Asuntomessut tuo palasia maailmalta

Asuntomessut oli hyvä paikka etsiä ideoita sisustukseen, vaikka talon hankkiminen ei nyt olekaan ajankohtaista. Kun maailmalle ei oikein nyt pääse, niin haluan tuoda maailmaa itseni luokse. Palasia maailmalta löytyi joka kohteesta.

Tuntuu, että kaukokaipuu pahenee vaan päivä päivältä, mutta vielä en uskalla hypätä lentokoneeseen ja matkustaa toiselle puolelle maapalloa. Enkä edes osaa kuvitella milloin se olisi turvallista (toivottavasti kuitenkin pian). Kun minä en voi mennä maailmalle, maailma pitää tuoda minun luokseni. Monessa messukohteessa itämaiset kulttuurit näkyivät sisustuksessa, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Olisin saanut helposti sisustettua oman kotini uusiksi Asuntomessujen kohteiden sisustuksista.

 
asuntomessut_2020_tuusula_puu
 

Puu herättää minussa tunteita ja muistoja eri matkoista niin Suomesta kuin maailmaltakin. Vahvat hirret muistuttavat jylhistä Suomen luontokohteista, kun taas bambu vie Kaakkois-Aasia paratiisirannoille. Puu näkyikin joka kohteessa eri muodoissa, upeana yksityiskohtana seinällä tai suurena pöytänä, johon voi kokoontua ystävien kanssa viettämään sushi-iltaa.

 

Viherkasvit tuo luontoa lähemmäksi, ja sen merkityksen hyvinvoinnille oikeasti ymmärtää vasta lokakuun pimeinä iltoina, jolloin puutkin näyttävät kuolleilta. Kuinka paljon tuolloin toivookaan, että edes puissa olisi vihreyttä. Rakastuin ensisilmäyksellä Honka Huomen -talon viherhuoneeseen. Kunpa sellaisen saisin kotiinkin, mutta valitettavasti oma parveke ei ole talvisin lämmitetty. Onneksi sisätiloihinkin saa luotua rentouttavaa ja kesästä muistuttavaa tunnelmaa viherkasveilla.

 
asuntomessut_2020_viherkasvit
 

ASUNTOMESSUT & MUUT MIELENKIINTOISET KOHTEET

Jämerä Salmiakki (kohde 30) teki vaikutuksen tyylikkyydellään ja ainutlaatuisuudellaan, vaikka itsessään sisustus ei täysin vastannut omaa makua. Muutamia yksityiskohtia olisin mielelläni poiminut mukaan omaankin kotiin. Pronssin värinen sadesuihku vie ajatukset Aasian hiekkarantojen bungaloweihin. Musta värinä puolestaan vie Pariisin pieniin ravintoloihin, joissa rakkaus näkyy niin suurina tunteina kuin suurina sydänsuruina. Salmiakki-taulu ja monet kotimaiset design-esineet olivat omassa elementissään upeita, vaikka ne eivät maailmalle vieneetkään.

 
asuntomessut_2020_salmiakki
 

Talo Keudan (kohde 17) sisustuksessa lähtökohtana on ollut saada Keudan eri luokkien osaaminen ja kädenjälki näkyville. Tästä talosta löytyi monta yksityiskohtaa, jotka olisin voinut vaikka heti kotiuttaa, osa Keudalaisten tekemiä ja osa kaupallisen yrityksen tuotteita.

 
asuntomessut_2020_talo_keuda
 

Villa Mikael (kohde 6A) kiinnosti erityisesti fysioterapeutin näkökulmasta, sillä asunto oli suunniteltu vakavasti onnettomuudessa loukkaantuneelle Mikaelille, jonka toimintakyky on rajoittunut. Mikaelin isä kertoo, että tällä hetkellä Mikael tarvitsee avustajaa suurimman osan vuorokaudesta, mutta talo on suunniteltu niin, että Mikaelin olisi mahdollista kuntoutua niin, että avustajaa tarvittaisiin enää puolet siitä mitä tällä hetkellä. Talossa ja sen sisustuksessa oli hienoa, että monet apuvälineet oli suunniteltu osaksi sisustusta, eikä niitä välttämättä edes tajunnut apuvälineiksi, ellei olisi tiennyt.

