaa. (Vai oletkohan vielä Suomessa vai lähditkö jo takaisin? 😀 )

 • Aila ja Juha 3.7.2021 at 22:47

  Kiitos kirjoituksesta! On mielenkiintoista löytää tutuksi luulemastaan paikasta uutta. Olen käynyt Fiskarsissa juhannusjuoksun yhteydessä ja leirikoulussa, pari kertaa perheen kanssa, mutta vasta nyt tuli tietooni tämä 80 kilometrin kierrosajatus. Täytyypä suorittaa tämäkin!
  Juha

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:44

   Fiskarsissa onkin moni käynyt. Siellä on paljon enemmän kokemista kuin Billnäsissä. Tuollainen kierros on varmasti hyvä ajatus, sillä yksistään Billnäsissä ei ehkä riitä kaikista aktiivisimmille koko päiväksi koettavaa.

 • Eveliina / Reissukuume 4.7.2021 at 07:27

  Billnäs on kyllä todellinen kesäpaikka 🙂 Pitäisi poiketa sinne taas pitkästä aikaa.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:44

   Nuo ruukkikylät on kyllä sellainen Etelä-Suomen kesäelämys. 🙂

 • Kohteena maailma / Rami 4.7.2021 at 14:36

  Näyttää todella upealta! Itsellä on Billnäsin edellisestä käynnistä jo hieman aikaa, tekisi mennä uudestaan pian. Ravintolakin vaikuttaa varsin houkuttavalta, mikä on matkailussa aina tärkeä osa elämystä!

  Tänä vuonna tuli käytyä lähistöllä Fagervikin ruukissa, mielenkiintoinen paikka oli sekin. Palvelut siellä on tosin paljon pienemmässä mittakaavaassa, mutta läheinen Raaseporin linna on hyvä yhdistää siihen retkeen.

  • Annukka | HappyAnnukka 9.7.2021 at 22:48

   Ruoka on yksi parhaimmista asioista matkailussa. Kävin nyt vain tuossa Billnäsin ruukilla, mutta sain käsityksen, että Billnäsin kylällä olisi myös muutama ravintola lisää.

  ×