 
asuntomessut_2020_villa-mikael
 

ASUNTOMESSUT JA TUUSULA KOTIMAAN MATKAKOHTEENA

Monelle Asuntomessut ovat itsessään jo kotimaan matkailua ja samalla halutaan tutustua paikkakuntaan, jossa messut kunakin vuonna ovat. Tuusulaan onkin helppo saapua monesta eri suunnasta. Pakko myöntää, että vaikka olen asunut jo pienen ikuisuuden pääkaupunkiseudulla, Tuusulan ympäristö on minulle melko tuntematonta. Autottomana liikkuminen harmillisesti heti Kehä III ulkopuolella vaikeutuu.

 

Tuusulan asuntomessuille pääsee suhteellisen helposti julkisillakin, mutta Tuusulanjärven Rantatien oheiskohteiden saavuttaminen onkin sitten taas vähän haastavampaa. Tuusulanjärven läheltä löytyy muutamia kohteita, joissa ehdottomasti kannattaa vierailla. Olen listannut tuohon alemmaksi muiden matkabloggaajien postauksia niistä (sillä itsehän en ole vielä päässyt niissä vierailemaan).
 

TUUSULANJÄRVEN RANTATIEN OHEISKOHTEET

Asuntomessujen oheiskohteena tänä vuonna on Tuusulanjärven rantatie ja sen matkailijoitakin kiinnostavat kulttuurikohteet. Näihin kohteisiin kuuluvat mm. Aleksis Kiven kuolinmökki, Lotta-museo, Jean Sibeliuksen Ainola ja Krapin historiallinen ympäristö. Lisää kohteista löytyy seuraavista blogeista:
 
▶ Syvärannan Lottamuseo, yksi Tuusulanjärven hienoista museoista – Tädin ja tytön matkablogi
▶ Kesä-Suomi: Ainola ja Ahola Tuusulanjärven rannalla – Lempipaikkojani
▶ Aleksis Kiven jalanjäljissä – Himomatkaajan turinoita
▶ Top 10 tekemistä Tuusulassa – Kohteena Maailma
▶ Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle – Lähtöportti
▶ Halosenniemessä on ”naisia tupa täynnä” tänä kesänä – Marjon matkassa
 

Osa edellä mainituista postauksista on jo hieman vanhentuneet, esim. näyttelyiden tai pääsymaksujen suhteen, mutta niistä saa hyvän käsityksen millaisista paikoista on kyse.

 
asuntomessut_2020_tuusula
 

ELÄMYKSELLISTÄ YÖPYMISTÄ

 

Tuusulan alueelta löytyy myös majoituksen suhteen muutamia helmiä, joissa kokee ihan erilaisen elämyksen kuin massahotelleissa. Yksi tällainen persoonallinen hotelli on Hotelli Krapi, jossa huoneet on rakennettu 110 vuotta vanhaan tiilinavettaan. Hotelli on pieni, ja siinä on vain reilut 50 vuodepaikkaa.

 

Elokuun 8. päivään asti Krapilla on myös mahdollista yöpyä vanhassa piha-aitassa, joka on kunnostettu vastaamaan nykypäivän tarpeita. Sisällä tunnelmallinen hirsiaitta elää uutta elämää kahdessa kerroksessa. Aitta on Krapin vanhimpia rakennuksia ja sen tunnelma on uniikki. Talon väki ja vieraat ovat nukkuneet kesäisin piha-aitassa jo 1900-luvun alusta lähtien.

 

Rantatie 2, Tuusula

 

Toinen persoonallinen yöpymispaikka on Villa Tammikko. Kaunis päärakennus valmistui vuonna 1924 Metsäntutkimuslaitoksen virkataloksi, jonka isäntäväki on majoittanut professoreita, ministereitä ja ulkomaalaisia vieraita. Ympärivuotisesti majoittumaan mahtuu 14 henkilöä, mutta kesäisin on myös mahdollista yöpyä aitassa.

Maisalantie 237, Tuusula

 

Perinteisempää majoitusta etsivälle Break Sokos Hotel Flamingo löytyy noin 10 kilometrin päästä Asuntomessut -alueesta. Hotellia on laajennettu ja huoneita on entistä enemmän. Flamingon alakerrasta löytyy useita ravintoloita, joten jokaiselle varmasti löytyy mieleinen ravintola. Flamingon kylpylässä on mahtava rentoutua, ja erityisen plussan saa ainoastaan aikuisille tarkoitettu puoli, jossa lasten riemun kiljahdukset eivät häiritse.

Tasetie 8, Vantaa

 

Asuntomessut ovat avautuneet tällä viikolla vieraille ja lippuja myydään tänä vuonna ainoastaan ennakkoon. Tällä pyritään mahdollistamaan, ettei messukohteet ruuhkautuisi liikaa ja jokaisella olisi mahdollisuus turvalliseen vierailuun.

 
asuntomessut_2020_tuusula (2)
 

Miten te olette helpottaneet matkakuumetta maailmalle tänä keväänä ja kesänä?
 • Aila ja Juha 9.8.2020 at 11:22

  Olipa mielenkiintoinen näkökulma asuntomessuihin tuo kansainvälisten vaikutteiden havainnoiminen. Tuusula ja Tuusulanjärven ympäristö on myös hyvin pyöräiltävissä, jos autoilu on hankalaa. Pyöräilimme sen juuri pari viikkoa sitten. Laitan senkin linkin tähän vaikka se ei varsinaisesti kohteita sisältä esittelekään. https://ailajajuha.com/2020/07/21/tuusulanjarven-ympari-elamaa-miettien/

 • Anna | Tämä matka -blogi 10.8.2020 at 06:57

  Olen aikanani ollut mukana rakentamassa yhden Asuntomessukohteen ja tiedän mikä valtava määrä vaivaa on nähty noiden sisustusten ja tietenkin myös talojen eteen. Tänä kesänä en Tuusulaan kerkeä, mutta olen näitä aihetta sivuavia postauksia lukenut ahkerasti.

 • Pirkko / Meriharakka 14.8.2020 at 06:38

  Meille on jotenkin tuntunut toimivan se, että kotona on skandinaavisen vaaleaa ja neutraalia ja Artekia ja tummat eksoottiset sisustukset jäävät sitten hotellihuoneisiin 🙂
  En myöskään koskaan ole oikein innostunut sisustuksen muuttamisesta sitten kun se on kerran asettunut kohdalleen, joten samoilla mennään vuodesta toiseen.
  Asuntomessut tänä vuonna kuullostavat vähän haastavalta aikataulutettuine lippuineen, joten niiden suhteellisesta läheisyydestä huolimatta taidamme skipata ne, kun aihekaan ei ole erityisen ajankohtainen, juuri meille.

 • Jenna / Muu maa mandariini 15.8.2020 at 04:16

  Pienenä kävin muutaman kerran asuntomessuilla vanhempien mukana, olisipa mielenkiintoista käydä pitkästä aikaa! Sisustamista ei kyllä tällä hetkellä tarvitse miettiä, koska asun lähinnä kalustetuissa asunnoissa ulkomailla, mutta mielenkiintoista silti nähdä erilaisia tyylejä, varsinkin siitä, miten saada tuotua maailma kotiin. Kivoja kuvia olet saanut messuilta! 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa 15.8.2020 at 08:39

  Oi kiva saada pientä inspiraatiota maailman tyylistä sisustuksessa! Meillä kotona myös hyvin vaaleaa ja skandinaavista, mutta oon kyllä haaveillut, että olis kiva saada kotiin jotain maailmaltakin. Joskus kun jotain oon aikoinaan tuonut, niin ei ne oo sitten kotona enää mihinkään sekaan sopinut. Tällä hetkellä olohuoneesssa on vain mustavalkoinen rahi Dubain basaareilta, mutta toivottavasti tulevaisuudessa löytyis jotakin lisää tänne! Nuo reissuilta tulleet sisustusesineet herättää aina paljon muistoja! Se on kyllä kiva aina nähdä ihmisten koteja joissa näkyy runsas matkustaminen <3

 • ×